Mladi kolesarji na evropskem tekmovanju v Ženevi

Novice

Na 34. FIA evropskem prometno izobraževalnem tekmovanju mladih kolesarjev (ETEC) se je pomerilo 22 ekip iz 19 držav.


AMZS je maja že 23. leto zapored izbral ekipo mladih kolesarjev, ki zastopajo Slovenijo na prometno izobraževalnem tekmovanju mladih kolesarjev (ETEC). Letos ga je organiziral švicarski avtomobilski klub TCS, v Ženevo pa so odpotovali štirje najboljši posamezniki AMZS izbirnega tekmovanja: Jasna Plahuta (AMD Kamnik 1), Tinka Žakelj (AMD Moste 1), Blaž Cerar (AMD Lukovica 1) in Teo Križovnik (AMD Dravograd 2), njihova trenerja pa sta bila Jože Drab in Brane Vršnik.

Danes jih je v konkurenci evropskih vrstnikov pričakalo osem vaj, s katerimi so ocenjevalci preverili tako njihovo teoretično znanje kot spretnost na kolesu in poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi. Posamezna vaja je lahko ekipi prinesla 80 točk, vsaka napaka pa je pomenila odbitek točk, pri čemer je bilo treba nekatere vaje, kot npr. okrasiti kolesarsko čelado, »zgolj« opraviti.

V praktičnem delu tekmovanja so morali fantje in dekleta, stari med deset in 12 let, svoje veščine in znanje dvakrat pokazati na kolesarskem poligonu z različnimi ovirami in spretnostnimi izzivi, pravilno prevoziti labirint, v katerem so se morali znajti s pomočjo prometnih predpisov, praktična naloga pa je bila še okrasitev kolesarske čelade.

V teoretičnem delu so vaje opravljali posamično ali skupinsko. Vsak član ekipe je moral prek projicirane slike odgovoriti na zastavljena vprašanja, skupinski del tega dela preizkušnje pa sta predstavljali nalogi, pri katerih je bilo treba v pravilnem vrstnem redu zložiti slike za zavijanje levo in v naboru raznovrstnih predmetov izločiti tiste, ki niso povezani s kolesarjenjem.  

AMZS ekipa je med 22 udeleženkami iz 19 držav zasedla 16. mesto (najboljši so bili mladi kolesarji iz Češke, drugo mesto je osvojila ekipa iz Slovaške, tretjega pa ekipa Srbije). Čeprav so bili dekleti in fanta nad uvrstitvijo razočarani, jih je podpredsednik AMZS Tomaž Andrejka opogumil, da je pomembno sodelovati, predvsem pa:

Prepričan sem, da so se na pripravah na to tekmovanje in tudi danes ogromno naučili, dobili pomembne izkušnje tako za obnašanje v prometu kot nasploh za življenje. Upam, da bodo to znanje prenašali na svoje vrstnike. V AMZS smo vsekakor ponosni na naše najmlajše ambasadorje promete varnosti.

Cilj tekmovanja, ki ga je mednarodna avtomobilistična zveza FIA prvič izvedla leta 1986, AMZS pa se ga udeležuje od leta 1997, je krepitev prometnega izobraževanja otrok in mladine v vseh državah članicah FIA, s čimer želijo tako FIA kot avto-moto klubi, ki na tekmovanju sodelujejo, pripomoči k zmanjševanju deleža mladih kolesarjev v prometnih nesrečah.

#ETEC2020
Naslednje leto bo tekmovanje mladih kolesarjev v Zadru organiziral hrvaški avtomobilski klub HAK.

Ključne besede


ETECvarna mobilnostMladi kolesarjikolesarsko tekmovanjekolesarstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji