Slovenski motokrosisti 23. na svetu, Francozi ubranili naslov

Slovenska motokros reprezentanca v postavi Peter Irt (MXGP), Jan Pancar (MX2) in Jernej Irt (MX open) je ta vikend v Maggiori v Italiji tekmovala na ekipnem svetovnem prvenstvu, na pokalu narodov v motokrosu in osvojila končno 23. mesto.


Letos so si motokrosisti od pokala narodov veliko obetali, saj je bil v izbrani vrsti selektorja Bogomirja Gajserja tudi svetovni prvak MXGP, Tim Gajser. Toda v sredo pred dirko je načrte prekrižala poškodba, ki jo je Gajser staknil med testiranjem motorja na svoji progi. Vse do četrtka zvečer ni bilo povsem jasno, ali bo Gajser lahko tekmoval, nato pa je bilo jasno, da se bo Slovenija v boj podala brez najmočnejšega člana. Gajserja je zamenjal Peter Irt.

Gajserjeva odsotnost je ekipo naredila še močnejšo, saj si je trojica še toliko bolj prizadevala narediti dober rezultat in se uvrstiti v glavni finale, kar pa fantom žal tudi letos ni uspelo. V kvalifikacijah so vsi trije prikazali zelo borbene vožnje. Selektor Bogomir Gajser je bil s prikazanim izjemno zadovoljen. Slovenija je osvojila petindvajseto mesto, vendar so bile reprezentance v točkovanju zelo tesno skupaj in za neposredno uvrstitev v A finale ni manjkalo prav veliko. Zmagovalci kvalifikacij so postali branilci naslova svetovnih prvakov Francozi, drugi so bili le s točko zaostanka Belgijci, tretji pa Nizozemci.

 

Slovenijo bi v glavni finale popeljala še zmaga v B finalu, toda v B finalu so naši motokrosisti osvojili skupno četrto mesto. Jernej Irt je startal najbolje od Slovencev in se je vso dirko za četrto mesto boril z irskim tekmovalcem Martinom Barrom. V cilj je nato pripeljal kot peti. Peter Irt je startal povsem iz ozadja, saj se je v prvem ovinku zapletel v skupinski padec in je bil na koncu dvanajsti. Dobro se je boril tudi Jan Pancar, ki je po solidnem startu držal priključek z najboljšo petnajsterico in je dirko končal na štirinajstem mestu. Slovenija je tako na prvenstvu osvojila skupno triindvajseto mesto. V A finale so napredovali irski motokrosisti.

V glavnem finalu je po treh dirkah naslov svetovnih prvakov po tesni borbi osvojila reprezentanca Francije, ki je prav v zadnjih krogih dirke prehitela Nizozemsko. Prvo finalno dirko, v kateri so skupaj tekmovali dirkači kategorij MXGP in MX2 je dobil Francoz Romain Febvre, v vodstvu pa je bila Belgija. V drugi dirki je slavil Američan Jason Anderson, ki je skupaj z rojakom Alexom Martinom reprezentanco Združenih držav Amerike popeljal v vodstvo. Vendar se je Anderson prav ob koncu druge dirke poškodoval, saj je nanj v cilju priletel tekmovalec, ki je prečkal ciljno črto, zato Anderson v tretji dirki ni tekmoval. V zadnji, tretji dirki je imel svoj šov svetovni prvak MX2, Nizozemec Jeffrey Herlings, ki mu je sledil Italijan Cairoli. Sledila je prava drama. Ko je Herlings prečkal ciljno črto, je bila Nizozemska še v vodstvu, takoj za tem pa so jih prehiteli francoski motokrosisti, ki so ubranili naslov svetovnih prvakov. Podprvaki so postali Nizozemci, tretje mesto pa so osvojili predstavniki ZDA. Domačini Italijani so bili pred svojimi navijači na petem mestu.

Končni rezultati: 1. Francija, 2. Nizozemska, 3. ZDA, 4. Belgija, 5. Italija

REZULTATI KVALIFIKACIJ

Rezultati B finala po tekmovalcih: 1. Dennis Ulrich (NEM), 2. Paulo Alberto (PORT), 3. Noah McConahy (PTR), 4. Martin Barr (IRL), 5. Jernej Irt (SLO), … 12. Peter Irt (SLO), 14. Jan Pancar (SLO)

Rezultati B finala po državah: 1. Irska 12 točk, 2. Portugalska 13 točk, 3. Nemčija 14 točk, 4. Slovenija 17 točk, 5. Brazilija 17 točk, 6. Južnoafriška Republika 6 točk, 7. Portoriko 26 točk, 8. Madžarska 35 točk, 9. Slovaška 37 točk, 10. Finska 40 točk, 11. Poljska 42 točk, 12. Hrvaška 50 točk in 13. Latvija 59 točk

Foto: AP/AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji