Priprava vozila na pot

Kaj je dobro preveriti, preden se odpravite na pot?

Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot je priporočljivo preveriti delovanje vašega avtomobila. Obisk servisa pred odhodom na počitnice je pametna odločitev, ki lahko prihrani marsikatero težavo na poti. Kdor ni povsem prepričan, če je z njegovim avtom vse v redu, naj se v AMZS centru naroči na kontrolni servisni pregled. Izkušeni mehaniki bodo v 16 korakih preverili delovanje vseh najpomembnejših delov avtomobila in lastnika avta opozorili na šibke točke ali morebitne težave. Če je avto redno vzdrževan, pa se tega opravila lahko lotite tudi sami. Preverite nekaj pomembnih stvari, kot so:

 • količina olja in zavorne tekočine,
 • količina sredstva za pranje stekel,
 • delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja,
 • obrabljenost metlic brisalcev,
 • obvezno opremo in veljavnost kompleta prve pomoči.

Posebno pozornost je treba nameniti pnevmatikam. Preverite, če niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Upoštevati morate, da bo avto na poti zelo obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara. Če boste z avtom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa je treba preveriti tudi stanje same prikolice, zlasti njenih pnevmatik.

Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti, še preden nastopi vročina. Sami lahko glede vzdrževanja klimatske naprave storite zelo malo, ste pa zato lahko pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbite za servis pri strokovnjaku. Priporočljivo je, da se kabinski filter zraka zamenja vsako leto, res pa je, da to ni vedno potrebno.

V AMZS servisnih delavnicah vam nudimo strokoven pregled in po potrebi tudi polnjenje klimatske naprave s plinom. Če sumimo na poškodbe sistema, lahko preverimo tudi to. Člani AMZS imajo 17 % popusta pri polnjenju klimatskega sistema. Člani AMZS imajo 17 % popusta pri polnjenju klimatskega sistema.

Bodite pozorni na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne, kadar klimatsko napravo zaženete in ko jo izklopite. Poglavitni krivec za to je pojav vlage v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike in posledično množenje bakterij. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo opravimo v našem servisu.

Pri uporabi klimatske naprave ne pretiravajte z jakostjo – tudi v najbolj vročih dneh!

Servisni pregled 16 točk na vozilu pred odhodom na letni dopust ali službeno pot, da boste na poti brez skrbi. Člani AMZS imajo na to storitev 80 % popusta.

Kaj pa prtljaga?

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Količina prtljage med počitnicami pomeni tudi svojevrstno tegobo, ki se je velja lotiti pravilno. Ni namreč pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, temveč tudi to, kako jo boste pravilno zavarovali, kajti nepravilno zavarovana prtljaga je lahko ob nenadnem zaviranju ali blažjem trku za potnike smrtonosno nevarna, na kar je treba misliti pred začetkom in ob zlaganju prtljage v vozilo.

Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično. To pomeni, da morate imeti vso prtljago pripravljeno in vsaj približno urejeno glede na velikost oziroma težo.

Težje predmete, ki so običajno tudi večji, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa vendarle ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.

AMZS varnostni trk avtomobilov z nezavarovanim in zavarovanim tovorom

V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem pa glede obremenitve obvezno upoštevajte navodila proizvajalca (tako prtljažnika kot avtomobila). Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo treba zapirati na silo. V takšnem primeru namreč lahko poškodujete tečaje ali ključavnice, lahko se tudi zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo.

Nasveti za varen prevoz prtljage:

 • zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno potrebno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino;
 • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi;
 • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu;
 • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, četudi zadaj ni potnikov;
 • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku;
 • v avtu imejte vedno pritrdilne trakove;

 • drobne kose prtljage pospravite v škatle;
 • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo;
 • pazite na pravilno razporeditev teže: težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kilogramov, pa ne polagajte na mesta za potniki;
 • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki);
 • posebno težke predmete položite v prostor za noge sovoznika – če je sedež seveda nezaseden.

In še en pomemben nasvet: obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, naj bo na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali.

 

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

Oglasna sporočila