Najboljša mlada voznika Slovenije 2023 sta Ana Menegalija in Matic Tovornik

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je danes potekal finale izbora Najboljši za volanom 2023, v katerem se je pomerilo deset najboljših polfinalistk in deset najboljših polfinalistov.


V finalu AMZS izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije 2023, ki je danes potekalo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, sta največ znanja in veščin pokazala Ljubljančanka Ana Menegalija in Matic Tovornik iz Planine pri Sevnici. Najboljša za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojo Fordovo pumo, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala mlada AMZS ambasadorja varne vožnje. Oktobra bosta AMZS in Slovenijo zastopala na FIA evropskem tekmovanju za najboljšega mladega voznika, ki bo v Avstriji. 

AMZS je že sedmo leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa. V mesecu dni je bilo rešenih skoraj 3000 vprašalnikov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev se je uvrstilo v praktični del tekmovanja. 

 

Finalno preizkušnjo so krojile zahtevne vremenske razmere, ki so še dodatno otežile vidljivost na poligonu. A Fordovi avtomobili vozila so se skupaj s spretnimi mladimi voznicami in vozniki odlično izkazali. Zmagovalca bosta eno leto vozila novi Fordovi pumi. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford. 

Puma je Fordov križanec s kremplji: kupejevsko dinamičen in razburljiv avto z veliko uporabnosti in prostora. Pumino podvozje zagotavlja odličen oprijem med športnim nizanjem ovinkov, hkrati pa omogoča natančno vodljivost in učinkovito blaženje cestnih neravnin. Odličen in odziven litrski bencinski trivaljnik z 92 kW je opremljen z učinkovitim blagim hibridnim sistemom, paket opreme ST Line Limited Edition pa ponuja celovit nabor najsodobnejših asistenčnih sistemov in športno podvozje. Nova Fordova puma združuje uporabnost križanca z voznimi lastnostmi športnega avta.

Najboljša mlada voznica Ana Menegalija je ob zmagi povedala, da je imela že zjutraj dober občutek in da se je na vseh preizkušnjah počutila suvereno. Najtežji izziv ji je bila terenska vožnja, saj še nikoli ni vozila terenca v takih razmerah.

Tekmovanje bi priporočila vsem mladim, saj se naučiš veliko novega in se zabavaš. Še naprej se bom trudila, da bom vozila varno in da bom zares najboljša za volanom.

Terenska preizkušnja je bila za zmagovalko letošnjega izbora Ano Menegalijo največji izziv.

Najboljši mladi voznik Matic Tovornik je bil pred dvema letoma že v polfinalu in bilo mu je tako všeč, da se je letos odločil zmagati. Povedal je, da je tudi na letošnjem polfinalu neizmerno užival, danes pa še bolj. Najtežja naloga zanj na današnjem tekmovanju je bilo ukrepanje v prometni nesreči (trk kolesarke in motoristke), kjer je bilo treba oskrbeti dve poškodovanki z odprtima zlomoma.

Najbolj si bom s tekmovanja zapomnil dejstvo, da je treba znanje prve pomoči res osveževati, če hočeš pomagati in rešiti življenje. Vožnjo treniraš vsak dan, prve pomoči pač ne.

Najboljša mlada voznica se bo na prvo vožnjo z novo pumo odpeljala na predavanje, saj ima še danes predstavitev seminarske naloge, najboljši mladi voznik pa domov, nato pa čim prej na izlet. 

Iz AMZS Centra varne vožnje na Vranskem pa tudi drugi finalisti niso odšli praznih rok. Med njih je AMZS skupaj s partnerji razdelil e-skiroja in bona za 20 odstotkov popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava, kompleta vrhunskih Continentalovih pnevmatik, darilne bone MOL v vrednosti 400, 250 in 150 evrov, športni uri Garmin Vivoactive 4s, udeležbi na dinamični vožnji z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, udeležbi na drift akademiji z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem ter darilne bone za 50 evrov za AMZS članstvo.

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika bo letos gostil avstrijski klub ÖAMTC

Zmagovalec in zmagovalka slovenskega izbora Najboljši za volanom sta se uvrstila v mednarodni izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice (Best Young Driver), ki po vzoru AMZS Najboljši za volanom poteka pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regije I. Organiziral ga bo avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC, in sicer 6. in 7. oktobra 2023. Lani je na mednarodnem tekmovanju sodelovalo že devet evropskih avtomobilskih klubov, letos pa naj bi bila zastopanost mladih iz različnih držav še večja. 

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez se je vsem partnerjem zahvalil za dosedanjo podporo pri organizaciji izbora, mladim pa za njihov prispevek v mozaik izboljševanja prometne kulture.

Izjemno smo ponosni, da je AMZS izbor Najboljši za volanom vse bolj uveljavljen v Sloveniji in da se širi tudi po Evropi. Današnja zmagovalca bosta imela na mednarodnem tekmovanju priložnost pokazati vse svoje znanje in veščine, hkrati pa soustvarjati boljšo prihodnost na evropskih cestah.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom mladi vozniki in voznice vseskozi potrjujejo, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Vaje v finalu Najboljši za volanom 2023

O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti.

  • Reševanje kritične situacije – zanašanje zadnjega dela avtomobila.
  • Koleščka – na zadnji osi avtomobila so bila pod kolesa nameščena koleščka, ki so se vrtela v vse smeri, tekmovalci so morali med vožnjo nadzirati drsenje zadnjega dela avtomobila in odpeljati slalom. 
  • Vožnja v krogu z različnimi pnevmatikami na drseči podlagi.
  • Radar – vožnja z določeno hitrostjo z zakritim prikazovalnikom hitrosti, policist je meril hitrost vožnje.
  • Terenska vožnja in prevoz polnega vedra vode s čim manjšim izlivom.
  • Ukrepanje v prometni nesreči in nudenje prve pomoči.

Ana in Matic sta se pridružila mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje iz minulih let: Anji Kren in Urbanu Ostrežu (2022), Neci G. Strniša in Žigi Žgurju (2021), Petri Prašnikar in Mateju Gorjanu (2020), Lauri Cerovšek in Luki Grilu (2019), Klemnu Pongračiču (2018) in Davidu Severju (2017). 

Rezultati finala Najboljši za volanom 2023

Dekleta:

  1. Ana Menegalija
  2. Doroteja Demšar
  3. Kaja Blažko
  4. Pia Caroline Adamič
  5. Iza Šraj Miklič
  6. Maja Šketelj
  7. Alja Primc
  8. Pia Danilovič
  9. Iza Seifert
  10. Petra Brlogar

Fantje:

  1. Matic Tovornik
  2. Luka Krejan
  3. Žiga Groff
  4. Anže Svit Požgaj
  5. Žan Okorn
  6. Bruno Božič
  7. Žiga Mikeli
  8. Jure Drašler
  9. Tilen Skobir
  10.  Adam Bajt

Izjave partnerjev AMZS izbora Najboljši za volanom

Matjaž Leskovar, Policija
»Mladi vozite precej manj tvegano. Upam, da boste to navado, da upoštevate prometne predpise ter pazite nase in na druge, ohranili skozi vso vozniško kariero, vse to pa nadgradili še z izkušnjami in dodatnimi znanji.«

Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa Slovenije
»Ko sem si danes ogledala, kako so mladi pristopili k prvi pomoči v prometni nesreči, kjer je bil zelo realističen prikaz poškodb, sem bila navdušena nad njihovim znanjem, ob tem pa se mi je porodilo vprašanje, kako bi ravnali starejši, ki že vrsto let niso obnavljali tega znanja, ga pa nujno potrebujemo da lahko pomagamo reševati življenja. Zato obnavljajmo to znanje in pomagajmo!«

Mag. Simona Felser, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa
»Agencija za varnost prometa je ponosna, da že šesto leto sodeluje pri promociji tega plemenitega projekta, ki se mu je tekom sedmih let na prvi stopnji, v reševanju spletnega testa, pridružilo že na tisoče mladih. To dokazuje, da je mladim še kako mar! Projekt je odlična priložnost za mlade voznike, da svoje znanje prenašajo naprej in v vlogi ambasadorjev varne vožnje tudi ozaveščajo svoje vrstnike in voznike začetnike. Pomen pozitivnega vzora, ki ga mladi dajejo drug drugim, opažamo tudi na agenciji, kjer že v času gimnazijskih let mlade ozaveščamo z izvajanjem delavnic Vozimo pametno, za katere je vsako leto več interesa. Spodbujamo tudi vožnjo s spremljevalcem, saj je vsak varno prevoženi kilometer odlična naložba v varno mobilnost. Mlade spodbujamo, naj sprejmejo pametno odločitev in za volan vselej sedejo trezni, uporabljajo varnostni pas, poskrbijo, da so pripeti vsi potniki, prilagodijo hitrost razmeram, pazijo na pešce, kolesarje, motoriste in voznike e-skirojev, med vožnjo pa naj se odpovejo uporabi mobilnega telefona. Bodite najboljši za volanom na vsaki poti, tako bo promet varnejši za vse.«

Miha Pahulje, član uprave Zavarovalnice Sava
»Letošnje tekmovanje je združilo neverjetnih skoraj tri tisoč mladih voznic in voznikov Slovenije! Iskrene čestitke vsem. To priča o zgodnjem zavedanju, da varnost na cesti ni samoumevna – je odvisna od prav vsakega udeleženca v prometu. Hvaležni smo, ker skupaj z nami prispevajo k večji varnosti na naših cestah. Zavarovalnica Sava je ponosni partner tega izbora že šesto leto zapored. Kot družbeno odgovorno in trajnostno usmerjeno podjetje skrbno izbiramo projekte na področju preventive, v katere se aktivno vključujemo in jih spodbujamo. Projekt Najboljši za volanom je eden teh, ki smo jih prepoznali kot pomembne, in, kar je najpomembnejše, učinkovite. Podatki so namreč zgovorni. Mladi postajajo vse varnejši vozniki, k čemur, verjamemo, veliko doda tudi ta projekt in osveščanje, ki ga spremlja.«

Mag. David Jurič, generalni direktor Summit motors Ljubljana, zastopnika vozil Ford
»Veseli nas, da smo že šesto leto del zgodbe Najboljši za volanom. Verjamemo, da je izobraževanje na temo varne vožnje in nudenja prve pomoči izrednega pomena za varnost v prometu in splošno prometno kulturo. Odlična novica je tudi dejstvo, da je mladih, ki se želijo izpopolniti v varni vožnji, vsako leto več. Skupaj s partnerji projekta Najboljši za volanom jih z veseljem podpiramo. Letos bosta najboljša in najboljši za eno leto dobila v uporabo Ford Pumo ST Line, ki bo s številnimi asistenčnimi sistemi dodatno poskrbela za varnost med vožnjo, blago hibridna tehnologija pa bo kot vmesna postaja do popolne elektrifikacije naših vozil zagotovila prijazen odnos do okolja. Puma je tipičen predstavnik nove generacije Fordovih vozil, ki poleg varnosti in skrbi za okolje na prvo mesto postavljajo tudi pustolovski duh oziroma tako imenovani urbani pobeg. Zmagovalcema iskreno čestitamo in jima želimo obilo varnih pustolovščin ter srečnih kilometrov s Ford Pumo.«

Blaž Tomažin, Continental Adria pnevmatike
»Veseli smo, da smo že vrsto let ponosni partner dogodka Najboljši za volanom. Ob tem moramo pohvaliti tako odlično organizacijo kot samo izvedbo tekmovanja. Vsekakor je odličen občutek, da lahko sodelujemo na prireditvi, ki prinaša priložnost mladim voznikom, da pokažejo svoje vozniške spretnosti, istočasno pa jih tudi nadgrajujejo in s tem prispevajo k večji varnosti v prometu. Pri Continentalu namreč močno verjamemo v pomembnost varnosti na cesti in biti del tega nam daje še večje zadovoljstvo – da lahko spodbujamo mlade voznike in voznice, da vozijo odgovorno in varno. Vsem udeležencem želimo veliko varnih kilometrov!«

Valerija Glavač, direktorica MOL Slovenija
»V MOL Slovenija se zavedamo pomena varnosti v prometu, saj tudi zaposlene spodbujamo, da v varnem in nadzorovanem okolju AMZS Centra varne vožnje na Vranskem redno testirajo svoje vozniške spretnosti. Z veseljem smo podprli akcijo najboljša mlada voznica in najboljši mladi voznik, saj verjamemo, da se vzorci vožnje razvijajo predvsem v zgodnjem obdobju aktivnega vključevanja v cestni promet. Na tak način prispevamo, da na izzive v prometu niso pripravljena samo naša vozila, za katera z vrhunskim gorivom poskrbimo na naših bencinskih servisih, ampak tudi in predvsem mladi vozniki.« 

Ključne besede


FIAPolicijaNajboljši za volanomRdeči križ Slovenijenajboljša mlada voznicanajboljši mladi voznikAndrej BrglezAna MenegalijaMatic Tovornik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji