Gajser skupno tretji, Pancar enajsti v drugi vožnji na VN Trentina

Na dirki za VN Trentina sta z licencama AMZS slovenske barve v razredu MXGP branila Tim Gajser in Jan Pancar. Mladi slovenski upi pa so se borili v kvalifikacijah za preizkušnji evropskega prvenstva v razredih EMX 125 in EMX 250.

Tim Gajser je "letel" po progi Ciclamino na VN Trentina.
Tim Gajser je "letel" po progi Ciclamino na VN Trentina.

Pietramurata je bila gostitelj četrte dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Velika nagrada Trentina je bila priložnost za slovenske ljubitelje, da si od blizu na delu ogledajo Tima Gajserja in Jana Pancarja. Številni navijači slovenskih motokrosistov so znova zavzeli mesto ob t.i. slovenskem zavoju ter glasno in hrupno vzpodbujali Gajserja in Pancarja, ki sta pokazala, da sta v dobri formi.

Gajser je sobotne kvalifikacije končal na drugem mestu, kar je bil lep obet za obe nedeljski vožnji. Jorge Prado, vodilni v skupnem seštevku po prvih treh dirkah sezone, je v kvalifikacijah osvojil šele 17. mesto, prvo mesto in prvi izbor štartnega mesta v nedeljskih preizkušnjah pa si je privozil Romain Febvre.

Sem kar zadovoljen, čeprav mi štart ni najbolje uspel, ampak osvojil sem devet točk, kar je lepa popotnica za nedeljski tekmi,

je po koncu kvalifikacij kratko in jedrnato povedal Gajser. Prvo vožnjo je začel najbolje Prado, Gajser pa je hitro ujel ritem in nekaj časa vozil na tretjem mestu. Najprej je Španca prehitel Febvre, nato pa še slovenski motokros as. V zadnjem krogu se je povsem približal francoskemu vozniku, ki je v cilj skočil prvi zgolj dobre tri desetinke sekunde pred Gajserjem. Pancar si je v kvalifikacijah privozil dvajseto mesto, v prvi vožnji pa je to nadgradil in v cilj pripeljal na petnajstem mestu ter si tako privozil novih šest točk za skupni seštevek razreda MXGP. 

Jan Pancar je na VN Trentina v drugi vožnji z 11. mestom vknjižil najboljšo uvrstitev v karieri v razredu MXGP.

Druge vožnje Gajser ni začel najbolje. Sicer se je izognil zapletom v prvem ovinku in se z devetega mesta prebijal navzgor. Na pošteno uničeni progi je prišel do četrtega mesta, višje pa ni šlo. Kljub temu je to zadostovalo za novo mesto na zmagovalnem odru, na katerem je na najvišji stopnički stal Prado, drugi je bil Febvre, tretji pa Gajser.

Zadovoljen sem z uvrstitvijo na zmagovalni podij. V drugi vožnji nisem dobro štartal in sem skoraj padel v prvem ovinku. Ni bila lahka dirka, težko je bilo prehitevati. Zdaj imam nekaj časa, da se pripravim na preizkušnjo v Aguedi. Navijači so bili fantastični in se jim iskreno zahvaljujem za podporo ob progi,

je povedal nasmejani slovenski motošampion neposredno po podelitvi priznanj za najboljše tri. Pancar je v drugo presegel pričakovanja in se je imenitno znašel na progi. Po dobrem štartu je dolgo časa vozil na trinajstem mestu, v finišu pa se mu je uspelo prebiti na rob prve deseterice in je z enajstim mestom dosegel najboljši rezultat med svetovno motokros elito razreda MXGP.

Peta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 5. maja 2024. To bo dirka za VN Portugalske, ki jo bo gostila Agueda.

Slovenci obstali v kvalifikacijah

Na progi Ciclamino so tekmovali tudi vozniki v evropskem prvenstvu razredov EMX 125 in EMX 250. Na drugi preizkušnji sezone so se v kvalifikacijah šibkejšega razreda preizkusili trije mladi slovenski tekmovalci z licencami AMZS. Žal pa se Lukas Osek, Gal Geršak in Miha Vrh niso uspeli prebiti do dveh voženj, ki sta šteli za točke evropskega prvenstva. V močnejšem razredu se je v kvalifikacijah trudil Žan Oven, vendar so bili tekmeci tudi zanj premočni in je ostal brez nastopa v vožnjah za točke evropskega prvenstva. Nova priložnost slovenske motokrosiste čaka na tretji dirki sezone evropskega prvenstva, ki bo na sporedu v nedeljo, 5. maja, gostila pa jo bo Agueda na Portugalskem.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Romain Febvre (FRA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ), … 20. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jorge Prado (ŠPA), … 15. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Calvin Vlaanderen (NIZ), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), 4. Tim Gajser (SLO), ... 11. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Trentina: 1. Jorge Prado (ŠPA) 45, 2. Romain Fevbre (FRA) 41, 3. Tim Gajser (SLO) 40, ... 13. Jan Pancar (SLO) 16, ...

Skupno SP (4/20): 1. Jorge Prado (ŠPA) 219, 2. Tim Gajser (SLO) 206, 3. Romain Febvre (FRA): 174, 4. Jeffrey Herlings (NIZ) 164, … 18. Jan Pancar (SLO) 37, …

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarevropsko prvenstvoEMX 125EMX 250svetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji