Slovenski avtomobilski trg v letu 2023: Vsak deseti prodani osebni avto je bil električen

Avto-moto

Okrevanje - V Sloveniji je bilo lani prodanih 3131 vozil več kot v letu 2022 in to pomeni 5,85 odstotno povečanje prodaje.


V letu 2023 je bilo v Sloveniji prodanih 56.609 novih osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, kar je 3131 vozil več kot v letu 2022 in pomeni 5,85 odstotno povečanje prodaje. Novih osebnih avtomobilov je bilo prodanih - registriranih - 48.923, kar je 2584 več kot v predhodnem letu in pomeni povečanje prodaje za 5,58 odstotka. Lahkih gospodarskih vozil je bilo prodanih 7686, kar je 547 več kot v letu 2022 in pomeni porast prodaje za 7,66 odstotka. 

Porast prodaje je bil pričakovan, kajti leta 2022 je bilo prodanih najmanj osebnih avtov in lahkih gospodarskih vozil v tem stoletju. Razmere na trgu so se normalizirale, prodajalci pa so morali  lani dobaviti tudi še precej avtov, ki so bili naročeni že leto prej, a jih izdelovalci niso mogli dobaviti zaradi težav pri nabavi sestavnih delov. Lani večjih težav pri dobavi avtomobilov ni bilo in to se je poznalo tudi v številu prodanih - in dobavljenih - avtomobilov. 
Na prodajo je močno vplivala visoka inflacija in s tem povezana visoka cena denarja oziroma visoke obresti za najeta posojila za nakup ali najem avtomobila. Pomemben vpliv so imeli tudi katastrofalne poplave lani avgusta, ki so marsikomu močno spremenile načrte pri nabavi dobrin večjih vrednosti. Pri analizi prodaje novih osebnih avtomobilov pa je treba upoštevati, da je bilo lani iz tujine uvoženih približno 38.000 rabljenih osebnih avtomobilov, kar je seveda vplivalo na povpraševanje po novih avtih. Prav tako ne gre spregledati, da je bilo lani dokaj malo dnevnih registracij - približno 13 odstotkov, medtem ko so je pred leti delež teh avtov približal tretjini vseh registriranih. 

Volkswagen pred Škodo in Renaultom

Na lestvici najbolj prodajanih znamk osebnih avtomobilov ni velikih sprememb. Volkswagen je zanesljivo in prepričljivo zadržal prvo mesto, pa čeprav je prodal 81 avtov manj kot leto poprej, njegov tržni delež pa se je zmanjšal za eno odstotno točko. Škoda je s svojo široko paleto modelov brez težav zadržala drugo mesto in ga celo utrdila, saj je prodala 750 avtov več kot predlani in povečala svoj tržni delež za 1,01 odstotne točke. Tudi lani je za seboj pustila Renault, ki je dolga leta krojil vrh slovenskega avtomobilskega trga. Lani je Renault prodal 594 avtov več kot predlani in svoj tržni delež povečal za 0,75 odstotne točke 
Toyota je tudi lani nadaljevala vzpon proti vrhu, saj se je povzpela že na četrto mesto s 374 več prodanimi avti kot predlani in izboljšanjem tržnega deleža za 0,43 odstotne točke. Prehitela je predlani četrti Hyundai, ki je bil lani sedmi, kajti prehitela sta ga tudi Kia in Peugeot, toda vsi trije so prodali zelo podobno količino osebnih avtomobilov, vsi trije pa imajo manjši tržni delež kot predlani. Mesto v deseterici najbolj prodajanih sta zadržala Dacia in Citroen, na deseto mesto pa se je prebil Audi, ki je vodilni med znamkami, ki ponujajo prestižne avtomobile. Iz deseterice je izpadel Opel, ki se je uvrstil na 11. mesto, a tudi pričakovano, saj ni imel prav veliko novosti. Na 12. in 13. mestu sta BMW in Mercedes. 



Zelo velik skok je uspel Tesli, ki prodaja zgolj električne avtomobile - prodala jih je 1376 -, saj se je na 14. mesto povzpela s 23. mesta predlani. Ford, Fiat, Seat, Suzuki in Mazda so zadržali uvrstitev v drugo deseterico, vanjo pa se je presenetljivo uvrstila kitajska znamka MG. 
Med 25 najbolj uspešnih znamk so še Cupra, Nissan, Volvo, Mitsubishi in Jeep, zunaj nje pa so ostale znamke kot so Porsche, Honda, Lexus, Mini, Ssangyong…

Na slovenske ceste je lani zapeljalo 1696 Škodinih octavij.

Škoda octavia pred renaultom cliom

Na lestvici najbolj prodajanih modelov avtomobilov je prvo mesto zadržala škoda octavia. Dolgoletni prvak renault clio, ki je predlani zdrsnil na tretje mesto, je lani postal njen prvi izzivalec, kajti VW T-roc, ki je bil drugi v letu 2022, je zdrsnil na četrto mesto. Pred njega se je namreč uvrstil še drugi Renaultov model captur. Toyota yaris cross, zmagovalka izbora Slovenski avto leta 2022, se je uvrstila na peto mesto in tudi s prodajnimi številkami upravičila naslov. Na šestem mestu je drugi Škodin model kamiq, ki zaokrožuje šesterico modelov z več kot tisoč prodanimi avti. Na visoko sedmo mesto se je uvrstil najbolj prodajan električni avto - tesla model Y. Deseterico zaokrožujejo Volkswagnova modela taigo in tiguan in Škodin model kodiaq. 


Med dvajseterico najbolj prodajanih modelov prevladujejo cestni terenci in križanci, klasično oblikovani avtomobili pa so vse manj priljubljeni. Na vrhu sta resda klasično oblikovana škoda octavia in renault clio, med 20 najbolj prodajanih pa so se s klasično obliko uvrstili le še toyota corolla, VW golf in VW polo.

Dolgoletni slovenski prodajni prvak se je znova začel vzpenjati proti vrhu.

Prvi trije z več kot tisoč prodanimi lahkimi gospodarskimi vozili

Med lahkimi gospodarskimi vozili je prepričljivo prvo mesto obdržal Renault. Ford je ostal na drugem mestu, na tretjem pa Volkswagen. Le prve tri znamke so prodale po več kot tisoč vozil. Tudi na naslednjih mestih ni večjih sprememb v primerjavi z letom 2022, saj sledijo Citroen, Fiat, Peugeot, Opel. Toyota in Mercedes sta zamenjala mesti, v deseterico se je prebila Škoda.
Najbolj prodajano lahko gospodarsko vozilo je bil renault master, drugi je ford transit custom, tretji citroen jumper, četrti fiat ducato in peti VW crafter. VW caddy je najbolj prodajan lahki dostavnik, ford ranger pa pick-up.

Vsak deseti prodani osebni avto je bil električen

Prodaja električnih avtomobilov se je lani približala desetini trga, kar pomeni, da približno vsak deseti prodan novi avto poganja zgolj elektrika. Prodanih je bilo namreč 4330 električnih avtov, kar je 97,08 odstotka več kot leta 2022, ko je bilo prodanih 2293 električnih avtov. 

Teslin električni križanec model Y je najbolj prodajan električni avtomobil v Sloveniji. 

Kupci so najpogosteje posegli po Teslinih avtomobilih - skupaj je ameriška znamka prodala kar 1394 avtomobilov, tako da je imela Tesla skoraj tretjinski delež med prodanimi električnimi avti - natančno 32,19 odstotka. Tudi med najbolj prodajanimi modeli sta na vrhu Teslina avta: model Y, ki je našel 957 kupcev in tesla model 3, ki ga je kupilo 396 kupcev. Na naslednjih petih mestih so modeli električnih avtov znamk koncerna Volkswagen: na tretjem mestu je VW ID.4 (286 avtov), na četrtem škoda enyaq (251 avtov), na petem VW ID.3 (172 avtov), na šestem cupra born (164 avtov) in na sedmem audi Q4 (156 avtov). Deseterico zaokrožujejo peugeot 208 (137 avtov), BMW i4 (135 avtov) in VW ID.5 (115 avtov). Na 11. mestu je najbolj prodajan kitajski električni avto MG4 (109 avtov), sledita pa citroen C4 in dacia spring, ki sta še edina s po še več kot 100 prodanimi avti. O raznolikosti ponudbe priča podatek, da je lani vsaj enega kupca našlo 82 različnih modelov električnih avtov.
Med lahkimi gospodarskimi vozili je bil delež električnih avtov bistveno manjši kot pri osebnih avtih. Prodano je bilo namreč samo 108 električnih vozil. Le renault kangoo, citroen berlingo in peugeot partner so našli po več kot deset kupcev. 

Tudi na drugem mestu najbolj prodajanih električnih avtomobilov je Tesla s svojim modelom 3.

Vsak šesti osebni avto je imel vgrajen hibridni sistem

V letu 2022 je bilo na slovenskem trgu prodanih 1156 avtov s priključno-hibridnim pogonom - na prvih štirih mestih so Mercedesovi modeli GLC, razred B, razred C in razred A, peti je hyundai tucson.
Prodanih je bilo tudi 3226 avtomobilov s hibridnim pogonom, kjer so na prvih petih mestih Toyotini avtomobili: corolla, yaris cross, C-HR, yaris in RAV-4. 
Z blagim hibridnim pogonom je bilo prodanih 3872 avtomobilov. Na prvem mestu je renault austral, sledita Suzukijeva modela vitara in S-cross, četrti je bil renault captur, peti pa hyundai tucson.
Enega izmed hibridnih pogonov je tako lani imelo 8254 prodanih novih osebnih avtov, kar je 16,87 odstotni delež med vsemi prodanimi novimi osebnimi avti oziroma je bil vsak šesti avto s hibridnim sistemom.

Zmerna rast v letu 2024?

Kolikšna bo prodaja avtomobilov v letu 2024 je težko napovedati, a glede na vse okoliščine lahko pričakujemo zmerno povečanje prodaje, ki naj bi spet presegla 50.000 prodanih osebnih avtov. 

Okrevanje tudi na trgu rabljenih avtomobilov

Avtomobilski trg z rabljenimi vozili je bil v minulem letu bolj živahen kot leta 2022. Predvsem se je izrazito povečala prodaja v tradicionalno ugodnih mesecih za nakup oziroma prodajo avtomobilov, tj. marca, oktobra in novembra. Kot ugotavljajo strokovnjaki pri DoberAvto.si, AMZS portalu za nakup in prodajo novih in rabljenih vozil, so lani dogajanje na trgu rabljenih vozil zelo zaznamovale visoke cene rabljenih avtomobilov. Ta trend se je proti koncu leta sicer nekoliko obrnil in pri določenih modelih rabljenih avtomobilov je bilo decembra lani in januarja letos že zaznati za nekaj odstotkov nižje cene. Kot je ocenil Peter Kavčič, urednik AMZS portala DoberAvto.si, je znižanje cen avtomobilov posledica reakcije na dogajanje na trgu in akcijskih znižanj novih avtomobilov iz zaloge. Po Kavčičevih opažanjih se je na trgu rabljenih vozil lani prvič zgodila tudi pomembna sprememba pri ponudbi električnih avtomobilov: "Na trgu rabljenih vozil je bila lani veliko večja izbira rabljenih električnih avtomobilov, kar je posledica vedno večje prodaje novih električnih vozil. Opazili pa smo posebnost, ki bo za lastnike električnih avtomobilov morda presenetljiva – cene rabljenim električnim avtomobilom padajo oziroma je izguba njihove tržne vrednosti višja, kot je bila doslej. Trenutno je rabljen električni avto težko prodati po ceni, ki je bila aktualna še pred meseci." Sicer pa so vozniki leta 2023 iz tujine pripeljali za kar 21 odstotkov več rabljenih avtomobilov kot leto poprej. Razmerje med registracijami novih avtomobilov in registracijami rabljenih vozil, ki so prvič registrirani v Sloveniji, slednji zaostajajo le še za 23 odstotkov.


 
Pri nakupu rabljenega avtomobila preverite njegovo zgodovino

Pri DoberAvto.si menijo, da je ta trend posledica bogatejše ponudbe in ugodnih cen malo rabljenih avtomobilov v tujini. Avtomobili, ki se jim je iztekel najem in gredo v odprodajo velikih leasing hiš v tujini, so sicer načeloma redno in ustrezno servisirani in ne bi smeli predstavljati tveganega nakupa. Pomembno pa je, da se kupec prepriča o servisni zgodovini takega avtomobila. Tudi če je avto star šele dve, tri ali morda štiri leta, je priporočljivo, da se kupec prepriča, ali so bili na avtomobilu opravljeni vsi predvideni servisni posegi, vključno z morebitnimi vpoklici. Na portalu DoberAvto.si kupci rabljenih vozil lahko najdejo oglase s takšnimi avtomobili iz tujine, saj je – glede na cilj portala, da je ponudba objavljenih avtomobilov transparentna, poreklo eden od pomembnih kriterijev. Pri oglasu je zato jasno zapisano, s katerega trga je avto uvožen. Vsekakor pa vsem kupcem rabljenih vozil priporočajo, da se pred nakupom prepričajo, kakšen avto in od kakšnega lastnika ga kupujejo. "Na DoberAvto.si je rubrika OBETAVNO vozilo eden od prvih filtrov, ko iščemo čim boljši rabljen avto, saj gre v tem primeru za avtomobile z znano zgodovino lastništva in s kilometri, ki so se beležili na vseh tehničnih pregledih v Sloveniji, poleg tega pa značka OBETAVNO razkrije tudi, da avtomobil ni v bazi ukradenih ali zastavljenih vozil. Če želijo še dodatno preveriti, v kakšnem dejanskem stanju je avto, ga lahko pripeljejo v AMZS servisne delavnice, kjer mehanik opravi pregled na več kot 100 kontrolnih točkah. Oglas za avto, ki je bil na tak način pregledan, pa ima na DoberAvto.si značko AMZS PREVERJENO", je še pojasnil Kavčič.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

62

Priljubljenost članka

62

Shrani

Delite s prijatelji