Najboljši za volanom

Projekt Najboljši za volanom je k sodelovanju privabil izjemno število mladih. V teoretičnem delu izbora na spletni strani www.najboljsizavolanom.si (ta je potekal marca), v katerem so imeli mladi vozniki in voznice z izpolnitvijo spletnega vprašalnika možnost, da si s svojim poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila priborijo vstopnico za praktični del, je bilo rešenih več kot 1500 vprašalnikov. Najboljših 100 reševalcev se je uvrstilo v polfinale ter se aprila in maja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo pri vajah, ki jih je AMZS zasnoval in pripravil v sodelovanju s Policijo in z Rdečim križem Slovenije. Kombinacija teoretičnega in praktičnega dela je zagotovila, da se je v veliki finale uvrstilo deset voznikov s celovitim znanjem ravnanja v prometu. V zaključnem delu tekmovanja pa so pri petih vajah še enkrat dokazali, da jih ne odlikujejo le vozniške spretnosti in poznavanje avtomobila, temveč tudi, kako je treba ukrepati v primeru prometne nesreče in znanje o nudenju prve pomoči.

Skupaj z mladimi do boljše prometne varnosti

Z izborom Najboljši za volanom je Avto-moto zveza Slovenije skupaj s partnerji projekta mlade voznike in voznice spodbujala, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Namen je bil mlade spodbuditi, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike – da torej v svoji generaciji postanejo ambasadorji varne vožnje ter tako izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi ter tudi tako v prihodnosti zagotoviti varnejše slovenske ceste. Projekt je bil sicer del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest, pa tudi del programa »Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020«, ki poteka pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Mladi še vedno med najbolj ranljivi udeleženci v prometu

Mladi vozniki so – tako kažejo podatki za Slovenijo, kot tudi podatki, ki jih je ob začetku akcije Varnost v cestnem prometu – #3500LIVES predstavila FIA, med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. Po podatkih Policije je bilo od 2014 do 2017 v starostni skupini od 18 do 24 let pri nas v prometnih nesrečah na leto udeleženih približno 3.800 posameznikov. Zaskrbljujoč je podatek, da število nesreč s smrtnim izidom iz leta v leto narašča: leta 2014 je v Sloveniji v nesrečah v tej starostni skupini umrlo šest udeležencev, v letu 2015 13 in v lanskem letu kar 19 udeležencev. Ne narašča pa le število žrtev prometnih nesreč, temveč tudi število povzročiteljev, starih od 18 do 24 let, ki se v nesrečah smrtno ponesrečijo. V letu 2014 so bili med smrtnimi žrtvami štirje povzročitelji, leta 2015 jih je bilo devet. V lanskem letu se je smrtno ponesrečilo 10 povzročiteljev. Po podatkih FIA pa je med mladimi v starosti od 15 do 29 let izguba življenja v oziroma zaradi prometne nesreče v svetovnem merilu najpogostejši vzrok smrti. Zato si AMZS v sodelovanju s partnerji z izborom Najboljši za volanom prizadeva, da bi mlade voznike in voznice na atraktiven in tudi zabaven način spodbudili, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. 

Zmagovalec izbora je postal David Sever, ki je ob razglasitvi ostal skorajda brez besed in povedal, da zmage res ni pričakoval. Na izbor se je prijavil, ker je bil v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že na tečaju varne vožnje. Za finale se sicer ni posebej pripravljal. »Ponovil sem le prvo pomoč, saj mi je bil tekmovalni del iz prve pomoči na polfinalu daleč najtežji,« in dodal nasvet za vse mlade in tudi voznike z daljšim vozniškim stažem: »Bodite previdni na cesti in ne uporabljajte mobilnih telefonov. Predvsem pa: obnovite znanje prve pomoči, ker človek nikoli ne ve, kdaj ga bo potreboval. Mislim, da bi moral vsak, ne glede na izkušanje, pomagati ponesrečencem v prometni nesreči. Če nič drugega, lahko vsaj pristopimo do ponesrečenca, preverimo, v kakšnem stanju je, in pokličemo reševalce.«

Drugo mesto je osvojil Amadej Stošič, tretji je bil David Sekirnik, za njimi pa so se uvrstili še Gašper Blažek, Tejo Jehart, Zoran Kelenc, Tim Jeršič, Luka Pavelič, Filip Breznik in Žani Sladič. Najboljšim za volanom so čestitali in jim srečne ter varne poti zaželeli predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, vodja sektorje prometne policije mag. Ivan Kapun, član glavnega odbora Rdečega križa Slovenije in predsednik komisije za pripravljenost in ukrepanje v primeru nesreč Alojz Kovačič, direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj, Priscilla Le Lièvre iz FIA in predstavniki drugih partnerjev: Petra Korošec iz Porsche Slovenija, Tomaž Krejačič iz Vzajemne, Marko Lesjak iz Garmin Slovenija ter Davorin Smodiš in Boštjan Uran iz Petrola.