Najboljši slovenski mladi vozniki in voznice navdušili na Poljskem

Na mednarodnem izboru FIA Best Young Driver sta zmagala voznika iz avstrijskega in poljskega avto-moto kluba. Matej Gorjan je bil tretji najboljši med tekmovalci za leto 2020, med tekmovalci za leto 2021 pa sta tretje oz. drugo mesto zasedla Neca Galičič in Žiga Žgur.


Poljski avtomobilski klub PZM je v sodelovanju s FIA Regija I danes na poligonu v Modlinu v bližini Varšave organiziral mednarodni FIA izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice (FIA Best Young Driver) za leti 2020 in 2021 (lanski izbor je bil namreč zaradi epidemije covida-19 preložen na letos). 

Slovensko ekipo Najboljši za volanom 2021 so sestavljali letošnja zmagovalca Neca Galičič in Žiga Žgur ter drugouvrščeni med fanti z manjšim zaostankom za zmagovalcemUroš Grubar, ekipo za 2020 pa lanska zmagovalka in zmagovalec Petra Prašnikar in Matej GorjanToma Dukarića pa je zamenjala Teja Vrbnjak Erbežnik. Pomerili so se z vrstniki iz gostiteljice Poljske, Avstrije in Bolgarije. 

 

 

 

Mladi so se preizkusili na petih vajah

Vaje so bile enake za vse tekmovalke in tekmovalce, zasnovane pa so bile na način, da so morali pokazati znanje nudenja prve pomoči ter vozniške veščine in spretnosti. O najboljših v Evropi je tako odločalo:

    • nudenje prve pomoči ponesrečencu,
    • reševanje situacije zanašanja vozila,
    • slalom na različnih voznih podlagah,
    • asimetrični vzvratni slalom s pomočjo kamere in
    • menjava kolesa na avtomobilu.

Prestižni naziv Best Young Driver sta si priborila Szymon Pabich iz Poljske za leto 2020 in Avstrijec Simon Seiberl za leto 2021. Na zmagovalnem odru so bili tudi trije slovenski mladi vozniki: Matej Gorjan je bil tretji, prav tako Neca Galičič, Žiga Žgur pa je osvojil drugo mesto.  

Nad rezultati in prikazanim je bil izjemno navdušen tudi vodja AMZS odprave na Poljsko Erik Logar: 

Čestitamo vsem našim tekmovalkam in tekmovalcem, še posebej pa seveda Neci, Žigi in Mateju, ki so bili med najboljšimi in Sloveniji priborili kar tri uvrstitve na zmagovalni oder. Boj za zmago je bil izjemno napet, kar je razvidno tudi iz rezultatov - razlike med najboljšimi voznicami in vozniki so bile zelo majhne in o zmagi so resnično odločale malenkosti. Vsekakor pa je slovenska ekipa zmagovalka glede na timski duh in vtis, ki smo ga naredili na Poljskem. V AMZS smo ponosni, da smo z ekipo dosegli tako dober rezultat. Največ pa šteje, da so se naši mladi vozniki in voznice še enkrat več izkazali kot enkratni ambasadorji izbora Najboljši za volanom in da so se - ne le med našimi člani ekipe -, temveč tudi s predstavniki drugih ekip stkale prijateljske vezi. Izrečeno ob slovesu: "Bilo je fajn, škoda, da že gremo domov", največ pove, kako fenomenalno je bilo vzdušje. Tudi zato upamo, da mednarodni izbor najboljšega mladega voznika čaka še zelo svetla prihodnost.  

Video: Najboljši za volanom 2021

Video: Najboljši za volanom 2020

Prvi mednarodni izbor Best Young Driver leta 2019 organiziral AMZS

Oktobra 2019 je AMZS v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral prvi mednarodni izbor Najboljši za volanom – Best Young Driver, na katerem je med 12 tekmovalci iz štirih držav slavil bolgarski voznik Simeon Tsvetkov.

Video: Premierna izvedba izbora Best Young Driver v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

AMZS je leta 2017 obudil izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice Slovenije, ki ga je prvič organiziral leta 1993. Ideja je zelo hitro prerasla slovenske okvirje. Po vzoru AMZS najboljše mlade voznike izbira vse več evropskih avtomobilskih klubov. Klubom iz Poljske, Bolgarije in Srbije se je minulo leto pridružil še avstrijski ÖAMTC.

Ključne besede


FIANajboljši za volanomvarna mobilnostprometna varnostmladi voznikitekmovanjeBest Young Driver

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji