Gajser na VN Sardinije drugi

Tretja zaporedna uvrstitev na zmagovalni oder za Tima Gajserja v tej sezoni, Jan Pancar prvič letos brez točk.


Na zahtevni mivkasti progi Le Dune, ki se nahaja nekaj kilometrov severozahodno od mesteca Riola Sardo, je danes potekala tretja preizkušnja svetovnega prvenstva v motokrosu – dirka za VN Sardinije, na kateri sta barve Slovenije in AMZS v elitnem razredu MXGP zastopala Tim Gajser in Jan Pancar. 

Petkratni svetovni prvak Tim Gajser je odlično nastopil že na včerajšnjih kvalifikacijah. Za dobrih šest sekund ga je ugnal le branilec naslova svetovnega prvaka Španec Jorge Prado. Tretji je bil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki pa je za Pradom zaostal že za skoraj 26 sekund. Drugi slovenski predstavnik Jan Pancar se v mehki mivki tokrat ni najbolje znašel in zasedel zanj skromno 22. mesto. 

Prado in Gajser v prvi vožnji razred zase

Prva vožnja ni prinesla presenečenj. Prado in Gajser sta bila daleč pred tekmeci. Že kmalu po štartu, v katerem je bil Španec znova boljši od slovenskega asa, sta se odlepila od konkurence, nato pa prednost le še povečevala. Ob koncu današnje uvodne dirke se je Gajser sicer približal Pradu na dve sekundi zaostanka, a zmagovalca uvodnih dveh letošnjih preizkušenj ni uspel prehiteti – v cilj je pripeljal pet sekund za Pradom. O tem, kakšen tempo sta držala najboljša dva, pove zaostanek Herlingsa na tretjem mestu, ki sicer velja za specialista vožnje po terenih, kot je zahtevna mivka na Sardiniji – od Prada ga je ločilo skoraj 40 sekund. Jan Pancar je v prvi današnji vožnji prvič v sezoni ostal brez točk. Po startu je bil med zadnjimi, nato je sicer prehitel nekaj tekmecev, na koncu pa osvojil 23. mesto. 

Prado tudi na Sardiniji prepričljivo najboljši

Prado je bil nepremagljiv tudi v drugi vožnji, v kateri je vodil od štarta do cilja. Tokrat je bil Herlings dolgo pred Gajserjem in uspešno sledil Pradu, nato pa naredil napako in padel, Gajser pa se je prebil na drugo mesto, ki ga je nato uspešno ubranil, a Špancu tudi na tretji letošnji dirki ni mogel do živega. Skupni vrstni red na dirki za VN Sardinije je bil enak kot v obeh vožnjah: veliki zmagovalec je postal Prado, Gajser je bil drugi, na tretjo stopničko odra za zmagovalce pa se je prvič v sezoni povzpel Herlings.

Najuspešnejši slovenski motošportnik je po dirki povedal: 

Moram biti zadovoljen z drugim mestom na mivki. Tu v preteklosti še nisem imel dobrega rezultata. Da sem na najverjetneje najbolj zahtevni progi v koledarju drugi, je dober rezultat. Seveda si vselej želim zmagovati in čutil sem, da še imam nekaj rezerve, ampak iz sebe nisem mogel iztisniti več. Sem pa konstantno na zmagovalnem odru in pred mano je še dolga sezona. Vem, da dobro dirkam in da bom kmalu tudi zmagoval.

Pancar je v drugi vožnji zasedel 23., skupno pa 24. mesto in ostal brez točk. 

Janu Pancarju na Sardiniji ni šlo po načrtih.

V skupnem seštevku Jorge Prado še naprej povečuje prednost pred zasledovalci. Na treh dirkah je zbral 174 točk, drugi Gajser jih ima 157, na tretje mesto pa se je danes prebil Herlings, ki ima 125 točk, dve več kot Francoz Romain Febvre. Pancar je z današnjo ničlo s 16. mesta padel na 19. 

V razredu MX2 je znova zmagal Nizozemec Kay de Wolf, drugi je bil Nizozemec Lucas Coenen, tretji pa Camden Mc Lellan iz Republike Južne Afrike.

Četrta preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu bo 14. aprila 2024 v Pietramurati – dirka za VN Trentina.

Z AMZS v Trentino!
Sredi aprila bodo najboljši motokrosisti sveta najbližje Sloveniji – 14. aprila jih namreč čaka dirka za VN Trentina. Člani AMZS, navijate z nami in turistično agencijo Avantura in prihranite!

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 22. Jan Pancar (SLO),

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 23. Jan Pancar (SLO),

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 23. Jan Pancar (SLO)

Skupno VN Sardinije: 1. Jorge Prado (ŠPA) 50, 2. Tim Gajser (SLO) 44, 3. Jeffrey Herlings (NIZ), 40, … 24. Jan Pancar (SLO) 0 ...

Skupno SP (3/20): 1. Jorge Prado (ŠPA) 174, 2. Tim Gajser (SLO) 157, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 125, … 19. Jan Pancar (SLO) 21,

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji