V Mirni Peči več kot 12 tisoč motoristov

Novice

Častna gostja tradicionalnega, že 26. Vseslovenskega blagoslova motorjev in motoristov je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.


Motoklub Trebnje, sekcija AMD Trebnje, članice Avto-moto zveze Slovenije, je danes v Mirni Peči organiziral že 26. Vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov, ki je v ta dolenjski kraj letos privabil več kot 12 tisoč motoristov, častna gostja pa je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, tudi sama motoristka. Njen gostitelj, predsednik Avto-moto zveze Slovenije, Leopold Pungerčar, sicer tudi predsednik organizacijskega odbora prireditve, je bil izjemno vesel, da je tradicionalni uvod v motoristično sezono znova privabil tako veliko število motoristk in motoristov, saj je po njegovem mnenju to eden od pokazateljev, da se motoristi zavedajo svoje ranljivosti in skušajo tudi sami poskrbeti, da bi bile njihove poti čim bolj varne. Ob tem je dejal:

V AMZS prometno varnost že vrsto let spremljamo tudi z analizami podatkov o prometnih nesrečah. Vsako življenje, ki ga terja cesta, je velika izguba – ne le za bližnje, temveč za družbo kot celoto. Pomembna pa je ugotovitev, da se število smrtnih žrtev zmanjšuje. Prav med motoristi je izboljšanje v zadnjih letih najbolj opazno.

Izrazil je prepričanje, da so k izboljšanju prometne varnosti pripomogle številne preventivne aktivnosti, pomembno vlogo pri tem dosežku pa imajo tudi programi varne vožnje v centrih varne vožnje, kot je AMZS Center varne vožnje na Vranskem, ter povabil motoriste, da ob začetku sezone pridejo na ogrevalni tečaj. Ob tem je izpostavil: »Mnogo lahko dosežemo tudi z zgledom. Ob tej priložnosti bi se želel iskreno zahvaliti predsednici republike, gospe Nataši Pirc Musar, ki je ob več priložnostih poudarila pomen treninga varne vožnje in je tudi sama velika ambasadorka varne vožnje z motorjem. Prepričan sem, da bomo s takšnimi zgledi, s sodelovanjem med vsemi deležniki, ki smo soodgovorni, da bi bilo prometnih nesreč vse manj, ter s strpnim in spoštljivim odnosom drug do drugega – pa naj smo v avtu, na kolesu, motorju ali peš, v prihodnje še bližje uresničitvi vizije nič.«

Slavnostna gostja, predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, je v svojem pozdravu motoristkam in motoristom poudarila pomen varne udeležbe v prometu in samozaščitno ravnanje motoristov, ki se začne z uporabo ustrezne zaščitne opreme ter nadaljuje z varno in odgovorno vožnjo. Motoristom je položila na srce misel anonimnega motorista, da je treba, ko sedeš na motocikel, vklopiti možgane in paziti na tiste, ki tega še niso storili. 

Slavnostna govornica predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednik Avto-moto zveze Slovenije Leopold Pungerčar

V pogovoru za AMZS Motorevijo, je predsednica republike povedala še, da je eden od razlogov, da na današnjo prireditev ni prišla z motorjem, tudi ta, da letos ni prevozila še niti enega kilometra.

Sem v letih, ko je treba na motor sesti še bolj preudarno. Od doma do Mirne Peči bi z motorjem rabila uro in dvajset, nato pa še nazaj, in za tako vožnjo mora biti motorist ustrezno pripravljen. Bom pa letos zagotovo sedla na motor!« Dejala je, da za njen motor na začetku sezone poskrbi sin, ki študira strojništvo: »Pregleda zavorno tekočino, pnevmatike, akumulator …  Izjemnega pomena je tudi ustrezna oprema. Ne le čelada, ampak čelada je zame tisti del opreme, pri kateri res ne gre varčevati.
 

Predsednica Republike Slovenije na ogledu razstavljenih motociklov

Ključne besede


motoristipredsednik AMZSmotormotoristična sezonaLeopold Pungerčarpredsednica republike

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji