Kaj je izbor Najboljši za volanom?

Izbor Najboljši za volanom – izbiramo najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije –, je tekmovanje mladih voznikov in voznic, starih do 26 let, ki se bodo morali izkazati v znanju cestnoprometnih predpisov, dokazati poznavanje avtomobilizma ter avtomobilske tehnike in prikazati največ znanja, spretnosti in talenta pri varni vožnji avtomobila, ukrepanju v primeru prometne nesreče in poznavanju postopkov izvajanja prve pomoči.

Fantje in dekleta se med seboj pomerijo ločeno; spletni test in praktični izzivi bodo sicer tako za dekleta kot fante enaki, na koncu pa bomo dobili dva najboljša – najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije.

Lahko sodelujem v izboru za najboljšega mladega voznika in voznico v Sloveniji?

Lahko, če imaš:

  • do 26 let,
  • vozniško dovoljenje in
  • še nobene kazenske točke v vozniškem dovoljenju.

Kako pa boste izbrali najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije?

Prvi korak izbora je reševanje spletnega testa s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, motoroznanstva, prometne varnosti, prve pomoči in poznavanja AMZS ter partnerjev izbora. Test bo mogoče reševati od 24. 2. do 31. 3. 2021. Ob vsakem vprašanju – skupno jih je treba rešiti 20 –, tekmovalec izbere enega od treh možnih odgovorov. Čas za reševanje spletnega testa je omejen na 250 sekund.

Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa po številu pravilnih odgovorov in času, ki so ga reševanje porabili, se uvrsti v drugi krog – v praktični del izbora.

Tekmovalce in tekmovalke, ki se bodo uvrstili v praktični del izbora, bomo razdelili v skupine po 25 oseb in jih povabili v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Tam bodo razdeljeni še na pet skupin po pet oseb, nato pa se bodo na poligonu pomerili v praktičnih preizkusih vozniških spretnosti, natančnosti in avtomobilskega znanja, preizkusili pa bomo tudi, ali znajo ukrepati v primeru prometne nesreče in kako dobro poznajo ter znajo izvajati postopke prve pomoči.

V finale se uvrsti najboljših deset deklet in najboljših deset fantov, ki so se udeležili polfinala. Tudi finale bo potekal v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem), začinili pa ga bomo še z dodatnimi izzivi in preskusi. Tekmovalec in tekmovalka, ki bosta v finalu premagala vse svoje sotekmovalce in sotekmovalke, bosta postala najboljši mladi voznik in najboljša mlada voznica Slovenije. 

Zmagovalec in zmagovalka slovenskega izbora Najboljši za volanom ter še en voznik oziroma voznica, ki bo po točkah najmanj zaostal za najboljšima, se bo uvrstil v mednarodni izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice, ki poteka pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regije I. 

Koliko časa mi bo vzelo sodelovanje v izboru za najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije?

Prvi del tekmovanja, reševanje spletnega testa, bo prek te spletne strani potekal od 24. 2. do 31. 3. 2021. Čas za reševanje testa je omejen na 250 sekund. Če želiš izboljšati svoj rezultat, lahko znova poskusiš, ko od prvega oziroma prejšnjega reševanja mine sedem dni. Če boš test reševal(-a) večkrat, se ti bo pri uvrstitvi upošteval najboljši rezultat.

Praktični del izbora na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem bo:

  • polfinalni izbori: 21. in 22. 4. 2021,
  • finale: 19. 5. 2021

oziroma ko bo to dopuščala situacija v povezavi z epidemijo koronavirusa. 

Praktično tekmovanje v polfinalu ti bo vzelo približno tri ure, finale pa približno pet ur časa.

Kako lahko prav jaz postanem Najboljši za volanom?

Pot do naslova je jasna. Najprej se moraš na izbor prijaviti in pravilno ter čim hitreje odgovoriti na čim več vprašanj v spletnem testu. Če se boš po številu pravilnih odgovorov in času uvrstil oziroma uvrstila med 50 najboljših reševalcev oziroma reševalk testa, se boš v praktičnem tekmovanju pomeril(a) s sotekmovalci oziroma sotekmovalkami. Če boš v polfinalu med najboljšimi desetimi, se boš uvrstil(a) v finale. Najboljši finalist in najboljša finalistka bosta – najboljši in najboljša za volanom.

Možnost za zmago imate vsi, ki vam ni vseeno za dogajanje na naših cestah. V izboru ne iščemo najhitrejših voznikov, temveč mlade voznike in voznice s širokim naborom znanja s področja avtomobilizma, z veseljem do vožnje, s spretnostjo pri vrtenju avtomobilskega volana in take, ki ste ob prometni nesreči pripravljeni ukrepati in s tem morda celo rešiti življenje.

Kaj imam od tega, da sodelujem in zmagam v izboru za najboljšega mladega voznika ali voznico Slovenije?

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se boš lahko upravičeno pohvalil(-a), da si najboljši mladi voznik oziroma najboljša mlada voznica Slovenije.

Z naslovom Najboljši za volanom postaneš tudi mladi ambasador oziroma ambasadorka varne vožnje AMZS in Avto-moto zvezi Slovenije pomagaš pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila.

A kot najboljši oziroma najboljša si za svoj trud zaslužiš še več! Zato se boš lahko leto dni brezplačno vozil(-a) z novim Fordovim focusom. Vsak svojega focusa v brezplačno enoletno uporabo dobita le zmagovalec in zmagovalka, a tudi drugi udeleženci in udeleženke finala domov ne boste odšli praznih rok. Na pogumne mlade voznike in voznice čakajo še številne druge atraktivne nagrade. 

Kakšne nagrade čakajo na najboljše mlade voznike in voznice?

UVRSTITEV FANTJE DEKLETA

1. mesto

eno leto uživancije za volanom novega Fordovega focusa z magnetic barvo in paketom opreme titanium

eno leto uživancije za volanom novega srebrnega Fordovega focusa s paketom opreme titanium

2. mesto

električni skiro Blaupunkt ESC 608 in bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava 

električni skiro Blaupunkt ESC 608 in bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava

3. mesto

komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca

komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenke

4. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €

darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €

5. mesto

športna ura Garmin Vivoactive 4s

športna ura Garmin Vivoactive 4s

6. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €

darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €

7. mesto

tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

8. mesto

drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

9. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €

darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €

10. mesto

darilni bon za 40 € za AMZS članstvo

ddarilni bon za 40 € za AMZS članstvo

Zakaj AMZS organizira izbor Najboljši za volanom?

Mladi vozniki in voznice zaradi manj prevoženih kilometrov in posledično manj izkušenj spadate v eno najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu. Z izborom Najboljši za volanom vas želimo spodbuditi k razmišljanju o varni udeležbi v prometu ter o nevarnostih in pasteh, ki jih (lahko) skriva vožnja. Hkrati želimo, da bi se povečala ozaveščenost, da biti najboljši za volanom ni povezano s hitrostjo in drznostjo – dober voznik mora biti spreten pri tehniki vožnje, ob tem pa poznati cestnoprometna pravila, avtomobilizem ter avtomobilsko tehniko in ukrepe v primeru prometne nesreče, vključno z izvajanjem postopkov prve pomoči. Nenazadnje pa je izbor za mlade priložnost, da dokažete svoje znanje in vozniške veščine, s tem pa ovržete stereotip, da ste (bolj) nevarni vozniki. 

Da ste mladi iz leta v leto boljši vozniki in voznice ter da ima sistematično delo na tem področju rezultate, dokazuje tudi statistika. Analiza prometnih nesreč za leto 2020 kaže, da je povprečna starost povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom 45,9 leta, povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami 46,5 leta in povprečna starost povzročiteljev vseh prometnih nesreč 44 let. Izjemen napredek mladih voznikov v zadnjih dveh desetletjih prikazuje graf, v katerem predstavljamo podatke o povzročiteljih prometnih nesreč (vozniki avtomobilov) po starostnih skupinah.

Upamo, da boste mladi še naprej, tudi s pomočjo izbora Najboljši za volanom, zgled drugim generacijam voznikov ter da bomo na ta način vsi skupaj prispevali k izboljšanju prometne kulture in varnosti na slovenskih cestah, kar je nenazadnje eno temeljnih poslanstev AMZS.

 

Oglasna sporočila