Gajser v Trentinu napada vrh, Pancar nove točke

Konec tedna prinaša dirkaško akcijo med najboljšimi motorosisti sveta na sloviti progi Ciclamino v Trentinu, na domačih tleh pa bo v Kočevju na sporedu uvodna preizkušnja odprtega državnega prvenstva v trialu.


Slikovita Pietramurata bo v nedeljo gostila četrto preizkušnjo sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na VN Trentina bo ob progi verjetno tudi tokrat spet zelo veliko slovenskih navijačev, na progi pa bosta za njihovo huronsko navijanje skrbela Tim Gajser in Jan Pancar. Slovenca z licencama AMZS bosta brez dvoma magnet za vse slovenske motošportne navdušence in se bosta maksimalno trudila zadovoljiti njihova ter seveda tudi svoja pričakovanja. Gajser na dirko prihaja v dobri formi, s katero je po treh dirkah v skupnem seštevku skupno na 2. mestu in ima 17 točk zaostanka za vodilnim Jorgejem Pradom. A prve tri dirke sezone so bile na mehki podlagi, ki Špancu ustreza, Gajserju pač ne. Zdaj se bo vozilo na trdi podlagi in na progi, ki jo slovenski motokros šampion pozna kot lastni žep.

Nad dirko v Trentinu sem vselej navdušen, saj je najbližja "domači" dirki. Nanjo vedno pride veliko navijačev iz Slovenije, ki navijajo zame. Čeprav to ni moja najljubša steza, mi je všeč, ker ponuja ogromno energije navijačev, ki so glasni in hrupni. Na progo imam veliko lepih spominov in veselim se že, da jih bom ta konec tedna skušal še oplemenititi z novimi,

je dobro razpoložen pred dirko na severu Italije za Hondino spletno stran povedal Gajser.

Jan Pancar in oče Igor kljubujeta tovarniškim moštvom med svetovno elito po najboljših močeh.

Jan Pancar na zadnji preizkušnji na Sardiniji prvič letos ni vknjižil točk svetovnega prvenstva. Vendar potrebno je vzeti v obzir dejstvo, da ni vozil stoodstotno zdrav, zato niti ni maksimalno tvegal na progi. Tudi Pancar progo Ciclamino izvrstno pozna, prav tako pa se bistveno bolje znajde na trdi podlagi. V ostri mednarodni konkurenci v elitnem razredu motokrosa milosti ni, zato bo za oba slovenska voznika zelo pomembno že, kako se bosta odrezala v kvalifikacijah. Izbira štartnega mesta namreč omogoča malenkost več možnosti za dober prihod v prvi zavoj, v katerem se je potrebno izogniti gneči in morebitnim zapletom, saj to lahko hitro pomeni zaostanek, ki ga je v nadaljevanju sila težko nadomestiti.

Prva vožnja dirke za VN Trentina v Pietramurati bo v nedeljo, 14. aprila, ob 14.15, druga pa se bo nato začela ob 17.10.

Štirje Slovenci na evropskih dirkah

Na progi Ciclamino se bodo merili tudi za točke evropskega prvenstva v razredih EMX 125 in EMX 250. V slednjem bo zaradi poškodbe manjkal Jaka Peklaj, zato pa se bo čim bolj skušal dokazati Žan Oven. V šibkejši kategoriji se bodo z licencami AMZS do točk evropskega prvenstva skušali prebiti Gal Geršak, Lukas Osek in Miha Vrh. Četverico slovenskih voznikov čakajo najprej zahtevne kvalifikacije, saj je v kategoriji EMX 125 prijavljenih 86, v kategoriji EMX 250 pa 61 tekmovalcev, štartnih mest na dveh dirkah, ki bosta šteli za točke evropskega prvenstva, pa le 40.

Štart trial sezone v Kočevju

V soboto, 13. aprila, se bodo v Kočevju na prvi preizkušnji sezone za točke državnega prvenstva merili tudi voznice in vozniki triala. V kamnolomu Mozelj bo organizacija potekala pod budnim očesom prizadevnih članov AMD Kočevje, ki se ob napovedanem lepem vremenu nadejajo številčne udeležbe tekmovalk in tekmovalcev iz Slovenije in tujine. Tekmovanje bo potekalo v štirih različnih kategorijah. Največ pozornosti bo najbrž usmerjeno v najtežjo kategorijo, in sicer v rdečo, v kateri bo bržčas vseskozi iz sekcije v sekcijo na posamezni preizkušnji potekal oster boj za naslov državnega prvaka v absolutni konkurenci. Predvsem  mladi Lovro Setnikar, ki se bo letos premierno meril tudi na evropskih trial terenih, Ali Al Hiasat, zelo dober slovenski voznik ekstrem endura, in Luka Ožbolt bodo verjetno tisti, ki jih lahko pričakujemo v boju za sam vrh.

Luka Ožbolt se je že lani preizkusil v rdeči kategoriji.

Zanimivo bo tudi v ženski konkurenci, v kateri bo naslov najboljše v državi branila Ines Pezić Pregrad, ki je v zadnjem obdobju zelo aktivna in kar gonilna sila pri organizaciji skupnih treningov, motivaciji ter podpori sotekmovalk.

Ines Pezić Pregrad med lansko preizkušnjo v Kočevju.

Letos je na sporedu kar šest preizkušenj za državno prvenstvo v trialu, tekmovanje pa se bo končalo konec septembra na povsem novi trial lokaciji v Mačkovcih.

Ključne besede


AMZSmotokrostrialdržavno prvenstvosvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji