Priprava vozila na pot

Kaj je dobro preveriti, preden se odpravite na pot?

Pred odhodom na pot namenite nekaj pozornosti svojemu vozilu

Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot je priporočljivo preveriti delovanje vašega avtomobila. To lahko storite v ustreznem servisu. Če je avto redno vzdrževan, pa se tega opravila lahko lotite tudi sami. Preglejte nekatere pomembne dele, kot so:

 • količina olja in zavorne tekočine,
 • količino sredstva za pranje vetrobranskega stekla,
 • delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter
 • obrabljenost metlic brisalcev.

Posebno pozornost namenite pnevmatikam.

Preglejte, če niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Upoštevati morate, da bo avto na poti polno obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara. Če boste z avtom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa je potrebno preveriti tudi stanje same prikolice, še posebno njenih pnevmatik.

Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti še preden nastopi resna vročina. Sami lahko glede vzdrževanja klimatske naprave storite zelo malo, ste pa zato lahko pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbite za servis pri strokovnjaku.

Priporočljivo je, da se kabinski filter zraka zamenja vsako leto, res pa je, da to ni vedno potrebno.

Bodite pozorni na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne, kadar klimatsko napravo zaženete in ko jo izklopite. Poglavitni krivec za to je pojav vlage v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike in posledično množenje bakterij. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo opravimo v našem servisu.

Pri uporabi klimatske naprave ne pretiravajte z jakostjo – tudi v najbolj vročih dneh!

Kaj pa prtljaga?

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Količina prtljage med počitnicami pomeni tudi svojevrstno tegobo, ki se je velja lotiti pravilno. Ni namreč pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago ampak tudi, kako jo boste pravilno zavarovali; nepravilno zavarovana prtljaga je lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred pričetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih.

Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično.

Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično. To pomeni, da morate imeti vso prtljago pripravljeno in že okvirno sortirano glede na velikost oz. težo.

Težje predmete, kar običajno pomeni tudi večje, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.

V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem pa obvezno upoštevajte navodila proizvajalca tako prtljažnika, kot tudi avtomobila, glede obremenitve. Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo potrebno zapirati na silo. V primeru zapiranja na silo, lahko poškodujete tečaje ali ključavnice, prav tako pa se lahko zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo.

Nasveti za varen prevoz prtljage:

 • Zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno potrebno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
 • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
 • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
 • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
 • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
 • v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
 • drobne kose prtljage pospravite v škatle,
 • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
 • pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
 • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oz. masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki),
 • posebno težke predmete položite v prostor za noge sovoznika – če je sedež seveda nezaseden.

 

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam