V Indoneziji na Veliki nagradi Sumbawe Pancar deveti

Deseta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je potekala na progi Sumbawa Samota v Indoneziji. V razredu MX2 je z licenco AMZS slovenske barve branil Jan Pancar.


Karavana svetovnega prvenstva v motokrosu se je preselila v Azijo, kjer je v Indoneziji na otoku Zahodna Nusa Tenggara opravila z deseto dirko sezone. Na Veliki nagradi Sumbawe je z licenco AMZS vozil tudi Jan Pancar.

Edini slovenski predstavnik na dirki je prvič v karieri vozil na indonezijski preizkušnji. Pred potjo v Azijo je bil sila optimističen, to držo pa je gradil na zelo dobrem dosežku na zadnji dirki v Nemčiji, kjer je zasedel skupno 6. mesto. A kvalifikacijska vožnja se mu ni najbolje posrečila, saj jo je končal na 14. mestu in je zaostal za lastnimi načrti in pričakovanji.

Res mi ni šlo in nisem se dobro počutil na progi, zato sem pač osvojil 14. mesto,

je bil iskren edini slovenski voznik na motorju na dirki. To je pomenilo, da ga v obeh nedeljskih vožnjah za točke svetovnega prvenstva razreda MX2 čaka zahtevno delo, ki ga je oteževalo še dejstvo, da sta obe preizkušnji potekali po evropskem času zelo zgodaj oziroma v jutranjih urah. V prvo vožnjo se Pancar ni podal preveč uspešno, saj je prvo merilno točko prevozil na 16. mestu. Na mehki stezi, ki je spreminjala linije v ovinkih iz kroga v krog, so tekmovalce na določenih mestih ovirali kamni, zato je bilo na nekaterih mestih vožnja podobna celo enduro preizkušnji. Pancar se je kljub vročini in visoki vlažnosti znova izkazal v drugem delu vožnje, v katerem je napredoval do 10. mesta, na katerem je pripeljal v cilj. Prvo mesto je po ogorčenem boju z Liamom Evertsom osvojil Lucas Coenen. Tudi štart druge vožnje se Pancarju ni izšel po željah, saj je mimo prve merilnega mesta pripeljal štirinajsti. Nadaljeval je bistveno bolje. Že ob koncu prvega kroga se je prebil na 11. mesto in nato z dobrim ritmom obvladoval motor na težki in zahtevni progi ter v drugi polovici vožnje vnovič dokazal zelo dobro fizično pripravljenost. V cilj je pripeljal na 8. mestu.

Z razpletom tekme sem zadovoljen, ampak vem, da bi bilo lahko še boljše. Na začetku mi ni šlo najbolje, saj sem se moral iz ozadja prebijati naprej. Sta pa 10. in 8. mesto solidna rezultata, kar je glede na razplet kvalifikacij lep napredek. Z očetom sva spremenila nekatere stvari pri amortizerjih in mislim, da je tudi to pomagalo, da sem skupno na dirki osvojil 9. mesto, s čimer sem zadovoljen,

je strnil misli Pancar.  Tudi drugo vožnjo je dobil Lucas Coenen, ki je tako prvič v karieri stal na najvišji stopnički na zmagovalnem odru v tem razredu med svetovno MX2 srenjo.

Enajsta od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 2. julija 2023. To bo Velika nagrada Lomboka v Indoneziji.

V razredu MXGP je zmagal Romain Febvre. Francoz je prvo vožnjo končal na drugem mestu, drugo pa je dobil. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je Španec Jorge Prado v zanesljivem vodstvu in ima pred drugouvrščenim Febvrejem 101 točko prednosti.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ), ...

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), ...

2. vožnja: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Jorge Prado (ŠPA), ...

Skupno VN Sumbawe: 1. Romain Febvre (FRA): 47, 2. Jorge Prado (ŠPA): 45, 3. Jeremy Seewer (ŠVI): 42, ...

Skupno SP (10/19): 1. Jorge Prado (ŠPA): 505, 2. Romain Febvre (FRA): 404, 3. Jeffrey Herlings (NIZ): 386, 4. Ruben Fernandez (ŠPA): 374, 5. Jeremy Seewer (ŠVI): 371, ...

MX2

Kvalifikacije: 1. Lucas Coenen (BEL), 2. Thibault Benistant (FRA), 3. Liam Everts (BEL), ... 14. Jan Pancar (SLO), ...

1. vožnja: 1. Lucas Coenen (BEL), 2. Liam Everts (BEL), 3. Andrea Adamo (ITA), ... 10. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Lucas Coenen (BEL), 2. Liam Everts (BEL), 3. Jago Geerts (BEL), ... 8. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Sumbawe: 1. Lucas Coenen (BEL): 50, 2. Liam Everts (BEL): 44, 3. Jago Geerts (BEL): 36, ... 9. Jan Pancar (SLO): 24, ...

Skupno SP (10/19): 1. Andrea Adamo (ITA): 439, 2. Thibault Benistant (FRA): 434, 3. Kay de Wolf (NIZ): 417, 4. Jago Geerts (BEL): 381, 5. Liam Everts (BEL): 381, 6. Roan Van De Moosdijk (NIZ): 373, ... 10. Jan Pancar (SLO): 217, ...

Ključne besede


AMZSmotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

16

Priljubljenost članka

16

Shrani

Delite s prijatelji