Nasveti za varno pot

Pred daljšo potjo vaše vozilo zahteva temeljit pregled. Da boste potovali mirno in brez presenečenj, se morajo na pot pripraviti tudi voznik in sopotniki. Za vas smo zbrali najuporabnejše nasvete, ki so le klik stran.

 

Kako ravnati ob okvari ali nesreči?

Dandanes je najpomembnejši pripomoček za pomoč pri okvari avtomobila mobilni telefon, s katerim lahko pokličete na pomoč.

Ob okvari vozila je treba najprej poskrbeti za varnost. Ko se z avtom ustavite ob robu ceste (na skrajnem desnem robu odstavnega pasu oziroma ceste), vključite varnostne utripalke (vsi štirje smerniki), oblecite odsevni telovnik,  četudi to v državi, v kateri se nahajate, po zakonu ni obvezno, in postavite varnostni trikotnik – postaviti ga moramo najmanj 100 do 150 metrov za avtom, v ovinku, ki zakriva mesto okvare, pa 100 metrov pred ovinkom, na avtocesti in hitri cesti, kjer so hitrosti višje, pa na oddaljenosti 250 do 400 metrov. Ne bo škodilo, če boste imeli pri roki tudi baterijsko svetilko in dežni plašč. Tema ali dež, v najslabšem primeru pa oboje skupaj, vam lahko še dodatno zagrenita že tako neprijetno situacijo.

Vedno postavite varnostni trikotnik na ustrezni razdalji

Po postavitvi varnostnega trikotnika se je treba umakniti s ceste. Če je le možno, se umaknite za ograjo ob robu ceste oziroma ob odstavnem pasu. Če je avto iz kakršnega koli razloga zaustavljen na prehitevalnem pasu, se postavite za srednjo varnostno ograjo, vedno pa za vozilo, gledano v smeri vožnje.

Šele z označenim avtom in umaknjeni na varno pokličete na pomoč AMZS. V Sloveniji to storite s klicem na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 530 53 53. Pri klicu na pomoč v klicni center AMZS operater, ki se javi na klic, najprej povpraša po natančni lokaciji okvare ali nezgode, zato je dobro, da veste, kje se takrat nahajate – koristni so podatki o kraju, o cesti in smeri vožnje, pa tudi o ulici in hišni številki stavb v bližini. Nato vas bo zaprosil za podatke o vozilu (znamka in model avtomobila) in vrsti okvare (natančen opis pomaga pri odpravljanju okvare na mestu okvare). Ne pozabite povedati tudi registrske številke vašega avtomobila. Če ste dosegljivi na mobilnem telefonu, vas lahko operater pokliče nazaj in povpraša še po kakšnem podatku za hitrejšo pomoč.

Članom AMZS svetujemo, da tudi iz tujine vselej pokličete mednarodno AMZS telefonsko številko. Vsa koordinacija reševanja namreč poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči, ki jo sicer zagotavljajo partnerski avtomobilski klubi v državi, v kateri se nahajate. Na tak način se tudi izognete morebitnim goljufijam nepooblaščenih avtovlek.

Glede napak, ki jih lahko pri vozilu odpravite sami, poskrbite, da imate s sabo ustrezno orodje za zamenjavo kolesa in rezervno kolo. Če vaš avtomobil nima rezervnega kolesa, morate imeti homologirani kit za krpanje pnevmatik. Svetujemo, da se z navodili za uporabo seznanite še pred odhodom na pot.

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

Oglasna sporočila