Najboljša za volanom 2021 sta Neca Galičič in Žiga Žgur

Novice

V finalu izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije 2021 sta največ znanja in veščin pokazala Neca Galičič in Žiga Žgur. Zmagovalca izbora Najboljši za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojim Fordovim focusom, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala tudi mlada AMZS ambasadorja varne vožnje.


AMZS je že peto leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom, ki je letos k sodelovanju spet privabil rekordno število mladih voznikov do 26. leta starosti. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa se je uvrstilo v praktični del tekmovanja. 

Polfinale je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekal 2. in 3. junija, danes pa se je najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti ter sposobnost ukrepanja v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba tudi nuditi prvo pomoč ponesrečencu.

 

 

Zmagovalec in zmagovalka domov odpeljala ford focusa

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila 25-letna delovna terapevtka iz Žirov Neca Galičič in 23-letni študent managementa Žiga Žgur iz Podnanosa.

Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado: eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojim Fordovim focusom. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford. 

Neverjetno sem užival tako na polfinalu kot finalu Najboljši za volanom 2021. V finale sem prišel sproščen, brez pričakovanj. Prišel sem se zabavat. Vlogo ambasadorja varne vožnje dojemam kot veliko odgovornost. Na mladih svet stoji. Se bom potrudil, da bom čim boljši zgled tako mlajšim kot starejšim generacijam. Menim, da smo mladi odgovorni vozniki, a morda nas včasih zanese pri hitrosti in primanjkuje nam izkušenj,

je povedal novopečeni najboljši mladi voznik Slovenije 2021 Žiga Žgur, ki se bo s temno sivim fordom focusom najprej odpeljal domov, nato pa na morje.

Na vsaki vaji sem dala vse od sebe. Zelo sem se zabavala, bila sem sproščena, očitno je to nek recept za zmago. Pri vajah sem bila konsistentna, vse vaje so mi šle, dobila sem sicer nekaj kazenskih točk, a večjih težav nisem imela. Vesela sem zmage in novih izkušenj. Vsakemu priporočam, da se udeleži tekmovanja Najboljši za volanom! Potrudila se bom, da bom nagrado in novo vlogo izkoristila na najboljši možen način,

je bila po zmagi vesela zmagovalka Najboljši za volanom 2021 Neca Galičič, ki se bo s srebrnim ford focusom najprej odpeljala domov, nato pa v hribe ali na morje. 

AMZS je na finalnem dogodku letošnjega izbora najboljšega mladega voznika in najboljše mlade voznice Slovenije Policiji in Rdečemu križu Slovenije podelil posebno priznanje za odlično petletno sodelovanje pri izboru Najboljši za volanom. 

Vaje v finalu Najboljši za volanom 2021

  • vožnja v prometu (simulacija izpitne vožnje)
  • ukrepanje v prometni nesreči in nudenje prve pomoči
  • slalom z žogo
  • slalom, varnostna razdalja in zanašanje
  • terenska vožnja

Privlačne nagrade tudi za druge finaliste in finalistke

Tudi drugi finalistke in finalisti domov niso odšli praznih rok, saj so partnerji izbora Najboljši za volanom zanje pripravili številne zanimive nagrade:

2. mesto

e-skiro Blaupunkt ESC 608 in bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava

3. mesto

komplet 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oz. nagrajenke

4. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 400 €

5. mesto

športna ura Garmin Vivoactive 4s

6. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 250 €

7. mesto

tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

8. mesto

drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

9. mesto

darilna kartica Petrol v vrednosti 150 €

10. mesto

darilni bon za 40 € za AMZS članstvo

 

Današnja zmagovalca sta se pridružila lanskima zmagovalcema Petri Prašnikar in Mateju Gorjanu, Lauri Cerovšek in Luki Grilu, ki sta bila najboljša 2019, Klemnu Pongračiču, ki je laskavi naslov Najboljši za volanom osvojil 2018, in Davidu Severju, ki je bil najboljši 2017.

Najboljši trije leta 2020 in 2021 se bodo udeležili mednarodnega izbora Najboljši za volanom

Po vzoru AMZS najboljše mlade voznike izbira vse več evropskih avtomobilskih klubov. Klubom iz Poljske, Bolgarije in Srbije se je minulo leto pridružil še avstrijski ÖAMTC. Ker je bil FIA mednarodni izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice (FIA Best Young Driver) lani zaradi epidemije covida-19 preložen, je letos predviden tako veliki evropski finale za 2020 kot 2021. Na tekmovanju, ki bo 2. oktobra 2021 na Poljskem, bodo AMZS in Slovenijo zastopali letošnja zmagovalka in zmagovalec ter voznik, ki je po točkah najmanj zaostal(a) za najboljšima, to je drugouvrščeni Uroš Grubar. V AMZS ekipi Najboljši za volanom 2020 pa so lanska zmagovalca Petra Prašnikar in Matej Gorjan ter Tomo Dukarić.

Zmagovalca Žiga Žgur in Neca Galičič ter drugouvrščena Taja Skube in Uroš Grubar (v sredini). Uroš Grubar se bo skupaj z zmagovalcema udeležil tudi mednarodnega izbora najboljšega mladega voznika oz. voznice, ki bo 2. oktobra na Poljskem.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Rezultati finala Najboljši za volanom 2021

Dekleta:

1. Neca Galičič
2. Taja Skube
3. Tina Vadnau
4. Monika Prašnikar
5. Nuša Žmak
6. Daša Zebec
7. Nastja Kovač
8. Anja Zidanšek
9. Patricija Hrastar
10. Hijacinta Stopar

Fantje:

1. Žiga Žgur
2. Uroš Grubar
3. Tomaž Kikelj
4. Gal Miketič
5. Simon Langus
6. Darjan Štajnmec
7. Aleš Rednjak
8. Timotej Valcl
9. Jan Tršan
10. Matija Cotič

Ključne besede


varna mobilnostAMZS Center varne vožnje na Vranskemmladi voznikitekmovanjeNajboljši za volanom 2021naj mlada voznica Slovenijenaj mladi voznik Slovenije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji