Tim Gajser - član AMZS

Tisti, ki še nikoli ni slišal za Tima Gajserja, najbrž ne ve, kaj pomenijo garanje, odrekanje, trdo delo ter od lastnega znoja prepojen dirkaški kombinezon, včasih moker tudi od bridkih solza, nemalokrat pa tudi od solza sreče in navdušenja nad zmago nad lastnimi sposobnostmi in zmogljivostmi.

Nepopustljivost, borbenost in spoštljivost do vseh, ki so udeleženi pri njegovih dosežkih ter tudi do tekmecev, so značilnosti super športnika, na katerega smo lahko ponosni vsi Slovenci.

Leta 2015, tri leta po tistem, ko je prejel priznanje mednarodne motociklistične zveze FIM za novinca leta v motošportu, si je privozil naziv svetovnega prvaka v razredu MX2, zaradi česar so ga slovenski športni novinarji razglasili za najbolj obetavnega športnika leta, nato je leta 2016 in 2019 osvojil še naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. Ta uspeh je ponovil leta 2020, v sezoni 2021 pa na svetovnem prvenstvu dosegel bron. Leta 2022 je vnovič blestel ter je v prestižnem razredu MXGP še četrtič, sicer pa skupno petič, osvojil naslov najboljšega motokrosista na svetu.

Video: Čestitka Timu Gajserju za peti naslov svetovnega prvaka v motokrosu

Ambasador AMZS članstva

Ker smo na Tima Gajserja izjemno ponosni in želimo, da bi to panogo motošporta spoznalo tudi več Slovencev, je bil Tim izbran za ambasadorja AMZS članstva.

Kdo je pravzaprav Tim Gajser?

Datum rojstva: 8. september 1996

Kraj bivanja: Fram

Največji dosežki:

  • 2022 – svetovni prvak v razredu MXGP
  • 2021 – tretje mesto v razredu MXGP
  • 2020 – svetovni prvak v razredu MXGP
  • 2019 – svetovni prvak v razredu MXGP
  • 2016 – svetovni  prvak v razredu MXGP
  • 2015 – svetovni prvak v razredu MX2
  • 2012 – mladinski svetovni prvak v kategoriji do 125 ccm
  • 2012 – evropski prvak v kategoriji do 125 ccm
  • 2009 – evropski prvak v kategoriji do 85 ccm
  • 2007 – evropski prvak v kategoriji do 65 ccm

2022 - konec ugibanj že dve dirki pred koncem

Hyvinkää na Finskem se je 14. avgusta 2022 zapisala v zgodovino svetovnega motokrosa, saj je Tim Gajser na tem prizorišču potrdil, da ga v letu 2022 v elitnem razredu MXGP nihče več ne more prehiteti. Skupno peti naslov svetovnega prvaka (4x MXGP in 1x MX2) si je privozil še pred zadnjima dirkama sezone svetovnega prvenstva.

Neverjetno! Že en sam naslov je težko osvojiti, zdaj pa jih imam že pet, kar je neverjetno. Bil sem malce nervozen, ampak vse se je izšlo po načrtih. Hvala vsem, ekipi, navijačem, super vesel sem,

je neposredno po prihodu v cilj nasmejan in zelo zadovoljen povedal svetovni prvak razreda MXGP za leto 2022, pri čemer mu je na prizorišču čestital tudi predsednik AMZS Andrej Brglez.

Čestitke in poklon Timu Gajserju za že peti naslov svetovnega prvaka, kar ga uvršča med najuspešnejše motokrosiste vseh časov in najboljše slovenske športnike. V Avto-moto zvezi Slovenije smo ponosni, da imamo v svoji sredi šampiona takega kova in idola mladih, ki se – tudi zahvaljujoč Timu in njegovim dosežkom, vse bolj navdušujejo za motošport. Prepričani smo, da se za prihodnost slovenskega motokrosa ni bati in da se bomo izjemnih rezultatov lahko veselili tudi v prihodnje.

AMZS je Timu Gajserju v Mariboru priredila tudi veličasten sprejem, ki se ga je udeležilo več tisoč navijačev.

 

Idealna linija o zaključku svetovnega prvenstva v motokrosu 2021

2020: Tim Gajser četrtič najboljši motokrosist sveta

Tim Gajser je naslov najboljšega motokrosista na svetu potrdil dirko pred koncem sezone. V Piertamurati je pokazal, da je nesporni kralj motokrosa v prestižnem razredu MXGP.

Video: Tim Gajser in njegova pot do četrtega naslova svetovnega prvaka 

Zelo sem vesel in zelo sem hvaležen vsem. Rad bi se zahvalil vsem po vrsti od mehanikov, sponzorjev do navijačev, ki bi morali biti tu, a jih zaradi covida-19 pač ni, in seveda punci, ki me zvesto spremlja in podpira. Nimam besed, s katerimi bi lahko opisal ta dosežek. To je neverjetno,

je vzhičen in presrečen povedal v Arcu neposredno po koncu prve vožnje, ki je pomenila, da si je zagotovil nedosegljivo prednost pred zasledovalci.

Neverjetno leto 2019 - uresničitev tihih želja že v Imoli

Tim se je drugega naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP veselil že tri dirke pred koncem sezone v italijanski Imoli. Za slovenskega motokros šampiona je bil to tretji naslov najboljšega na svetu (2x MXGP, 1x MX2).

Video: Tim Gajser - svetovni prvak v motokrosu 2019

Kot je povedal v pogovoru za Motorevijo, je celo zimo trdo treniral in garal in potihem je upal, da bi se tako razpletlo. Ogromno zaslug za njegov uspeh pripisuje ljudem, ki ga obkrožajo in mu nas vsaki tekmi stojijo ob strani:

Vsi, to je kakšnih 25 do 30 članov na posamezni dirki, izžarevajo pozitivno eneregijo. Brez brata Nejca, ki je mehanik, in punce Špele, oba me spremljata na vseh dirkah, si ne predstavljam, kako bi bilo. Tu je tudi oče Bogo. To sezono sva malce drugače zastavila celotno zgodbo. Z menoj je bil le na dveh dirkah, vendar se po vsaki dirki slišiva in jo analizirava. Ne smem pozabiti vseh mehanikov, ki skrbijo, da je motor vseskozi izvrstno pripravljen, in fizioterapevta Filipa, ki mi je vselej na voljo, da me "sestavi", če mi slučajno telo ponagaja.

Tim je pred sezono 2019 sprejel nekaj težkih odločitev in spremenil določene stvari. Predvsem se je v fitnesu začel načrtno pripravljati pod nadzorom trenerja. Na motorju trenira sam, saj je malce manj na treningih prisoten njegov oče, a kljub temu so njegovi nasveti, kot pravi, še vedno zelo dragoceni.

Trije naslovi svetovnega prvaka, en v MX2 in dva v MXGP, so tudi plod dobrega sodelovanja s Hondino ekipo, pri kateri se počuti kot doma:

Pri ekipi HRC se počutim kot doma. Šest let smo skupaj, zgradili smo močno vez. Giacomo Gariboldi, šef moštva, je verjel vame, ko še nisem imel blestečih rezultatov in se nisem najbolje znašel v ostri konkurenci, ko sem se prebijal iz nižjih kategorij. Zato imamo poseben odnos. Upoštevajo moje mnenje.

"Ne znam si predstavljati življenja brez motokrosa"

Z vrhunskim športom so povezani številni treningi, garanje, odrekanja, vzponi in tudi padci, a Tim si življenja brez motokrosa ne zna predstavljati. Trenira dvakrat na dan. Številni počepi, trebušnjaki in sklece so zanj enako samoumevni kot umivanje zob. Ukvarja se s kupom različnih športnih aktivnosti - kolesari, vesla, teče, dviguje uteži, izvaja cross-fit, dela vaje za eksplozivnost, moč, vzdržljivost in koordinacijo.

Zelo pomembna je dobra kondicija, fizična pripravljenost. To je osnova, da se na motorju počutiš dobro in izpelješ dobro tekmo. Na ta način si dviguješ samozavest, dobiš samozaupanje, da se lahko na stezi hitro pelješ brez problemov.

Tim ima zelo zveste navijače, ki mu sledijo tako rekoč na vsakem koraku. Za njihovo podporo jim je izjemno hvaležen, za vsakega si po dirki, če je le mogoče, vzame čas. V Imoli, kjer je postal svetovni prvak, ga je spremljalo morje slovenskih navijačev, kako priljubljen je, pa smo lahko ugotovili tudi na sprejemu v Mariboru, ki ga je ob osvojitvi tretjega naslova svetovnega prvaka organizirala AMZS kot nacionalna zveza za motošport in karting.

Video: Sprejem svetovnega prvaka Tima Gajserja leta 2019 v Mariboru

 

 

 

Oglasna sporočila