Z medsebojnim spoštovanjem do manj tragedij v prometu

Novice

Prometne površine si delimo različni udeleženci v prometu, zato je za zmanjšanje števila prometnih nesreč in izboljšanje prometne varnosti, poleg upoštevanja prometnih pravil, pomembna krepitev medsebojnega spoštovanja vseh udeležencev v prometu.


Avto-moto zveza Slovenije se pridružuje kampanji mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I Drive with care (Spoštujmo drug drugega), katere namen je spodbujanje zavedanja, da si prometne površine delimo različni udeleženci v prometu, zato je za zmanjšanje števila prometnih nesreč in izboljšanje prometne varnosti, poleg upoštevanja prometnih pravil, pomembna krepitev medsebojnega spoštovanja vseh udeležencev v prometu. Skrbnost drug do drugega lahko pokažemo tudi na način, da se ob (pred)prazničnih druženjih dogovorimo, kdo bo vozil in bo zato trezen, ali da pokličemo taksi. Da bo veseli december vesel – za vse! 

FIA Regija I, ki v okviru mednarodne avtomobilistične zveze FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, njena članica pa je tudi Avto-moto zveza Slovenije, je za izboljšanje prometne varnosti zasnovala kampanjo Drive with care (Spoštujmo drug drugega), s katero želi spodbuditi zavest, da lahko k boljši prometni varnosti in zmanjševanju števila prometnih nesreč prispeva prav vsak – s spoštljivim in skrbnim ravnanjem do drugih udeležencev v prometu.

Kot udeleženci v prometu, pa naj bomo vozniki, kolesarji ali pešci, se moramo zavedati odgovornosti, da vsi skupaj soustvarjamo varno prometno okolje,

je dejala Laurianne Krid, generalna direktorica FIA Regija I. 

Temu pozivu se pridružuje tudi AMZS.

V AMZS že dlje časa izpostavljamo, da so dolgoročno k izboljšanju prometne varnosti pomembno prispevala mnogo varnejša in tehnološka izpopolnjena vozila, boljša infrastruktura ter tudi kultura voznikov oziroma bolj ozaveščeni udeleženci v prometu, zato bodo nadaljnji koraki do napredka in zmanjšanja števila nesreč z najhujšim izidom bistveno bolj zahtevni. Ker na področju vozil in infrastrukture kratkoročno enormno večjega napredka ne moremo pričakovati, je treba rešitve iskati drugje – najhitreje in najceneje jih najdemo v tretjem stebru prometne varnosti, to je v človeku. V AMZS si zato želimo povezati pešce, kolesarje, motoriste, avtomobiliste in druge udeležence v prometu ter izpostaviti, da je za varnost v prometu in boljšo prometno kulturo ključno medsebojno spoštovanje, saj si marsikje delimo površine. Čeprav mora vsak udeleženec v prometu najprej skrbeti predvsem zase, moramo paziti tudi drug na drugega,

je izpostavil Erik Logar, vodja področja varna mobilnost. Ob tem je poudaril, da je vse več novih oblik osebne mikromobilnosti, kot so e-skiroji, električne rolke in podobno, ki jih uporabljajo tudi otroci in mladi, zato jih je treba dodatno izobraževati ter osveščati o varnem načinu uporabe ter varni udeležbi v prometu s temi novimi prometnimi sredstvi. Po Logarjevem mnenju je nujno pospešiti napore za izboljšanje infrastrukture za pešce, kolesarje, skiroiste ter tudi mopediste – da bodo te prometne površine povezane, dostopne, vzdrževane ter s tem varne, nenazadnje pa bomo s tem povečali uporabo trajnostnih oblik mobilnosti. 

AMZS k medsebojnem spoštovanju udeležencev v prometu še posebej poziva v predprazničnem času:

Pred nami so decembrska druženja, ki pa lahko, ob neupoštevanju osnovnega pravila, da pod vplivom alkohola ali drugih opojnih substanc nikakor ne gremo v promet, marsikomu ne spremenijo le praznikov, temveč vse življenje. Skrbnost in spoštovanje do soljudi lahko pokažemo tudi tako, da se v družbi dogovorimo, kdo bo vozil in bo zato trezen, ali da pokličemo taksi. Naj bo veseli december vesel – za vse! Skrbnost drug do drugega, tudi v prometu, pa naj bo vodilo tudi v letu, ki prihaja. 

Kampanji Spoštujmo drug drugega so se pridružili avtomobilski klubi iz 21 držav, prevedena pa je v 23 jezikov.

Ključne besede


FIAErik LogarLaurianne Kridprometna varnostFIA Regija I

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

18

Priljubljenost članka

18

Shrani

Delite s prijatelji