Logar in Lipnik močnejša od madžarskega vetra

Dirkališče Pannonia Ring na Madžarskem je gostilo drugo dirko državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. V zahtevnih vremenskih pogojih sta se na skrajšani dirki zmage veselila Aleš Brzin, ki je bil najhitrejši v razredu superbike, in Domen Lipnik, prvi v konkurenci prvenstva supersport 600.

Lipnik (23) in Logar (21) se nista pretirano ozirala na hladen veter, ki je nekaterim voznikom pošteno pokvaril načrte.
Lipnik (23) in Logar (21) se nista pretirano ozirala na hladen veter, ki je nekaterim voznikom pošteno pokvaril načrte.

Dirkaška karavana državnega prvenstva Slovenije se je med 20. in 21. aprilom mudila na Madžarskem. Med dirkači priljubljeno dirkališče Pannonia Ring je ponudilo veliko tekmovalne akcije, ki je potekala v sila zahtevnih razmerah. Nizke temperature in močan veter, ki je pihal tudi 50 km/h, so bili glavni razlog za številne padce že na treningih in kvalifikacijah. Številni padci so korenito zdesetkali konkurenco tako v razredu superbike kot supersport 600, saj so bili dirkači zaradi raztreščenih motorjev primorani predčasno na pot v domovino. Zmagovalec uvodne letošnje preizkušnje Etien Kantar Božič (MD Depala vas) je kar dvakrat padel in tako ostal brez prevoznega sredstva za nedeljsko dirko. 

Ne drži, da sem bil žrtev mrzlega asfalta. Razmere na stezi so bile zaradi vetra in malo dežja res mešane, vendar se je dalo normalno voziti. Po drugem padcu sem šel razburjen do direkcije dirke v nadzorni stolp, da preverijo del asfaltne podlage, kjer sem padel. Na sprednji gumi je bil po padcu namreč mokri madež, vendar ni bil od vode, ampak hladilne tekočine - antifriza. Z vodilnimi iz direkcije dirke sem odšel na mesto padca, in če tam ne bi padel še en dirkač, mi ne bi verjeli, kaj jim poskušam razložiti. Zakaj je bila ta tekočina na stezi, ne vem. Verjamem, da se bo takšnim pripetljajem in stvarem v prihodnje posvetilo več pozornosti, ne samo zaradi lastne varnosti, ampak varnosti vseh udeležencev,

je po nesrečnem dirkaškem koncu tedna povedal mladi up slovenskega dirkanja.

Brzin do druge zaporedne zmage

Dirka razreda superbike je bila zaradi številnih  predčasnih odpovedi, ki so bili posledica nenačrtovanih padcev in s tem pred dirko nepopravljivih motorjev, okrnjena. Na štartu sta tako stala zgolj Aleš Brzin (AMD Trebnje) in Bine Štern (Društvo 2n’Race), ki pa sta na osem krogov dolgi dirki prikazala razkošno dirkaško znanje in razburljiv boj za zmago. Bolje se je s štartnega mesta pognal Štern, ki pa do konca preizkušnje ni zdržal ostrega dirkaškega ritma, da bi zmagovalca prve dirke sezone zadržal za seboj.

Izkušeni Bine Štern (101) po dobrem štartu ni zdržal do cilja in je osvojil 2. mesto v razredu superbike.

Brzin je tako izkoristil svojo mladost in hitrost ter se z lepo prednostjo veselil svoje druge letošnje zmage. Z novimi 25 prvenstvenimi točkami pa je še povečal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku.

Neverjetno, druga dirka, druga zmaga, lepše se ne bi moglo končati, sploh v takšnem vetru, glede na to da so ostali dirkači veliko padali in veliko razbijali svoje motorje. Res je bil perfekten konec tedna zame,

po osvojitvi 1. mesta v razredu superbike na Pannonia Ringu Brzin ni skrival veselja.

Aleš Brzin (19) je drugič letos slavil zmago v razredu superbike.

Lipnik hitrejši od Logarja

Na mrzli stezi, ki jo je iz minute v minuto bolj hladil mrzel veter, se je v konkurenci razreda supersport 600 pomerilo sedem tekmovalcev. Za zmago pa sta se pomerila Domen Lipnik (Društvo 2n’Race) in Enej Logar (AMD Domžale). Slednji, sicer branilec naslova državnega prvaka,+ je vseskozi dihal za vrat neposrednemu tekmecu in dva kroga do konca dirke tudi izvedel manever prehitevanja, ki je uspel vse do drugega ovinka, v katerem je bil Logar "predolg", zato je Lipnik ponovno prevzel vodstvo, ki pa ga do konca dirke suvereno ni več izpustil iz rok.

Logar (21) tokrat ni bil kos Lipniku (23).

Po težki soboti, ko so imeli težave drugi člani in so morali oditi domov, je to super. Vedel sem, da imam dober ritem, vendar nisem vedel, kako se bom znašel v teh težkih pogojih in močnem vetru. Je za silo kar šlo, nastavitve za te pogoje niso bile idealne. Dva, tri kroge do konca sem videl, da sva zelo skupaj. Držal sem tempo in zapiral linije in je zadostovalo. Sam veter, predvsem sunki, niso bili težava. Več preglavic je veter povzročal s tem, da je hladil gume,

je svojo prvo letošnjo zmago ocenil in pospremil Lipnik. Poleg Lipnika in Logarja se je izkazal tudi Andrej Habjan (Društvo 2n’Race), ki je v takšni konkurenci prvič nastopil na tem madžarskem dirkališču in že na debiju osvojil tretje mesto.

Andrej Habjan (39) se je izkazal s tretjim mestom v razredu supersport 600.

Po Madžarski sledi dirka na Češkem

Dirkače, ki v državnem prvenstvu nastopajo z licencami AMZS, zdaj čaka malce daljši tekmovalni premor. Številni ga bodo izkoristili za popravilo razbitih motorjev, drugi pa morda za še boljšo telesno pripravo in podrobno analizo stanja po uvodnih dveh preizkušnjah, ki sta bili na Grobniku in Pannonia Ringu.

Tretja od skupno šestih načrtovanih dirk državnega prvenstva bo 22. in 23. junija, ko se bodo vozniki preizkusili na Češkem na legendarnem dirkališču Masarykův okruh v Brnu.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemsuperbikelicenca2n'racePannonia Ringsupersport 600

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji