Na VN Finske Gajser šesti, Pancar znova med deseterico

Velika nagrada Finske v Vantaai je bila štirinajsta preizkušnja za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenske barve sta na dirki z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser na svoji tretji preizkušnji sezone pokazal,  da se njegova forma stopnjuje. Foto: shotbybavo (hondaracing)
Tim Gajser na svoji tretji preizkušnji sezone pokazal, da se njegova forma stopnjuje. Foto: shotbybavo (hondaracing)

Na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na progi nedaleč od Helsinkov sta se za nove točke borila dva slovenska predstavnika Tim Gajser in Jan Pancar. Najboljši slovenski motokrosist svoje tretje preizkušnje po vrnitvi v dirkaško karavano ni začel najbolje. Ne po svoji krivdi, ampak mu je na kvalifikacijski dirki razreda MXGP postavitev boljšega časa kroga preprečila tehnična okvara. Po dobro odpeljanih uvodnih krogih je imel nato težave z verigo in blokirano zadnjo gumo. Čeprav je težave odpravil, so mu napredovanje do boljših uvrstitev preprečili počasnejši dirkači. Kvalifikacijsko preizkušnjo je tako končal na 12. mestu. 

V razredu MX2 je Jan Pancar prikazal dobro vožnjo in kvalifikacije, po padcu, ki mu je onemogočil uvrstitev med najboljšo deseterico, zaključil na 15. mestu.

Finska mivka popestrila boje za najvišja mesta

Zahtevna proga Vantaai, ki slovi po mehki podlagi, je številnim dirkačem na obeh dirkah elitnega tekmovalnega razreda povzročala obilico težav. Zaradi mivke so dirkači ustvarili številne kanale in kupe, ki so neprevidnega tekmovalca hitro kaznovali. Med njimi je bil tudi moštveni kolega Tima Gajserja pri HRC Hondi Ruben Fernandez, ki je padel v prvi vožnji, a jo na srečo odnesel brez hudih posledic. Gajser, petkratni svetovni prvak, se je z 12. štartnega mesta hitro prebil med najboljšo deseterico in iz kroga v krog pridobival dodatna mesta. Na koncu je za zmagovalcem prve vožnje elitnih dirkačev, Francozom Romainom Febvrejem, zaostal za 32 sekund in pol ter osvojil šesto mesto.

Prvi zvezdnik japonskega tovarniškega moštva je bil v drugi vožnji trdno odločen, da izboljša uvrstitev, toda zahtevne razmere na stezi mu niso omogočile, da bi bil vnovič boljši, kar je pomenilo, da je Veliko nagrado Finske zaključil na skupnem šestem mestu.

Za mano je še ena dirka in vsekakor opažam izboljšave. Nisem še povsem zadovoljen z rezultati, ampak vidim napredek, pa tudi to, kje smo lahko še boljši, kar je zelo pomembno. Pred mano je prost konec tedna, kar bom izkoristil za trening, da bom lahko na Švedskem, kjer mi je proga zelo všeč, bolj konkurenčen najboljšim. 

Pancar v drugo še bolje kot v prvo

Jan Pancar, ki svoje dirkaške veščine prikazuje v razredu MX2, je korenito izboljšal dosežek, ki ga je zabeležil v kvalifikacijah. V prvi vožnji je s spretnim iskanjem idealne linije prišel do dvanajstega mesta. Na zadnji dirki dneva pa je še za dve mesti izboljšal bero prvenstvenih točk, saj je končal kot deseti, kar mu je na koncu prineslo skupno deveto mesto. Na lestvici dirkačev razreda MX2 zaseda deseto mesto.

Jan Pancar znova dokazal, da je med najboljšimi motokrosisiti razreda MX2.

Petnajsta od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 13. avgusta 2023. To bo Velika nagrada Švedske, gostila pa jo bo Uddevalla.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (ŠPA), 3. Ruben Fernandez (ŠPA), ..., 12. Tim Gajser (SLO), ... 

1. vožnja: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Jorge Prado (ŠPA) ... 6. Tim Gajser (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (ŠPA), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ) ... 6. Tim Gajser (SLO), ...

Skupno VN Finske: 1. Romain Febvre (FRA) 47, 2. Jorge Prado (ŠPA) 45, 3. Glenn Coldenhoff (NIZ) 38 ... 6. Tim Gajser (SLO) 30, ...

Skupno SP (14/19): 1. Jorge Prado (ŠPA) 720, 2. Romain Febvre (FRA) 622, 3. Jeremy Seewer (ŠVI) 550 ... 22. Tim Gajser (SLO) 78, ...

MX2

Kvalifikacije: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Lucas Coenen (BEL), Jago Geerts (BEL), ... 15. Jan Pancer (SLO), ... 

1. vožnja: 1. Andrea Adamo (ITA), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Liam Everts (BEL). ... 12. Jan Pancer (SLO), ... 

2. vožnja: 1. Andrea Adamo (ITA), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Lucas Coenen (BEL), .... 10. Jan Pancer (SLO), ...

Skupno VN Finske: Andrea Adamo (ITA) 50, 2. Simon Längenfelder (NEM) 44, 3. Liam Everts (BEL) 38 ... 9. Jan Pancar (SLO) 20, ...

Skupno SP (14/19): 1. Andrea Adamo (ITA) 619, 2. Jago Geerts (BEL) 559, 3. Liam Everts (BEL) 532 ... 10. Jan Pancar (SLO) 273, ...

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji