Kaj je izbor Najboljši za volanom?

Izbor Najboljši za volanom – izbiramo najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije –, je tekmovanje mladih voznikov in voznic, starih do 24 let, ki se bodo morali izkazati v znanju cestno-prometnih predpisov, dokazati poznavanje avtomobilizma ter avtomobilske tehnike in prikazati največ znanja, spretnosti in talenta pri varni vožnji avtomobila, ukrepanju v primeru prometne nesreče in poznavanju postopkov izvajanja prve pomoči.

Letos se bodo fantje in dekleta med seboj pomerili ločeno; spletni test in praktični izzivi bodo sicer tako za dekleta kot fante enaki, na koncu pa bomo dobili dva najboljša – najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije.

Lahko res sodelujem v izboru za najboljšega mladega voznika in voznico v Sloveniji?

Lahko, če imaš do 24 let, vozniško dovoljenje in še nobene kazenske točke v vozniškem dovoljenju.

Kako pa boste izbrali najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije?

Prvi korak izbora je reševanje spletnega testa s področja cestno-prometnih predpisov, avtomobilizma, prometne varnosti, delovanja AMZS in poznavanja prve pomoči. Test bo mogoče reševati od 14. 2. do 24. 3. 2019. Ob vsakem vprašanju – skupno jih je treba rešiti 20 –, tekmovalec izbere enega od treh možnih odgovorov. Čas za reševanje spletnega testa je omejen na 250 sekund.

Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa po številu pravilnih odgovorov in času, ki so ga reševanje porabili, se uvrsti v drugi krog – v praktični del izbora.

Tekmovalce in tekmovalke, ki se bodo uvrstili v praktični del izbora, bomo razdelili v skupine po 25 oseb in jih povabili v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Tam bodo z žrebom razdeljeni še na pet skupin po pet oseb, nato pa se bodo na poligonu pomerili v praktičnih preizkusih vozniških spretnosti, natančnosti in avtomobilskega znanja, preizkusili pa bomo tudi, ali znajo ukrepati v primeru prometne nesreče in kako dobro poznajo ter znajo izvajati postopke prve pomoči.

Najboljših pet iz posamezne polfinalne skupine 25 oseb – skupaj torej 10 fantov in 10 deklet –, se bo uvrstilo v veliki finale izbora (tudi ta bo potekal v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem), ki ga bomo začinili še z dodatnimi izzivi in preskusi. Tekmovalec in tekmovalka, ki bosta v finalu premagala vse svoje sotekmovalce in sotekmovalke, bosta postala najboljši mladi voznik in najboljša mlada voznica Slovenije.

Koliko časa mi bo vzelo sodelovanje v izboru za najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije?

Prvi del tekmovanja, reševanje spletnega testa, bo prek te spletne strani potekal od 12. 2. do 24. 3. 2019. Čas za reševanje testa je omejen na 250 sekund. Če želiš izboljšati svoj rezultat, lahko znova poskusiš, ko od prvega oziroma prejšnjega reševanja mine sedem dni. Če boš test reševal(a) večkrat, se ti bo pri uvrstitvi upošteval najboljši rezultat.

Praktični del izbora na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem bo:

  • polfinalni izbori: 5. in 6. 4. 2019,
  • finale: 9. 5. 2019.

Praktično tekmovanje v polfinalu ti bo vzelo približno tri ure, finale pa približno pet ur časa.

Kako lahko prav jaz postanem Najboljši za volanom?

Pot do naslova je jasna. Najprej se moraš na izbor prijaviti in pravilno ter čim hitreje odgovoriti na čim več vprašanj v spletnem testu. Če se boš po številu pravilnih odgovorov in času uvrstil oziroma uvrstila med 50 najboljših reševalcev oziroma reševalk testa, se boš v praktičnem tekmovanju pomeril(a) s sotekmovalci oziroma sotekmovalkami. Če se boš v svoji polfinalni skupini med 25 osebami uvrstil(a) med najboljših pet, se boš uvrstil(a) v finale. Najboljši finalist in najboljša finalistka bosta – najboljši in najboljša za volanom.

Možnost za zmago imate vsi, ki vam ni vseeno za dogajanje na naših cestah. V izboru ne iščemo najhitrejših voznikov, temveč mlade voznike in voznice s širokim naborom znanja s področja avtomobilizma, z veseljem do vožnje, s spretnostjo pri vrtenju avtomobilskega volana in take, ki ste ob prometni nesreči pripravljeni ukrepati in s tem morda celo rešiti življenje.

Kaj imam od tega, da sodelujem in zmagam v izboru za najboljšega mladega voznika ali voznico Slovenije?

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se boš lahko upravičeno pohvalil(-a), da si najboljši mladi voznik oziroma najboljša mlada voznica Slovenije.

Z naslovom Najboljši za volanom postaneš tudi mladi ambasador oziroma ambasadorka varne vožnje AMZS in Avto-moto zvezi Slovenije pomagaš pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila.

A kot najboljši oziroma najboljša si za svoj trud zaslužiš še več! Zato se boš lahko leto dni brezplačno vozil(a) s tehnološko izjemno pametnim avtomobilom Ford Fiesta Active 1.0 EcoBoost 100KM z dodatno opremo: paket za pomoč vozniku 7, paket udobje 1, zimski paket 2, paket udobje 2, sistem za preprečevanje naleta, LED žarometi, … Vsak svojo ford fiesto active v brezplačno enoletno uporabo dobita le zmagovalec in zmagovalka, a tudi drugi udeleženci in udeleženke finala domov ne boste odšli praznih rok. Na pogumne mlade voznike in voznice čakajo še številne druge atraktivne nagrade. 

Kakšne nagrade čakajo na najboljše mlade voznike in voznice?

UVRSTITEV FANTJE DEKLETA

1. mesto

eno leto uživancije z belim Fordom Fiesto Active, darilni paket L’OCCITANE za fante, bon za svežo prehrano Fresh 

eno leto uživancije z rdečim Fordom Fiesto Active, darilni paket L’OCCITANE za dekleta, bon za svežo prehrano Fresh

2. mesto

komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca, darilni paket L’OCCITANE za fante, bon za svežo prehrano Fresh

komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenke, darilni paket L’OCCITANE za dekleta, bon za svežo prehrano Fresh

3. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €, darilni paket L’OCCITANE za fante

darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €, darilni paket L’OCCITANE za dekleta

4. mesto

bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava, darilni paket L’OCCITANE za fante, bon za svežo prehrano Fresh

bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava, darilni paket L’OCCITANE za dekleta, bon za svežo prehrano Fresh

5. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €, darilni paket L’OCCITANE za fante

darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €, darilni paket L’OCCITANE za dekleta

6. mesto

50 % popusta za 1 leto na paket Telekoma Slovenije Neodvisni B, darilni bon za 40 € za AMZS članstvo, darilni paket L’OCCITANE za fante

50  % popusta za 1 leto na paket Telekoma Slovenije Neodvisni B, darilni bon za 40 € AMZS članstvo, darilni paket L’OCCITANE za dekleta

7. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €, darilni paket L’OCCITANE za fante

darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €, darilni paket L’OCCITANE za dekleta

8. mesto

50 % popusta za 1 leto na paket Telekoma Slovenije Neodvisni B, darilni paket L’OCCITANE za fante, bon za svežo prehrano Fresh

50 % popusta za 1 leto na paket Telekoma Slovenije Neodvisni B, darilni paket L’OCCITANE za dekleta, bon za svežo prehrano Fresh 

9. mesto

darilni bon za 40 € AMZS članstvo, darilni paket L’OCCITANE za fante, bon za svežo prehrano Fresh

darilni bon za 40 € za AMZS članstvo, darilni paket L’OCCITANE za dekleta, bon za svežo prehrano Fresh

10. mesto

darilni bon za 40 € za AMZS članstvo, darilni paket L’OCCITANE za fante, bon za svežo prehrano Fresh 

darilni bon za 40 € za AMZS članstvo, darilni paket L’OCCITANE za dekleta, bon za svežo prehrano Fresh 

Finalisti in finalistke se boste na dan finala v posebnem Continentalovem izzivu potegovali še za udeležbo ene osebe na jesenskem Continental Driving Experience 2019, dogodku, ki ga v sodelovanju z AMZS in Komotar minuta organizira Continental Adria pnevmatike. 

Med vsemi sodelujočimi bomo izbrali fanta in dekle, ki bosta prejela GARMIN Vivoactive 3 – zanj in GARMIN Vivoactive 3 – zanjo, pametno uro GPS z vdelanimi športnimi programi, merjenjem srčnega utripa na zapestju in brezstičnim plačevanjem Garmin Pay™. In kdo bosta srečneža? Tista in tisti, ki bosta od začetka izbora pa vse do 3. 5. 2019 na svojih družbenih omrežjih z objavo na temo #NajboljsiZaVolanom uspela zbrati največ všečkov in komentarjev. Nagrado bomo nagrajencema podelili na finalu letošnjega izbora 9. 5. 2019 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. 

Vsi polfinalisti in polfinalistke bodo dobili darilni paket vode Radenska. 

Med vsemi udeleženci polfinalnih izborov bomo izžrebali še 10 dobitnikov, ki bodo prejeli kolesarsko čelado, in 10 dobitnikov, ki bodo prejeli odsevni jopič (nagrade podarja Javna agencija RS za varnost prometa).