AMZS Center kartinga in moto športa 

Vsi se dobro zavedamo, da Slovenija nujno potrebuje sodoben kartodrom, malo pa je tistih, ki so dejansko pripravljeni in sposobni od besed preiti k dejanjem.

AMZS je naredil prav to: v Slovenji vasi, neposredno ob kanalu HE Drava, je položen dober kilometer čisto svežega asfalta na novem kartodromu. To ni veliko dirkališče, je pa novo dirkaško prizorišče, ki bo v tem delu Slovenije postalo pomemben center kartinga, varne vožnje in moto športa. Veliko poguma, truda in naporov je bilo potrebnih, da se je 6,5 hektara veliko območje neuporabnega grmičevja lahko začelo spreminjati v moto športni center. Ta bo v prihodnosti dobil še 1,1 hektarja urejene površine, namenjene vsebinam šole vožnje oziroma vajam varne vožnje. A prvi korak je narejen in na Ptuju so 17. junija 2018 “gospodje znova zagnali motorje”. Na sporedu je že bila krstna karting dirka, kar je bil za AMD Ptuj ob vsem vloženem trudu po besedah predsednika društva Uroša Langerholca nedvomno velik dan. Ponosni so, saj ima karting pri njih dolgo tradicijo; prva dirka je bila namreč na Ptuju izpeljana že leta 1968. 

1.005 metrov zabave

Na površini 8.965 kvadratnih metrov je nastala 1.005 metrov dolga in od 8 do 10 metrov široka dirkalna steza. Zasnovana je tako, da je mogoče voziti v obe smeri, torej levi ali desni krog.

Tehnično kar zahtevna “pista” je sicer zelo varna, obdana z ustrezno velikim izletnimi površinami in zaščitno ograjo. Ob stezi bo postavljen še montažni objekt z vso potrebno infrastrukturo in dobrih 1.700 kvadratnih metrov velikim prostorom za bokse. Steza je dovolj široka in dovolj tehnično začinjena, da bodo na njej tekmovalci lahko pokazali, iz kakšnega dirkaškega testa so. Najhitrejši bodo imeli možnost poiskati prostor za ključni dirkaški manever – prehitevanje. Po konfiguraciji in dimenzijah je to dirkališče namenjeno predvsem karting, minimoto in skuter dirkam.

Tehnične značilnosti steze

dolžina: 1.005 metrov
rekord proge - najeti kart - moški: 57,416 (Jan Muhič)
rekord proge - najeti kart - ženske: 57,229 (Kaja Kralj)
rekord proge - tekmovalni kart: 40,764 (Marko Turk)
število ovinkov: 13 ovinkov – vozi se levi ali desni krog
število ovinkov za levi krog: 8 levih, 5 desnih
število ovinkov za desni krog: 8 desnih, 5 levih
širina: 8-10 metrov
površina steze: 8.965 m2
vzdolžni nagib: 0-2 %
prečni nagib: 2-4,5 %
skupna površina centra: 6,5 ha
odprtje: 14. junij 2018
prva dirka: 17. junij 2018, dirka državnega prvenstva v kartingu

Kontakt

poslovna enota: AMZS d.d., PE Center kartinga in moto športa
naslov: Slovenja vas, 2288 Hajdina
telefon: 051 495 644
e-naslov: center.sporta@amzs.si

Oglasna sporočila