Junija 2020 bo v ljubljanskih Stožicah več kot 5000 mladih iz cele Slovenije pod sloganom Skupaj obračamo na bolje združil prvi Festival mobilnosti Garaža 2020. Projekt naslavlja pasivnost mladih in njihovo odgovornost do družbe. Glavni namen trajnostno zasnovanega festivala mobilnosti je aktivacija mladih, spodbuda k odgovornosti in krepitev zavedanja, da imajo mladi močno vlogo v svetu ter da lahko marsikaj spremenijo (na bolje).

Ideje mladih lahko postanejo del nečesa velikega

V prostorih AMZS v Ljubljani je 6. decembra potekal Idejni dan za Festival mobilnosti, na katerem so mladi ustvarjalci, željni učenja in reševanja izzivov, v odlični družbi mentorjev, panelistov in gostov, viharili možgane in oblikovali rešitve na sedem izzivov mobilnosti prihodnosti:

  1. Paket mobilnosti po moji izbiri: študentski bon mobilnosti
  2. Nov bonton mobilnosti: kako odgovornost pri vožnji postane kul?
  3. Kako uvidevno in učinkovito preprečiti prekomerno pitje in potem vožnjo?
  4. Poraba alkohola in drog med mladimi
  5. Kako si premikanje lahko naredim zanimivo, prijetno in zabavno?
  6. Trajnost premaga udobje
  7. Očistimo ceste vozil

Izhodišča izzivov so bili družbeni izzivi na področju mobilnosti: odgovornosti, napredka mobilnosti in trajnosti. Oblikovani so bili na podlagi raziskovalnih ugotovitev nacionalnih in mednarodnih organizacij ter prepoznanih razvojnih izzivov sodelujočih partnerjev.  S ciljem, da so izzivi čim bolj konkretizirani in predstavljivi, so bili pretežno oblikovani iz konkretnih življenjskih situacij in so naslavljali obnašanje (konkretnih) ljudi, moč navad in potrebo po spremembah (kulture).

Skupine so pri reševanju izzivov in oblikovanju končnih predlogov, ki so ga predstavili ostalim skupinam ter panelistom, usmerjali mentorji, ki so v pomoč pripravili ugotovitve in izsledke raziskav, ki so se nanašali na konkretne izzive. Skupine so ob tem morale razmisliti, kako bi lahko njihove ideje zaživele na samem Festivalu mobilnosti Garaža 2020. Na festivalu, ki ga bo režiral Primož Ekart, bodo imele ideje tri možnosti uveljavitve - kot program na odru, kot aplikacija ali pa v sami garaži.

Na celodnevnem dogodku, na katerem so se kresala mnenja in oblikovale ideje, so mladi med drugim spoznali in izkusili tehnologijo obogatene resničnosti AR - Augmented Reality, se urili, kako povečajo svoj vpliv, razvijali sposobnost vizualizacije kot pomembne veščine komuniciranja, trenirali javno nastopanje in uveljavljanje svojih idej ter spoznali zanimive ljudi in podjetja, ki jim lahko koristijo pri tvojem razvoju v prihodnosti. O vplivu in poti do uspeha sta predavala priljubljeni vloger Ciril Komotar in olimpijska podprvakinja v plavanju Sara Isaković.

"Dejstvo je, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Veliko dokazov za to je v Slovenskem kvIZUMu. Z Garažo pa dokazujemo, da smo sposobni tudi družbenih inovacij," je po uspešnem celodnevnem razvoju družbenih inovacij poudarila Edita Krajnović iz podjetja Mediade, s katerim AMZS snuje festival mobilnosti Garaža 2020.

Tisti, ki vas bo ideja Garaže še posebej pritegnila, boste dobili možnost sodelovanja v programsko-organizacijskem odboru Festivala mobilnosti in dragocene izkušnje timskega dela v interdisciplinarnem projektu pod mentorstvom strokovnjakov iz sodelujočih organizacij - Zavoda 404Ustvarjalnika in drugih.

Oglasna sporočila