Najboljši za volanom

Po izjemnem odzivu, ki ga je izbor Najboljši za volanom doživel lani, ko je sodelovalo skoraj 1500 mladih, najboljši mladi voznik Slovenije pa je postal David Sever, se je Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s partnerji odločila, da zopet izzove mlade voznike in voznice ter jim ponudi priložnost, da svoje znanje in veščine pri vožnji pokažejo in dokažejo v izboru za najboljšega mladega voznika oziroma voznico v Sloveniji. »Prepričani smo, da v Sloveniji imamo mlade voznike, ki jim za prometno varnost in kaj se dogaja na naših cestah, ni vseeno. Zlasti starejši in bolj izkušeni vozniki, kot tudi institucije, smo do mladih velikokrat pretirano kritični. Z izborom Najboljši za volanom dajemo v AMZS mladim priložnost, da pokažejo, kaj znajo in zmorejo, postavljamo jih pred izziv, za katerega smo prepričani, da ga bodo opravili z odliko in da bo marsikdo med nami tudi letos pozitivno presenečen, kako dobre mlade voznike in voznice imamo,« je ob začetku letošnjega izbora pobvedal Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in AMZS inštruktor varne vožnje, ki ima z delom z mladimi vozniki že več kot dvajset let izkušenj.

V prvi fazi izbora, ki bo potekala od 27. marca do 30. aprila 2018, AMZS vabi mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, da opravijo test oziroma preskus znanja na spletni strani. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 udeležencev spletnega preskusa bo nato AMZS povabil v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v polfinalu oziroma kvalifikacijah, ki bodo 16. in 17. maja 2018, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preskušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij bodo postali finalisti. Ti se bodo 24. maja 2018 preizkusili še v finalnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje. 

 

Mladi še vedno med najbolj ranljivi udeleženci v prometu

Prometna varnost v Sloveniji se je sicer lani izboljšala, a mladi ostajajo med najbolj ranljivimi udeleženci, kar v globalni kampanji 3500 življenj izpostavlja tudi mednarodna avtomobilistična zveza FIA. AMZS zato izbor Najboljši za volanom izvaja tudi kot del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest. Aktivnosti so tudi del programa »Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020«, ki potekajo pod okriljem Organizacije združenih narodov. S projektom pa želi AMZS prispevati tudi k uresničevanju ciljev Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022.