Tim Gajser z zmago v Matterley Basinu na najboljši način zaključil sezono

Poleg Gajserja v MXGP sta na zadnji dirki pred Pokalom narodov v motokrosu nastopila še Jan Pancar v MX2 in Jaka Peklaj v EMX250.


Na progi v Matterley Basinu se je z današnjo dirko za Veliko nagrado Velike Britanije končalo letošnje svetovno prvenstvo v motokrosu. Odločitev o svetovnem prvaku je tako v razredu MXGP kot v MX2 padla že minulo nedeljo v Maggiori, ko si je svoj prvi naslov v elitnem razredu privozil Španec Jorge Prado, ki ima skupno z dvema v MX2 že tri naslove svetovnega prvaka, v šibkejšem razredu pa je krono najboljšega prvič osvojil Andrea Adamo iz Italije. 

A čeprav so lovorike že oddane – ali pa prav zaradi tega, je bilo dogajanje izjemno razburljivo. Marsikateri voznik je imel željo, da zadnjo dirko prvenstva zaključi čim bolje in si nabere dodatno samozavest za priprave na novo sezono in tudi za prihajajoči Pokal narodov v motokrosu, ki ga bo od 6. do 8. oktobra gostil francoski Ernee. Z namenom, da, tako kot lani, stopi na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, se je na jugozahod Anglije odpravil tudi najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser. Zelo dobro je nastopil že na včerajšnjih kvalifikacijah. Štart je sicer najbolje uspel novemu svetovnemu prvaku Pradu, za njim pa sta se razvrstila Francoz Romain Febvre in Gajser. Kmalu so si privozili več kot deset sekund prednosti pred zasledovalci in suvereno pripeljali v cilj. 

Kvalifikacijska vožnja je bila dobra. Proga je bila zahtevna zaradi globokih kanalov, zaradi zahajajočega sonca pa je bilo tudi veliko sence. Nisem najbolje štartal, vendar sem se uspel hitro prebiti v ospredje in voziti za prvima dvema. Ker je bilo prehitevanje zelo oteženo, sem se trudil, da vozim čim bolj konstantno in pritiskam na tekmeca, pri čemer mi je celo uspelo odpeljati najhitrejši krog. S tretjim mestom sem zadovoljen, saj mi daje dobro izhodišče za jutrišnjo tekmo,

je svoj nastop in vožnjo na eni svojih najljubših prog ocenil Gajser.

Gajser s popolnim izkupičkom

Tudi v današnji prvi vožnji je Gajser tretji pripeljal v prvi zavoj. Pred njim sta bila Nizozemec Glenn Coldenhoff in Prado, ki pa je nekaj krogov pred koncem storil napako in zapeljal s proge. Petkratni svetovni prvak je želel čim prej izkoristiti darilo Španca in iskal način, da prehiti Coldenhoffa, vendar je bilo prehitevanje zaradi zgolj ene linije izjemno zahtevno. Tri kroge pred ciljem mu je vendarle uspelo, mimo Nizozemca pa se je nato odpeljal še Švicar Jeremy Seewer. Tretji je bil, kljub napaki, Prado, za njim pa Febvre, ki je storil napako še pred Pradom. A oba sta dokazala, da nista po naključju na vrhu letošnje razvrstitve svetovnega prvenstva v elitnem razredu, saj sta ponovno ujela najboljše. Dirkači so ob koncu uprizorili zares izjemen boj, o čemer priča tudi podatek, da je bilo med prvimi petimi le dobrih pet sekund razlike, šesti Ruben Fernandez pa je zaostal že za več kot 40 sekund. 

Na zahtevni progi Gajser znova pokazal svoje mojstrstvo.

V drugi vožnji je štart znova najbolje uspel Coldenhoffu. A čeprav so tekmeci Gajserja v prvem zavoju »zaprli«, je že po nekaj krogih dohitel prvouvrščenega in ga prehitel še pred polovico finalne vožnje, nakar si je ustvaril zadostno prednost, da ni bilo več dvoma, kdo bo zmagovalec zadnje preizkušnje sezone svetovnega prvenstva. Za njim sta v cilj pripeljala Febvre in moštveni kolega Fernandez. Letošnji prvak Prado je ponovno storil napako, tokrat že v prvem zavoju, ter v cilj pripeljal šele na 18. mestu. Gajserju je z zmagama v obeh današnjih vožnjah uspel popoln izkupiček dneva, na drugo stopničko zmagovalnega odra je stopil Seewer, tretji pa je bil Febvre. 

Ne bi si mogel želeti boljšega zaključka sezona. V Matterley Basinu vedno rad dirkam, zato mi zmaga na tej progi veliko pomeni. Danes sem obakrat dobro štartal, nato pa vozil tekoče. Z ekipo smo trdo delali. Ni bilo lahko, zato sem zelo vesel, da smo dobro končali sezono. V novo sezono odhajam izredno motiviran,

je po 45. zmagi v svetovnem prvenstvu povedal Gajser. V skupnem seštevku je na osmih dirkah uspel zbrati 298 točk in se uvrstiti na 11. mesto.

Tim Gajser sezono zaključil s suvereno zmago in sporočil tekmecem, da bo naslednje leto, če ne bo poškodb, znova v igri za naslov prvaka. 

Pancar svojo zadnjo sezono v razredu MX2 končal na 11. mestu

Našemu drugemu predstavniku Janu Pancarju, ki je letos prvič odpeljal prav vse dirke svetovnega prvenstva v šibkejšem razredu, se je ponovila zgodba, ki smo ji priča z zadnjih preizkušenj – hiter na treningih, v kvalifikacijah in na dirkah pa mu štarti ne uspejo, zato je iz ozadja primoran loviti najboljše. Na progah, kjer je zelo težko prehitevati, čemur smo bili priča tudi danes v Matterly Basinu, pa brez dobrega štarta voznik ne more pričakovati vrhunske uvrstitve. Pancar je na včerajšnji kvalifikacijski vožnji zasedel zanj skromno 18. mesto in si za zmagovalcem Nemcem Simonom Längenfelderjem privozil dobro minuto zaostanka. Nič kaj bolje ni bilo v današnji prvi vožnji, ko je v cilj pripeljal na 15. mestu. Zmagal je Längenfelder pred Francozom Thibaultom Benistantom in Belgijcem Jagom Geertsom. Obliž na nekoliko slabše nastope ob koncu sezone je bila za Pancarja druga vožnja, v kateri je osvojil deseto mesto. Zmagal je Geerts, ki je bil tudi najboljši v skupni razvrstitvi dirke, drugi je v cilj pripeljal Nizozemec Kay de Wolf, tretji pa letošnji svetovni prvak v MX2 Adamo. Pancar je bil danes skupno 12., v seštevku prvenstva pa je ohranil 11. mesto, s čimer je izenačil lanski rezultat. 

Peklaj v EMX250 na 33. mestu

AMZS in Slovenija sta imela v Matterley Basinu še enega predstavnika, Jako Peklaja. Na istem prizorišču kot preizkušnja najboljših motokrosistov sveta so namreč potekale tudi dirke za točke evropskega prvenstva. 16-letnik je po premiernih nastopih na dirkah svetovnega prvenstva v MX2 v Turčiji začetek septembra in minuli teden v Italiji tokrat prvič vozil v evropski konkurenci dirkačev z 250-kubičnimi motocikli. V prvi vožnji, ki so jo odpeljali včeraj popoldne, je bil 21. Druga vožnja je potekala danes dopoldne, 16-letnik pa je bil z dvema krogoma zaostanka 33. v konkurenci 34 voznikov. Skupno je dirko prav tako končal na 33. mestu.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Tim Gajser (SLO), ...

1. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Ruben Fernandez (ŠPA), …

Skupno VN Velike Britanije: 1. Tim Gajser (SLO) 50, 2. Jeremy Seewer (ŠVI) 40, 3. Romain Febvre (FRA) 38, ...

Skupno SP (19/19): 1. Jorge Prado (ŠPA) 921, 2. Romain Febvre (FRA) 854, 3. Jeremy Seewer (ŠVI) 759 ..., 11. Tim Gajser (SLO) 298, ...

MX2

Kvalifikacije: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Andrea Adamo (ITA), 3. Jago Geerts (BEL), …, 18. Jan Pancar (SLO),

1. vožnja: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Thibault Benistant (FRA) 3. Jago Geerts (BEL), … 15. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Anfrea Adamo (ITA), ..., 10. Jan Pancar (SLO),

Skupno VN Velike Britanije: 1. Jago Geerts (BEL) 45, 2. Simon Längenfelder (NEM) 43,  3. Andrea Adamo (ITA) 38, …, 12. Jan Pancar (SLO) 17,

Skupno SP (19/19): 1. Andrea Adamo (ITA) 826, 2. Jago Geerts (BEL) 759, 3. Simon Längenfelder (NEM) 755, ... 11. Jan Pancar (SLO) 348, ...

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2EMX250

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji