Gajser na Nizozemskem peti, Pancar izven deseterice

Najboljša slovenska motokrosista Tim Gajser in Jan Pancar sta ta konec tedna dirkala na Nizozemskem, kjer je bila letošnja šestnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu.


Arnhem, novo prizorišče v koledarju svetovnega prvenstva v motokrosu, je gostilo šestnajsto dirko sezone, slovenske barve pa sta z licenco AMZS zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v MX2. 

Petkratni svetovni prvak Gajser je sobotne nastope na mivki začel zelo dobro, saj je bil na treningih drugi, nato pa je v kvalifikacijski vožnji zasedel peto mesto, kar ga je nekoliko razočaralo:

Pričakoval sem boljšo uvrstitev v kvalifikacijah, a vseeno je za mano dober dan in zadovoljen sem s pripravami, ki smo jih imeli za dirkanje ta konec tedna. Moja hitrost je bila v redu, vseeno pa mi ni uspelo prehiteti sotekmovalca in tako sem ciljno črto prečkal peti. Upam, da bom jutri hitreje prišel v ospredje in da sem bom lahko boril za mesta na zmagovalnem odru.

Kvalifikacije je dobil Francoz Romain Febvre, drugi je bil Nizozemec Glenn Coldenhoff, tretji pa Španec Jorge Prado. 

Naš drugi predstavnik Jan Pancar je v razredu MX2 zasedel 14. mesto. Najhitrejši je bil Belgijec Lucas Coenen. 

Slab štart Gajserja v prvi vožnji

Gajserju štart ni najbolje uspel in po prvem krogu je svoj bolj za prebijanje v ospredje začel z osmega mesta. Vozil je brez večjih napak in uspel prehiteti tri tekmece ter osvojiti peto mesto. Slavil je Prado pred Febvrom in Švicarjem Jeremyjem Seewerjem.

Tudi drugo vožnjo je slovenski as končal na petem mestu. Zmagal je Febvre, ki si je tako zagotovil tudi skupno zmago, na drugem in tretjem mestu pa sta končala Seewer, ki je bil skupno tretji, in Coldenhoff. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Prado je bil četrti, kar je zadostovalo za skupno drugo mesto, Gajserju sta dve peti mesti prinesli enako uvrstitev tudi v seštevku točkovanja za Veliko nagrado Nizozemske. 

Čeprav je to moj najboljši izkupiček točk po vrnitvi po poškodbi, nisem popolnoma zadovoljen s petim mestom, saj sem si želel višje in boriti se za stopničke. Moje vožnje so bile dobre in veliko smo izboljšali, kar bo zagotovo v pomoč v prihodnje, tako da je to pozitivno in pravzaprav ne smem biti prestrog do sebe. Čutil sem, da bi lahko dobil nekaj točk več v drugi vožnji in sem bil blizu četrtega mesta, vendar mi ni uspelo. Je pa korak naprej in veselim se Turčije, proge, kjer sem že dobro tekmoval,

je nastop v Arnhemu strnil Gajser.

Tri dirke pred koncem sezone ima Prado z 92 točkami še vedno lep naskok pred Febvrom, tretji je s 652 točkami Seewer. Gajser ima po petih dirkah 152 točk in je 17.

Tim Gajser v obeh vožnjah soliden peti.

Iz MXGP karavane prihaja še novica, da se je Nizozemec Jeffrey Herlings znova poškodoval. Svetovni prvak iz leta 2021, ki je imel letos že hujšo poškodbo in je nekaj dirk moral izpustiti, je na enem od treningov grdo padel in si zlomil ključnico, kar zanj najverjetneje pomeni konec sezone, v kateri najboljše motokrosiste sveta čakajo še tri dirke in Pokal narodov v motokrosu. 

Pancar tokrat izven deseterice

Janu Pancarju se prva vožnja ni posrečila – zaradi padca jo je moral osem krogov pred koncem predčasno končati in s 27. mestom ostal brez novih točk. Zmagal je Nemec Simon Längenfelder, drugi je bil Italijan Andrea Adamo, tretji pa Belgijec Liam Everts.

V drugi je Pancar nastopil bolje in bil ves čas na robu deseterice, na koncu je osvojil 12. mesto, dirko pa zaključil na skupnem 15. mestu. Zmagal je Everts pred rojakom Coenenom in  Längenfelderjem.

Za mano je težka tekma na Nizozemskem. Težka in globoka mivka, velike jame ... Ampak vseeno hitra proga. V vsaki vožnji sem napredoval, potem pa se je primeril padec. Povozil sem kamen, prekrit z mivko, ki ga nisem opazil. Nepričakovano sem padel in se udaril v koleno in vrat. Na srečo nič hujšega, tako da sem lahko odpeljal tudi drugo vožnjo. Ta je bila veliko boljša, tudi štart je bil boljši. Skoraj pol tekme sem se vozil na osmem mestu, potem izgubil dve mesti, nato se je pripetil manjši padec v ovinku, pri čemer je šel motor v stanje pripravljenosti in izgubil sem še dve mesti, na koncu sem osvojil 12. mesto v drugi vožnji, kar je dober rezultat. Za razliko od prve vožnje sem v drugi vozil bolje, bolj varno, z manj napakami in porabljal manj moči. Sezone pa še ni konec. Čakajo me še tri tekme, vse na trdi podlagi, pri čemer bo cilj čim boljši rezultat in dobiti nazaj deseto mesto v skupnem seštevku,

je dirko na Nizozemskem povzel Pancar

Jan Pancar tudi po nizozemski preizkušnji ne more biti zadovoljen. 

V skupnem seštevku razreda MX2 je še vedno na vrhu Adamo s 705 točkami, drugi je Everts s 633, tretji pa Belgijec Jago Geerts, ki ima 603 točke. Pancar je uspel zadržati 11. mesto (ima 302 točki).

Sedemnajsta od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 3. septembra 2023. To bo Velika nagrada Turčije, ki jo bo gostil Afyonkarahisar.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Romain Febvre (FRA),  Glenn Coldenhoff (NIZ), 3. Jorge Prado (ŠPA), … 5. Tim Gajser (SLO),

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Romain Febvre (FRA), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), … 5. Tim Gajser (SLO), ...

2. vožnja: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ) … 5. Tim Gajser (SLO), ...

Skupno VN Nizozemske: 1. Romain Febvre (FRA) 47, 2. Jorge Prado (ŠPA) 43, 3. Jeremy Seewer (ŠVI) 42, … 5. Tim Gajser (SLO) 32, … 

Skupno SP (16/19): 1. Jorge Prado (ŠPA) 821, 2. Romain Febvre (FRA) 729, 3. Jeremy Seewer (ŠVI) 652 ... 17. Tim Gajser (SLO) 152, ...

MX2

Kvalifikacije: 1. Lucas Coenen (BEL), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Liam Everts (BEL), … 14. Jan Pancar (SLO),

1. vožnja: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Andrea Adamo (ITA), 3. Liam Everts (BEL), … 27. Jan Pancar (SLO),

2. vožnja: 1. Lucas Coenen (BEL), 2. Liam Everts (BEL), 3. Jago Geerts (BEL), .... 12. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Nizozemske: 1. Liam Everts (BEL) 42, 2. Lucas Coenen (BEL) 40, 3. Simon Längenfelder (NEM) 40, … 15. Jan Pancar (SLO) 9, ...

Skupno SP (16/19): 1. Andrea Adamo (ITA) 705, 2. Liam Everts (BEL) 633, Jago Geerts (BEL) 603, ... 11. Jan Pancar (SLO) 302, ...

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji