Tim Gajser - član AMZS

Tisti, ki še nikoli ni slišal za Tima Gajserja, najbrž ne ve, kaj pomenijo garanje, odrekanje, trdo delo ter od lastnega znoja prepojen dirkaški kombinezon, včasih moker tudi od bridkih solza, nemalokrat pa tudi od solza sreče in navdušenja nad zmago nad lastnimi sposobnostmi in zmogljivostmi.

Nepopustljivost, borbenost in spoštljivost do vseh, ki so udeleženi pri njegovih dosežkih ter tudi do tekmecev, so značilnosti super športnika, na katerega smo lahko ponosni vsi Slovenci.

Leta 2015, tri leta po tistem, ko je prejel priznanje mednarodne motociklistične zveze FIM za novinca leta v motošportu, si je privozil naziv svetovnega prvaka v razredu MX2, zaradi česar so ga slovenski športni novinarji razglasili za najbolj obetavnega športnika leta, nato je leta 2016 in 2019 osvojil še naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. Ta uspeh je ponovil leta 2020, v sezoni 2021 pa na svetovnem prvenstvu dosegel bron.

Idealna linija o zaključku svetovnega prvenstva v motokrosu 2021

Video: Tim Gajser in njegova pot do četrtega naslova svetovnega prvaka v motokrosu

Uspehi Tima Gajserja so veliko več kot športni uspehi

Timov naslov najboljšega na svetu in rekordi, s katerimi vseskozi zaznamuje svet motokrosa, so po prepričanju predsednika Avto-moto zveze Slovenije Antona Breznika veliko več kot športni uspeh:

Vsak tak uspeh športnika je najprej zmaga človeka, ki gre čez mejo tistega, kar je morda tudi sam pri sebi kdaj dvomil, da je možno. Je zmaga nad omejitvami, ki nam jih določa okolje. To je še zlasti očitno v športu, kot je motokros, ki je povezan tudi z velikimi finančnimi stroški. Je zmaga nad miselnostjo ljudi, ki se vse prevečkrat zadovoljijo s povprečnostjo.

Ker smo na Tima Gajserja izjemno ponosni in želimo, da bi to panogo motošporta spoznalo tudi več Slovencev, je bil Tim izbran za ambasadorja AMZS članstva.

Kdo je pravzaprav Tim Gajser?

Datum rojstva: 8. september 1996

Kraj bivanja: Fram

Največji dosežki:

  • 2021 – tretje mesto v razredu MXGP
  • 2020 – svetovni prvak v razredu MXGP
  • 2019 – svetovni prvak v razredu MXGP
  • 2016 – svetovni  prvak v razredu MXGP
  • 2015 – svetovni prvak v razredu MX2
  • 2012 – mladinski svetovni prvak v kategoriji do 125 ccm
  • 2012 – evropski prvak v kategoriji do 125 ccm
  • 2009 – evropski prvak v kategoriji do 85 ccm
  • 2007 – evropski prvak v kategoriji do 65 ccm

Neverjetno leto 2019 - uresničitev tihih želja že v Imoli

Tim se je drugega naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP veselil že tri dirke pred koncem sezone v italijanski Imoli.

Video: Tim Gajser - svetovni prvak v motokrosu 2019

Kot je povedal v pogovoru za Motorevijo, je celo zimo trdo treniral in garal in potihem je upal, da bi se tako razpletlo. Ogromno zaslug za njegov uspeh pripisuje ljudem, ki ga obkrožajo in mu nas vsaki tekmi stojijo ob strani:

Vsi, to je kakšnih 25 do 30 članov na posamezni dirki, izžarevajo pozitivno eneregijo. Brez brata Nejca, ki je mehanik, in punce Špele, oba me spremljata na vseh dirkah, si ne predstavljam, kako bi bilo. Tu je tudi oče Bogo. To sezono sva malce drugače zastavila celotno zgodbo. Z menoj je bil le na dveh dirkah, vendar se po vsaki dirki slišiva in jo analizirava. Ne smem pozabiti vseh mehanikov, ki skrbijo, da je motor vseskozi izvrstno pripravljen, in fizioterapevta Filipa, ki mi je vselej na voljo, da me "sestavi", če mi slučajno telo ponagaja.

Tim je pred sezono 2019 sprejel nekaj težkih odločitev in spremenil določene stvari. Predvsem se je v fitnesu začel načrtno pripravljati pod nadzorom trenerja. Na motorju trenira sam, saj je malce manj na treningih prisoten njegov oče, a kljub temu so njegovi nasveti, kot pravi, še vedno zelo dragoceni.

Trije naslovi svetovnega prvaka, en v MX2 in dva v MXGP, so tudi plod dobrega sodelovanja s Hondino ekipo, pri kateri se počuti kot doma:

Pri ekipi HRC se počutim kot doma. Šest let smo skupaj, zgradili smo močno vez. Giacomo Gariboldi, šef moštva, je verjel vame, ko še nisem imel blestečih rezultatov in se nisem najbolje znašel v ostri konkurenci, ko sem se prebijal iz nižjih kategorij. Zato imamo poseben odnos. Upoštevajo moje mnenje.

"Ne znam si predstavljati življenja brez motokrosa"

Z vrhunskim športom so povezani številni treningi, garanje, odrekanja, vzponi in tudi padci, a Tim si življenja brez motokrosa ne zna predstavljati. Trenira dvakrat na dan. Številni počepi, trebušnjaki in sklece so zanj enako samoumevni kot umivanje zob. Ukvarja se s kupom različnih športnih aktivnosti - kolesari, vesla, teče, dviguje uteži, izvaja cross-fit, dela vaje za eksplozivnost, moč, vzdržljivost in koordinacijo.

Zelo pomembna je dobra kondicija, fizična pripravljenost. To je osnova, da se na motorju počutiš dobro in izpelješ dobro tekmo. Na ta način si dviguješ samozavest, dobiš samozaupanje, da se lahko na stezi hitro pelješ brez problemov.

Tim ima zelo zveste navijače, ki mu sledijo tako rekoč na vsakem koraku. Za njihovo podporo jim je izjemno hvaležen, za vsakega si po dirki, če je le mogoče, vzame čas. V Imoli, kjer je postal svetovni prvak, ga je spremljalo morje slovenskih navijačev, kako priljubljen je, pa smo lahko ugotovili tudi na sprejemu v Mariboru, ki ga je ob osvojitvi tretjega naslova svetovnega prvaka organizirala AMZS kot nacionalna zveza za motošport in karting.

Video: Sprejem svetovnega prvaka Tima Gajserja leta 2019 v Mariboru

 

 

 

Oglasna sporočila