Nasveti za varno pot

Pred daljšo potjo vaše vozilo zahteva temeljit pregled. Da boste potovali mirno in brez presenečenj, pa je dobro pripraviti tudi voznika in sopotnike. Za vas smo zbrali najuporabnejše nasvete, ki jih dosežete s klikom na rumeni okvirček. Spodaj pa še navodilo, kako ravnati v primeru okvare ali nesreče. 

Kako ravnati ob okvari ali nesreči?

Dandanes je najpomembnejši pripomoček za pomoč pri okvari avtomobila mobilni telefon s katerim lahko pokličete na pomoč. Glede napak, ki jih lahko odpravite sami, pa poskrbite, da imate v vozilu ustrezno orodje za zamenjavo kolesa in rezervno kolo.

Vedno postavite varnostni trikotnik na ustrezni razdalji

Če vaš avtomobil nima rezervnega kolesa, morate imeti homologirani kit za krpanje pnevmatik, za katerega je dobro, da se seznanite z navodili za uporabo še preden se odpravite na pot. Če z vozilom obstanete ob cesti ne pozabite obleči odsevnega telovnika tudi, če to v državi, kjer se nahajate, po zakonu ni obvezno.

Ne bo škodilo, če boste imeli pri roki tudi baterijsko svetilko in dežni plašč. Tema ali dež, v najslabšem primeru pa oboje skupaj, vam lahko še dodatno zagrenita že tako neprijetno situacijo.

Če se vam na potovanju pokvari avto na avtocesti, pokličite pomoč z obcestnega stebrička za klic v sili. Tako bodo operaterji natančno vedeli, kje se nahajate. Seveda lahko kličete tudi z mobilnega telefona, vendar se prej pozanimajte, kje ste obstali, da vas bodo lahko našli.

Če je vaše vozilo zaustavljeno ob cestišču, nikar ne pozabite postaviti varnostnega trikotnika, ki mora biti postavljen na ustrezni razdalji od vozila. Varnostni trikotnik običajno postavimo 100 m za vozilom. V primeru okvare za ovinkom, trikotnik postavite 100 m pred pričetkom ovinka. Če se okvara pripeti na avtocesti morate trikotnik postaviti 150 m za vozilom.

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam