Kaj je izbor Najboljši za volanom?

Izbor Najboljši za volanom – izbiramo najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije –, je tekmovanje mladih voznikov in voznic, starih do 26 let, ki se bodo morali izkazati v znanju cestnoprometnih predpisov, dokazati poznavanje avtomobilizma ter avtomobilske tehnike in prikazati največ znanja, spretnosti in talenta pri varni vožnji avtomobila, ukrepanju v primeru prometne nesreče in poznavanju postopkov izvajanja prve pomoči.

Fantje in dekleta se med seboj pomerijo ločeno; spletni test in praktični izzivi bodo sicer tako za dekleta kot fante enaki, na koncu pa bomo dobili dva najboljša – najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije.

Lahko res sodelujem v izboru za najboljšega mladega voznika in voznico v Sloveniji?

Lahko, če imaš do 26 let, vozniško dovoljenje in še nobene kazenske točke v vozniškem dovoljenju.

Kako pa boste izbrali najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije?

Prvi korak izbora je reševanje spletnega testa s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, prometne varnosti, delovanja AMZS in poznavanja prve pomoči. Test bo mogoče reševati od 2. 3. do 6. 4. 2020. Ob vsakem vprašanju – skupno jih je treba rešiti 20 –, tekmovalec izbere enega od treh možnih odgovorov. Čas za reševanje spletnega testa je omejen na 250 sekund.

Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa po številu pravilnih odgovorov in času, ki so ga reševanje porabili, se uvrsti v drugi krog – v praktični del izbora.

Tekmovalce in tekmovalke, ki se bodo uvrstili v praktični del izbora, bomo razdelili v skupine po 25 oseb in jih povabili v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Tam bodo z žrebom razdeljeni še na pet skupin po pet oseb, nato pa se bodo na poligonu pomerili v praktičnih preizkusih vozniških spretnosti, natančnosti in avtomobilskega znanja, preizkusili pa bomo tudi, ali znajo ukrepati v primeru prometne nesreče in kako dobro poznajo ter znajo izvajati postopke prve pomoči.

Najboljših pet iz posamezne polfinalne skupine 25 oseb – skupaj torej 10 fantov in 10 deklet –, se bo uvrstilo v veliki finale izbora (tudi ta bo potekal v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem), ki ga bomo začinili še z dodatnimi izzivi in preskusi. Tekmovalec in tekmovalka, ki bosta v finalu premagala vse svoje sotekmovalce in sotekmovalke, bosta postala najboljši mladi voznik in najboljša mlada voznica Slovenije. 

Zmagovalec in zmagovalka slovenskega izbora Najboljši za volanom ter še en voznik oziroma voznica, ki bo po točkah najmanj zaostal za najboljšima, se bo uvrstil v mednarodni izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice, ki bo 17. 10. 2020 na Poljskem. Po vzoru AMZS bo namreč letos še pet drugih evropskih avtomobilskih klubov izbiralo najboljše mlade voznike. Mladi iz Slovenije boste svoje vozniško znanje in veščine lahko primerjali z vrstniki iz Avstrije, Bolgarije, Poljske in Srbije.

Koliko časa mi bo vzelo sodelovanje v izboru za najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije?

Prvi del tekmovanja, reševanje spletnega testa, bo prek te spletne strani potekal od 2. 3. do 6. 4. 2020. Čas za reševanje testa je omejen na 250 sekund. Če želiš izboljšati svoj rezultat, lahko znova poskusiš, ko od prvega oziroma prejšnjega reševanja mine sedem dni. Če boš test reševal(a) večkrat, se ti bo pri uvrstitvi upošteval najboljši rezultat.

Praktični del izbora na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem bo:

  • polfinalni izbori: 15. in 16. 6. 2020,
  • finale: 30. 6. 2020.

Praktično tekmovanje v polfinalu ti bo vzelo približno tri ure, finale pa približno pet ur časa.

Kako lahko prav jaz postanem Najboljši za volanom?

Pot do naslova je jasna. Najprej se moraš na izbor prijaviti in pravilno ter čim hitreje odgovoriti na čim več vprašanj v spletnem testu. Če se boš po številu pravilnih odgovorov in času uvrstil oziroma uvrstila med 50 najboljših reševalcev oziroma reševalk testa, se boš v praktičnem tekmovanju pomeril(a) s sotekmovalci oziroma sotekmovalkami. Če se boš v svoji polfinalni skupini med 25 osebami uvrstil(a) med najboljših pet, se boš uvrstil(a) v finale. Najboljši finalist in najboljša finalistka bosta – najboljši in najboljša za volanom.

Možnost za zmago imate vsi, ki vam ni vseeno za dogajanje na naših cestah. V izboru ne iščemo najhitrejših voznikov, temveč mlade voznike in voznice s širokim naborom znanja s področja avtomobilizma, z veseljem do vožnje, s spretnostjo pri vrtenju avtomobilskega volana in take, ki ste ob prometni nesreči pripravljeni ukrepati in s tem morda celo rešiti življenje.

Kaj imam od tega, da sodelujem in zmagam v izboru za najboljšega mladega voznika ali voznico Slovenije?

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se boš lahko upravičeno pohvalil(-a), da si najboljši mladi voznik oziroma najboljša mlada voznica Slovenije.

Z naslovom Najboljši za volanom postaneš tudi mladi ambasador oziroma ambasadorka varne vožnje AMZS in Avto-moto zvezi Slovenije pomagaš pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila.

A kot najboljši oziroma najboljša si za svoj trud zaslužiš še več! Zato se boš lahko leto dni brezplačno vozil(a) z novo Fordovo pumo. Vsak svojo pumo v brezplačno enoletno uporabo dobita le zmagovalec in zmagovalka, a tudi drugi udeleženci in udeleženke finala domov ne boste odšli praznih rok. Na pogumne mlade voznike in voznice čakajo še številne druge atraktivne nagrade. 

Kakšne nagrade čakajo na najboljše mlade voznike in voznice?

UVRSTITEV FANTJE DEKLETA

1. mesto

eno leto uživancije z inovativno novo Fordovo pumo modre barve, ki združuje učinkovitost blagega hibrida z največ prostora za prtljago v svojem razredu in s privlačnostjo crossoverja 

eno leto uživancije z inovativno novo Fordovo pumo rdeče barve, ki združuje učinkovitost blagega hibrida z največ prostora za prtljago v svojem razredu in s privlačnostjo crossoverja

2. mesto

komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca

komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenke

3. mesto

mobilni telefon Huawei P30 Aurora

mobilni telefon Huawei P30 Aurora

4. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €

darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €

5. mesto

bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava

bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava

6. mesto

električni skiro Xiaomi

električni skiro Xiaomi

7. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €

darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €

8. mesto

JBL bluetooth zvočnik Xtreme 2

JBL bluetooth zvočnik Xtreme 2

9. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €

darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €

10. mesto

darilni bon za 40 € za AMZS članstvo

darilni bon za 40 € za AMZS članstvo 

Med vsemi udeleženci polfinalnih izborov bomo izžrebali še 10 dobitnikov, ki bodo prejeli kolesarsko čelado, in 10 dobitnikov, ki bodo prejeli odsevni jopič (nagrade podarja Javna agencija RS za varnost prometa).

Oglasna sporočila