Dakar 2015, 5. etapa

|

Četrtkova preizkušnja je tekmovalcem prinesla mešanico kamnitega terena, makadamov in nevarnega feš feša, ki dirkačem, zlasti motociklistom, predstavlja eno najbolj nevarnih pasti.

Miran Stanovnik (KTM) je po prihodu v Antofagasto dejal: »Medtem ko sem tri dni nazaj odpeljal eno najtežjih etap v karieri, je bila današnja ena najgrših. Razmere so bile res neugodne. Več kot polovico časa smo dirkali po feš fešu, veliko je bilo tudi suhih rečnih strug z velikimi, ostrimi skalami. Med tem težkim garanjem sem se spomnil na domače dirkače s kavča, ki tako radi primerjajo Dakar s turizmom. Resnično, danes sem nehote razmišljal o tem, kako preprosto je tipkati po tipkovnici v primerjavi s tem, kar se nam dogaja na dirki.« Na vprašanje, kako se spopada z drobnim peskom, ki mu je leta 2012 uničil motor, pa je odgovoril: »Do feš feša imam spoštovanje. V kolikor je to mogoče, ga obvozim, preskočim oziroma prepeljem s pametjo, saj ne želim ponoviti zgodbe izpred treh let. Zaenkrat mi motor dela odlično in menim, da nam ga ne bo treba menjati.« S hitro in preudarno vožnjo je Stanovnik danes na cilj pripeljal na 35. mestu in v skupnem seštevku napredoval na 40. mesto v konkurenci, ki je po Stanovnikovih besedah daleč najboljša v zgodovino. »Med nami je ogromno mlajših tekmovalcev, zlasti iz Južne Amerike, ki se celo leto pripravljajo izrecno za Dakar,« je še dejal Puščavski lisjak.

Najhitreje je z današnjo hitrostno preizkušnjo opravil prekaljeni Marc Coma iz KTM-ove tovarniške ekipe. Za dve minute je ugnal Joana Barredo Borta (Honda HRC), ki zdaj v skupnem seštevku vodi še deset minut in triintrideset sekund. Stanovnik je komentiral, da se preračunljivost na Dakarju ne bo izplačala in da je prezgodaj za igro zasledovanja: »Dakar je Dakar. Dirko je potrebno srčno odpeljati do zadnje etape. In to Marc zelo dobro ve. Dirka se je šele dobro začela!«

V skupni razvrstitvi vodi Barreda Bort pred Como, sledijo jima Goncalves, Quintanilla, Wiladoms, Faria, Walkner, Price, Svitko in Rodrigues.

V šesti etapi bodo karavana dirkačev in njihovih spremljevalcev nadaljevala proti severu. Do simboličnega cilja v centru mesta Iquique, katerega je lani v začetku leta prizadel potres, jih loči 688 kilometrov.

Nazaj