Imamo finaliste in finalistke Najboljši za volanom 2024

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem so se najboljši reševalci in reševalke spletnega testa Najboljši za volanom 2024 pomerili še v praktičnih vozniških izzivih. V veliki finale, ki bo na Vranskem 9. maja, se je uvrstilo 10 najboljših fantov in 10 najboljših deklet.


Najboljše reševalke in najboljši reševalci spletnega testa Najboljši za volanom 2024, v katerem je letos sodelovalo skoraj več kot 2000 mladih voznikov in voznic iz vse Slovenije, starih med 18 in 26 let, so se v torek in sredo, 16. in 17. aprila 2024, v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pomerili v praktičnem znanju obvladovanja volana, ukrepanju v prometni nesreči in nudenju prve pomoči. V veliki finale, ki bo 9. maja 2024, prav tako na Vranskem, se je uvrstilo najboljših deset fantov in najboljših deset deklet, ki so pokazali največ znanja pri devetih praktičnih izzivih, ki so jih zanje pripravili AMZS inštruktorji varne vožnje, Policija in Rdeči križ Slovenije. 

Izbor Najboljši za volanom, na katerem AMZS izbira najboljšega mladega voznika in najboljšo mlado voznico Slovenije, poteka že osmo leto zapored. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa, ki ga je uspešno rešilo več kot 2000 mladih voznikov in voznic. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev je nato svoje znanje pokazalo še v praksi na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. Skupaj s partnerji je AMZS pripravil bogat nagradni sklad. Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala z novo Oplovo corso in novimi sončnimi očali Serengeti, udeležila pa se bosta tudi mednarodnega tekmovanja Best Young Driver, ki bo letos oktobra v Belgiji.

Finalisti 2024 so Tilen Lovrek, Bine Frelih, Vid Valenci, Luka Gorjan, Nik Škrbinc, Gaj Černigoj, Luka Poljanc, Žan Koncilija, Luka Vrhovnik in Borut Zaplatar.

Nagrade za finaliste in finalistke

Fantje so se za vstopnico v finale merili v zahtevnih zimskih razmerah, a dober voznik se znajde v vsakem vremenu in na vsakem terenu.

Finalistke 2024 pa so Urša Brumec, Lara Anja Oman, Jera Gregorc, Laura Volmajer, Špela Cimerman, Timeja Čerenak, Suzana Motoh, Ema Nemec, Špela Tocko in Ines Velić.

Na dan polfinala za dekleta se je nebo nad AMZS Centrom varne vožnje na Vranskem vendarle razjasnilo.

Vaje v polfinalu Najboljši za volanom 2024

  • Reševanje kritične situacije – zanašanje zadnjega dela avtomobila
  • Koleščka – na zadnji osi avtomobila so bila pod kolesa nameščena koleščka, ki so se vrtela v vse smeri, tekmovalci so morali med vožnjo nadzirati drsenje zadnjega dela avtomobila in odpeljati slalom 
  • Vožnja v krogu z različnimi pnevmatikami na drseči podlagi
  • Radar – vožnja z določeno hitrostjo z zakritim prikazovalnikom hitrosti, policist je meril hitrost vožnje
  • Parkiranje – bočno, vzvratno in med dvema pokončnima stebroma
  • Kamera – uporaba naprednih tehnologij za vzvratno vožnjo ob zakritih ogledalih in zadnjem steklu
  • Slalom – vožnja z različnima avtomobiloma (eden najnovejši, drugi starejšega letnika brez naprednih asistenčnih sistemov), cilj je bil prevoziti progo s čim manjšo časovno razliko 
  • Terenska vožnja
  • Ukrepanje v prometni nesreči in nudenje prve pomoči

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji