Na izlet ali počitnice z AMZS!

V AMZS odslej ne skrbimo le za vašo varno mobilnost, temveč tudi za doživetja na izletih in potovanjih. Vabimo vas, da odpotujete z nami!

  • Doživite Slovenijo ter bližnjo okolico na privlačnih destinacijah, s kakovostno vodenimi ogledi in aktivnostmi, namestitvijo višjega standarda ter bogato kulinariko. 
  • Obljubljamo dostopne cene, tudi za vaše najbližje, pregledne ponudbe brez doplačil in skritih stroškov.
  • Na posameznih programih priznavamo družinske popuste in popuste za zveste člane AMZS.
  • Aranžmaji že vključujejo nezgodno zavarovanje.

Možnost obročnega plačila s partnersko kartico Diners Club AMZS!Ponudbo za člane AMZS pripravlja in organizira turistična agencija Slo Tours.

 

Črnogorski venec z oddihom, 8 dni

Črnogorski venec vključuje atraktivne destinacije, ki jih bomo spoznavali skozi 5-dnevni program. Obiskali bomo mediteranska mesteca, se povzpeli na črnogorski nacionalni ponos Lovčen, zapeljali z ladjo po Skadarskem jezeru, Boki Kotorski, v kanjonu Morače in občudovali narodni park Durmitor. Spoznali bomo viharno črnogorsko zgodovino, kulturo, ljudske običaje in se razvajali s tradicionalno kulinariko v vrhunskih restavracijah.

1. dan: Let in namestitev

Zbor na letališču Ljubljana in let v Tivat. Transfer do hotela in namestitev. Po kosilu ali večerji voden ogled starega mestnega dela Budve. Prosti čas, druženje in počitek. 

2. dan: Boka Kotorska

Vožnja do mondenega Porto Montenegra, ogled pristanišča ali ogled podmornice Heroj v Navtičnem muzeju Tivat. Vkrcanje na ladjo in nepozabna vožnja po Boki Kotorski, ki je slikovit spoj morja in planin. Privez na otočku s cerkvico "Gospa od Škrpjela", kjer bomo slišali zanimive legende o ribičih in mornarjih in si ogledali muzej v cerkvici. Vožnja skozi zaliv ob Perastu in drugih obmorskih mestih z bogato zgodovino in kulturnim nasledstvom. Prihod v Kotor, ogled čudovitega mesta z ozkimi ulicami in  prepoznavno trdnjavo, ki je uvrščena na Unescov seznam kulture. Vrnitev v Budvo, kjer si bomo privoščili kosilo. Prosti čas za kopanje in druženje.

3. dan: Cetinje in Lovčen

Vožnja do stare prestolnice Cetinje, kjer si bomo ogledali razkošno rezidenco kralja Nikole I, Cetinjski samostan s tremi relikvijami in stare ambasade. Prosti čas za kavo s prijatelji ali ogled zanimivih ambasad, ki so bile zgrajene v obdobju po osamosvojitvi Črne gore leta 1878. Sledi vožnja na vrh Lovčena, kjer bomo uživali v izjemnem panoramskem razgledu na "kamnito morje". Vzpon preko 461 stopnic na mavzolej "vladike" Petra Petrovića Njegoša. Vrnitev v Njeguše, kjer nas bo v idilični etno vasici pod Lovčenom pričakalo kosilo. Spust do Budve, kjer bo dovolj časa za počitek ob morju, kopanje ali samostojne oglede.

4. dan: Skadarsko jezero in Kolašin

Vožnja do Skadarskega jezera, postanek in foto postanek za ogled Sv. Stefana. V ribiški vasici Vranjina se bomo prepustili ambientu Skadarskega jezera, ki je s 370 kvadratnimi kilometri največje sladkovodno jezero na Balkanu. Med plovbo ob “morju lokvanjev” se nam bo odpiral pogled na gorovje, ki obkroža to največje jezero na Balkanu. Ob koncu plovbe sledi ribje kosilo. Vožnja v dolino reke Morače, kjer bomo imeli postanek pri samostanu Morača iz 13. stoletja, ki predstavlja zapuščino bizantinske arhitekture in je okoli 400 let starejši od veliko bolj znanega samostana Ostrog.

Prihod v Kolašin, prosti čas za obisk spa centra, bližnjega parka doživetij, vožnje s štirikolesniki ali kolesi po brezpotjih. Zaključek dneva z večerjo.

5. dan: Durmitor in Biogradsko jezero

Vožnja po slikovitem kanjonu Tare, reke, ki navdušuje s svojo veličino in vpetostjo v kanjon, do mostu Đurđevića. Most dolžine 365 m je bil zgrajen med letoma 1937 in 1940 in ga spremljajo številne zanimive in tragične zgodbe. Uprizorjen je bil v več filmih, med njimi v akcijskem partizanskem filmu Most in Force 10 from Navarone, kjer je glavno vlogo igral Harrison Ford. Privoščili si bomo kavo z izjemnim pogledom na most, preko katerega se bomo lahko sprehodili ali pa spustili po jeklenici nad kanjonom Tare.

Odhod na rafting za tiste, ki bodo izbrali možnost raftinga na Tari.

Popotovanje bomo nadaljevali do Črnega jezera, ki odslikava vrhove Durmitorja, in se po sprehodu okoli jezera okrepčali v vrhunski restavraciji z nacionalno kuhinjo ter vinoteki tik ob jezeru. Povratna vožnja do Biogradske gore, kjer se bomo sprehodili po potkah pragozda in ogled zaokrožili v restavraciji nad jezerom. Zaključek dneva z atraktivno etno animacijo.

6. dan: Vrnitev na obalo

Po zajtrku vožnja iz Kolašina, namestitev v izbranem hotelu in oddih do 8. dne.

7. dan: Dopust ali izlet

V primeru zanimanja možnost vodenega enodnevnega izleta v Bar in Ulcinj s kopanjem na Veliki plaži ali pa Reko Crnojeviča in ogled Lipske jame. Če bi želeli samostojno raziskovati Črno goro, vam uredimo izposojo avtomobila ali kombija. Za tiste, ki bi želeli aktiven dopust, smo v sodelovanju z Explorer DMC pripravili izjemno bogato izbiro aktivnosti.

8. dan: Tivat in povratek

Po zajtrku bo čas za kratek skok v morje, zadnji sprehod ali kavico ob obali. Transfer do letališča Tivat, kjer bo direktni let v Ljubljano s prihodom v popoldanskem času.

Cena: 590 €
Kdaj: Različni termini v juliju, avgustu in septembru

Sončeva Makedonija, 7 dni

Sončna dežela, topli ljudje, samostani, kulturni in naravni biseri, vključno s tistimi iz Ohrida so razlog, da se nam pridružite na potovanju "Sončeva Makedonija", kar v prevodu pomeni "Sončna Makedonija". V ponudbo so vključene udobne namestitve, kulinarika, vse vstopnine, takse in drugi stroški na poti. Ob zadostnem številu interesa je možen tudi transfer iz Ljubljane do letališča Zagreb.

1. dan: Prihod v Skopje

Odhod iz Slovenije in direktni let iz letališča Zagreb v Skopje. Ob prihodu v Skopje si bomo privoščili kosilo, nato si bomo ogledali Skopje in spoznali njegove najpomembnejše znamenitosti. Sprehodili se bomo po promenadni ulici do ure, ki je obstala ob rušilnem potresu 1963 leta. Ustavili se bomo na mestu, pri spominski hiši na mestu rojstva Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, bolj znane kot Mati Terezija. Sprehodili se bomo mimo osrednjega trga, čez Kamniti most iz prve polovice 15. stoletja, ki povezuje mesto na obeh bregovih Vardarja. 

Namestitev v hotelu in prosti čas za spoznavanje mesta in druženje ali počitek v hotelu. 

2. dan: Pisana mošeja in Jovan Bigorski

Po zajtrku se bomo podali v Tetovo, kjer si bomo ogledali Pisano mošejo, ki je s svojo fasado privlačen kulturni spomenik v Tetovu. Številni pisano poslikani ornamenti, slikovitost in slikarske tehnike predstavljajo redkost in izredno delo islamske arhitekture.

Pot bomo nadaljevali do samostana Svetega Janeza Krstnika, ki je bil leta 1020 izgrajen na skali iz lehnjaka, ki se mu v makedonščini reče bigor, zato tudi drugo bolj znano ime samostan Sveti Janez Bigorski. Po krajši vožnji si bomo na poti ogledali še ženski samostan Rajčica iz 14. stoletja v bližini mesta Dabar. Zanimivost samostana Rajčica so unikatne mitre najvišje kvalitete, ki jih v tišini nune ob molitvi izdelujejo za cerkvene dostojanstvenike širom Evrope in sveta. Vožnja do Ohridskega jezera, kosilo in namestitev in prosti čas za sprehode in druženje. 

3. dan: Ohrid in Vevčani

Po zajtrku se bomo sprehodili skozi Ohrid. Zaradi velikega števila cerkev in samostanov, Ohrid z okolico imenujejo tudi Balkanski ali celo Evropski Jeruzalem. Mesto Ohrid je zaradi izjemnega kulturnega bogastva na seznamu UNESCO svetovne dediščine. Po zapisani legendi, se je cesar Justinijan ob gradnji trdnjave povzpel na hribe v bližini, ter vzkliknil “oh-rid”, kar pomeni, – lep hrib. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro s prepoznavnimi hišami kot je hiša družine Robev in si ogledali Samuelovo trdnjavo. Seveda si bomo ogledali tudi cerkvi Jovana Kanea, ki je s svojo lego in kompozicijo nad jezerom najbolj prepoznaven in fotografiran del Ohrida. Kratek postanek bomo naredili tudi pri bizantinski cerkvi Klementa in Pantelejmona na Palošniku. Skozi voden ogled bomo spoznali skrivnost ohridskih biserov, katere izvirni način pridobivanja poznata le še dve tukajšnji družini.

Po ogledu Ohrida se bomo podali na pot mimo Struge v vasico Vevčani, ki je specifična zgodba o povezanosti lokalnega prebivalstva.

Vasico zaradi številnih izvirov vode imenujejo podeželske Benetke. Vevčani, ki jih prvič omenjajo že v 9. stoletju, so se v moderno zgodovino vpisali leta 1987 zaradi organiziranega upora, ko jim je država nameravala speljati vodne vire. Uporni duh je naraščal, zaradi česar so 19. septembra 1991 razglasili neodvisno republiko, ki je imela celo svojo valuto – ličnike.

Danes je ta dogodek zgodba o dobri turistični praksi, saj lahko obiskovalci te vasice prejmejo potni list “Republike Vevčani” in denar s katerim se plačuje storitve v vasi. Tukajšnji prebivalci so še posebej ponosni na starše svetovnega inovatorja Mihajla Pupina, ki izvirajo iz tukaj. Sprehodili se bomo po šarmantnih vaških ulicah do, bogatih izvirov vode, ki nas bodo ohladili. 

Vrnitev na Ohrid, kjer bomo po kosilu imeli prosti čas, za kopanje, sončenje ali sprehode ob Ohridskem jezeru.

4. dan: Sveti Naum

Po zajtrku sledi vožnja do Zaliva kosti, zanimivega muzeja tukajšnje prazgodovine koliščarjev. Muzej se nahaja na izkopavališču Micov Kamen ob ohridski obali. Prvotno prazgodovinsko naselje izvira okoli 1.200 let pred našim štetjem in je obsegalo 8.500 kvadratnih metrov. Prazgodovinsko naselje na lesenih pilotih šteje 24 kopij prazgodovinskih hiš, ki pripovedujejo zgodbe o vsakdanjem življenju skupnosti prazgodovinskega človeka.

Sledi vožnja do najbolj južnega makedonskega dela Ohridskega jezera, kjer si bomo ogledali samostanski kompleks Sveti Naum. Samostanski kompleks leži na visoki skali nad Ohridskim jezerom. Samostan iz leta 905 je najbolj obiskana znamenitost Ohridskega jezera tudi zaradi sproščujočega naravnega ambienta, ki ga ob turkizno zeleni vodi tvori 45 podvodnih izvirov reke Črni Drim. Po sprehodu v sproščujočem ambientu si bomo privoščili kosilo v priznani restavraciji.

Povratek na Ohrid, kjer si bomo popoldan vzeli prosti čas za kopanje, sončenje ali sprehod ob jezeru.

5. dan: Prosto po Ohridu

Po zajtrku prosti dan za oddih ob Ohridskem jezeru, samostojne oglede vsebin, ki niso zajete v programe. Izkoristite lahko tudi možnost ugodnega najema avtomobila in si ogledate:

  • Kruševo, mesto na višini 1.350 m v zahodnem delu Republike Makedonije, v podnožju Buševe planine. Ob Ilindenski vstaji je bilo mesto Kruševo osvobojeno 2. avgusta 1903 in tu je bila ustanovljena nekajdnevna Kruševska republika. Možnost obiska spominskega muzeja Todorja (Toše) Proeskega.
  • Narodni park Galičica z neokrnjeno naravo in razgledom na Ohridsko in Prespansko jezero. Priporočamo kombinacijo z ogledom Prespanskega jezera, kjer boste lahko uživali v neokrnjeni naravi in številnih živalskih vrstah
  • Ribiško vasico Trpejca, kjer stopnice vodijo iz središča vasi do obale jezera. Tukaj boste ljubitelji kopanja našli svoj mir na urejenih in divjih plažah ob kristalno čisti vodi.
  • Radoždo, vasico ob jezeru z urejenimi plažami in restavracijami na samem jezeru. Vsekakor priporočamo ogled tukajšnje neobičajne cerkve nadangela Mihaela, ki je vpeta v skalo in jamo s pogledom na Ohridsko jezero.

Ob predhodni najavi organiziramo najem koles, potapljanje, zmajarstvo, ribolov… in številne druge aktivnosti na Ohridu.

6. dan: Bitola in Tikveš

Po zajtrku sledi vožnja v Bitolo. V bližini Bitole si bomo ogledali tudi ostanke mesta Hеraklea Lyncestis pomembnega vojaško strateškega središča iz 4. stoletja pred našim štetjem. Čeprav gre za ostanke mesta, je lepo viden in ohranjen amfiteater, živalske kletke in mozaiki tistega časa.

Ogled Bitole, ki je bila v Jugoslaviji od kulturnih centrov že za časa Kraljevine Jugoslavije, ko tudi kasneje. V Bitoli, na oficirski šoli je med letoma 1896 in 1898 diplomiral oče turškega naroda Kemal Ataturk, ki ima tukaj svojo spominsko sobo. Bitola je v zgodovini veljala za mesto diplomatov, prvi konzulat v Bitoli je odprt leta 1851. Sprehodili se bomo skozi zgodovinsko približno kilometer dolgo osrednjo ulico “Širok Sokak”, Saat Stolp, mestno fontano in druge zanimivosti. 

Sledi vožnja mimo Prilepa do Kavadarcev v vinorodno pokrajino Tikveš, ki je znana po svojih vinogradih. Tikveš je regija z najštevilnejšimi in največjimi vinogradi na Balkanu. Vinska pokrajina Tikveš leži na isti zemljepisni dolžini kot Toscana v Italiji, Bordeaux v Franciji in dolina Nape v ZDA. Po kvadratnih površinah je ena največjih regij v Makedoniji in se nahaja na 41-42˚ zemljepisne širine. Na posestvu bomo spoznali način pridelave makedonskih vin in njihovo hranjenje v impozantni vinski kleti Tikveš. Sledi vodena degustacija, ki ji bomo pridodali še odlično makedonsko kulinariko. 

Vožnja do Skopja, doživetje večernega in nočnega utripa mesta. 

 

7. dan: Kanjon Matka

Po zajtrku se bomo sprehodili v Stari turški bazar z značilno arhitekturo in trgovinicami, kjer bomo za trenutek pomislili, da smo se znašli v kakšnem orientalskem mestu. Ogled starega dela Skopja bomo zaključili s tradicionalno turško kavo ali čajem, ljubitelji tržnic pa s prehodom in nakupom v mestni tržnici Bit Pazar. 

Naš zadnji postanek na potovanju bo ogled Kanjona Matka, kar v prevodu pomeni maternica. Ta makedonski biser, ki ga tvori ambient zajezene Treske in navpičnih skal, je bil kandidat za eno od svetovnih čudes. Zapeljali se bomo s čolnom skozi kanjon do vhoda v drugega naravnega čuda, jame Vrelo, ki velja za eno najglobljih podvodnih jam na svetu.

Po ogledu kanjona si bomo privoščili še okrepčilo, sledi vožnja na letališče Skopje in let v Zagreb. Prihod v Slovenijo v zgodnjih večernih urah. 

Cena: 570 € 
Kdaj: 23. avgust 2021, ostale termine preverite pri slo-tours.si

Prijave in informacije

Za prijave in dodatne informacije nas lahko pokličete na brezplačno številko 031 244 111, nam pišete na amzs@slo-tours.si oziroma izpolnite spletno prijavnico.

Organizator potovanj je turistična agencija Slo ToursDunajska 1581000 Ljubljana. Splošni pogoji so objavljeni na slo-tours.si

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

Oglasna sporočila