Priprava vozila na pot

Kaj je dobro preveriti, preden se odpravite na pot?

Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot je priporočljivo preveriti delovanje vašega avtomobila. Obisk servisa pred odhodom na počitnice je pametna odločitev, ki lahko prihrani marsikatero težavo na poti. Kdor ni povsem prepričan, če je z njegovim avtom vse v redu, naj se v AMZS centru naroči na kontrolni servisni pregled. Izkušeni mehaniki bodo v 16 korakih preverili delovanje vseh najpomembnejših delov avtomobila in lastnika avta opozorili na šibke točke ali morebitne težave. Če je avto redno vzdrževan, pa se tega opravila lahko lotite tudi sami. Preverite nekaj pomembnih stvari, kot so:

  • količina olja in zavorne tekočine,
  • količina sredstva za pranje stekel,
  • delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja,
  • obrabljenost metlic brisalcev,
  • obvezno opremo in veljavnost kompleta prve pomoči.

Posebno pozornost je treba nameniti pnevmatikam. Preverite, če niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Upoštevati morate, da bo avto na poti zelo obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara. Če boste z avtom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa je treba preveriti tudi stanje same prikolice, zlasti njenih pnevmatik.

Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti, še preden nastopi vročina. Sami lahko glede vzdrževanja klimatske naprave storite zelo malo, ste pa zato lahko pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbite za servis pri strokovnjaku. Priporočljivo je, da se kabinski filter zraka zamenja vsako leto, res pa je, da to ni vedno potrebno.

V AMZS servisnih delavnicah vam nudimo strokoven pregled in po potrebi tudi polnjenje klimatske naprave s plinom. Če sumimo na poškodbe sistema, lahko preverimo tudi to. Člani AMZS imajo 20 % popusta pri polnjenju klimatskega sistema.

Bodite pozorni na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne, kadar klimatsko napravo zaženete in ko jo izklopite. Poglavitni krivec za to je pojav vlage v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike in posledično množenje bakterij. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo opravimo v našem servisu.

Pri uporabi klimatske naprave ne pretiravajte z jakostjo – tudi v najbolj vročih dneh!

Servisni pregled 16 točk na vozilu pred odhodom na letni dopust ali službeno pot, da boste na poti brez skrbi. Člani AMZS imajo na to storitev 80 % popusta.

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

 

Naročilo na servis

Izberite vam najbližji AMZS center in se naročite na servis. Hitro in enostavno.

Naročite se

Oglasna sporočila