Gajser in Pancar s Švedske z desetim mestom

Najboljša slovenska motokrosista Tim Gajser in Jan Pancar sta ta konec tedna dirkala na Švedskem, kjer je bila letošnja petnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu.


Tim Gajser je tekmovanje na znameniti progi Uddevalla v bližini mesta Gothenburg začel zelo obetavno, saj je bil v sobotnih vožnjah zelo hiter. V kvalifikacijah razreda MXGP je po dobrem startu vseskozi zaostajal le za Špancem Jorgejem Pradom. Slovenski as je tako že na svoji četrti dirki po vrnitvi v karavano pokazal, da se hitro in uspešno vrača v pripravljenost, ki jo je kazal pred zlomom stegnenice pred začetkom letošnjih dirk za svetovno prvenstvo.

Ves dan sem se dobro počutil. S kvalifikacijsko vožnjo sem zelo zadovoljen. Vedel sem, da bo štart zelo pomemben in ker sem uspel priti v prvi ovinek kot drugi, sem imel v nadaljevanju lažje delo. Vseeno sem moral držati dober ritem in hitrost, da se mi ne bi tekmeci za mano preveč približali. Uspelo mi je narediti nekoliko večjo razliko do tretjeuvrščenega in nato sem z dobro hitrostjo pripeljal do cilja,

je svojo sobotno vožnjo ocenil petkratni svetovni prvak. Tretje štartno mesto si je privozi Švicar Jeremy Seewer. 

Naš drugi predstavnik Jan Pancar je v razredu MX2 po tehničnih težavah v kvalifikacijah zasedel šele 17. mesto. Najhitrejši je bil Norvežan Kevin Horgmo.

Slab štart in napaka Gajserju preprečila boje za najvišja mesta

Na zahtevnem razmočenem terenu se Gajserju nedeljska prva vožnja ni posrečila. Po slabšem štartu je nekaj krogov sicer držal mesto med deseterico, nato pa naredil napako in zdrsnil na 12. mesto. Vendarle mu je uspelo prehiteti dva tekmovalca in priti v cilj deseti. Zmagal je vodilni v skupnem seštevku razreda MXGP Prado, drugi je bil Francoz Romain Febvre, tretji pa Seewer. 

Drugo vožnjo je najboljši slovenski motokrosist odpeljal bolje in jo končal na petem mestu, skupno pa osvojil deseto mesto. 

Štart je bil izjemno pomemben. Prehiteval si lahko le, ko je kdo naredil napako. Na žalost sem bil v prvi vožnji jaz tisti. V nobeni vožnji nisem dobro štartal, zato sem po svojih zmožnostih skušal popraviti situacijo, a napaka v tretjem krogu me je drago stala. Deseto mesto je bilo največ, kar sem si lahko priboril. Druga vožnja je bila podobna, vseeno pa mi je v prvem krogu uspelo prehiteti precej voznikov in prebil sem se do petega mesta. Nato pa prehitevanje ni bilo več mogoče. Dan torej ni bil preveč dober, še posebej po včerajšnjem drugem mestu v kvalifikacijah, ampak več danes pač ni šlo. 

Zlasti kvalifikacije in peto mesto v drugi vožnji opogumljata Gajserja.

Za zmago sta se potegovala Seewer in Febvre – uspešnejši je bil Švicar, tretji pa je bil še en Francoz Maxime Renaux. Prado je končal za Gajserjem na šestem mestu. Veliko nagrado Švedske je tako osvojil Seweer, drugi je bil Febvre, tretji pa Prado. Španec ima sedaj v skupnem seštevku s 770 točkami pred prvim zasledovalcem Fevbrom 98 točk naskoka, tretji Seewer pa je zbral 603 točke. Gajser je po štirih dirkah s 114 točkami na 19. mestu.  

Pancar znova bolje v drugi vožnji

Drugi slovenski predstavnik Jan Pancar je prvo vožnjo končal je na 12. mestu. Zmagal je Nemec Simon Längenfelder, Belgijec Liam Everts je bil drugi, Nizozemec Rick Elzinga pa tretji. V drugi vožnji je Pancar, kot sedaj že nekaj dirk, znova dirkal bolje in zasedel deseto mesto.

Sem razočaran. Kamen, ki mi je v kvalifikacijah prišel med verigo in zobnik, mi je zdrobil zobnik, zato sem bil skorajda zadnji. Čez noč je močno deževalo, zato je bila danes proga zelo blatna. Na taki podlagi je s štarti z zadnje pozicije težko priti v ospredje. V obeh vožnjah sem se boril in skušal prehiteti čim več tekmecev, čeprav je bilo prehitevanje zares zelo zahtevno. Najbolj sem razočaran, ker sem imel ves konec tedna dobro hitrost. Lahko bi bil med prvimi petimi. S to nesrečo v kvalifikacijah pa sem izgubil možnost, da bi se boril za najvišja mesta. A to je del tega športa in s tem se bo treba spoprijateljiti.

Pancar se po tehnični napaki iz kvalifikacij, ki mu je onemogočila boj za boljšo štartno pozicijo v nedeljskih vožnjah, razočaran vrača s Švedske. 

Zmagal je Italijan Andrea Adamo pred Längenfelderjem in Evertsom. Pancar je skupno na Veliki nagrade Švedske osvojil deseto mesto (zmagal je Längenfelder pred Evertsom in Adamom), kar pa ni zadostovalo, da bi se v skupni razvrstiti svetovnega prvenstva razreda MX2 obdržal med deseterico – štiri dirke pred koncem sezone je na 11. mestu. 

Šestnajsta od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 20. avgusta 2023. To bo Velika nagrada Nizozemske, ki jo bo gostil Arnhem.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), …

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), … 10. Tim Gajser (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jeremy Seewer (ŠVI), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Maxime Renaux (FRA), … 5. Tim Gajser (SLO), ...

Skupno VN Švedske: 1. Jeremy Seewer (ŠVI) 45, 2. Romain Febvre (FRA) 44, 3. Jorge Prado (ŠPA) 40, … 10. Tim Gajser (SLO) 27, … 

Skupno SP (15/19): 1. Jorge Prado (ŠPA) 770, 2. Romain Febvre (FRA) 672, 3. Jeremy Seewer (ŠVI) 603 ... 19. Tim Gajser (SLO) 114, ...

MX2

Kvalifikacije: 1. Kevin Horgmo (NOR), 2. Liam Everts (BEL), 3. Andrea Adamo (ITA), … 17. Jan Pancar (SLO),

1. vožnja: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Liam Everts (BEL), 3. Rick Elzinga (NIZ), … 12. Jan Pancar (SLO),

2. vožnja: 1. Andrea Adamo (ITA), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Liam Everts (BEL), .... 10. Jan Pancer (SLO), ...

Skupno VN Švedske: Simon Längenfelder (NEM) 47, 2. Liam Everts (BEL) 42, Andrea Adamo (ITA) 36, … 10. Jan Pancar (SLO) 20, ...

Skupno SP (15/19): 1. Andrea Adamo (ITA) 663, 2. Liam Everts (BEL) 583, Jago Geerts (BEL) 559, ... 11. Jan Pancar (SLO) 293, ...
 

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji