Priprava vozila na pot

Kaj je dobro preveriti, preden se odpravite na pot?

Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot je priporočljivo preveriti delovanje vašega avtomobila. To lahko storite pri strokovnjakih na servisu. Če je avto redno vzdrževan, pa se tega opravila lahko lotite tudi sami. Preverite nekaj pomembnih stvari, kot so:

 • količina olja in zavorne tekočine,
 • količina sredstva za pranje vetrobranskega stekla,
 • delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter
 • obrabljenost metlic brisalcev.

Posebno pozornost je treba nameniti pnevmatikam. Preverite, če niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Upoštevati morate, da bo avto na poti zelo obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara. Če boste z avtom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa je treba preveriti tudi stanje same prikolice, zlasti njenih pnevmatik.

V AMZS servisnih delavnicah vam nudimo strokoven pregled in po potrebi tudi polnjenje klimatske naprave s plinom. Če sumimo na poškodbe sistema, lahko preverimo tudi to. Člani AMZS imajo 17 % popusta pri polnjenju klimatskega sistema.

Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti, še preden nastopi vročina. Sami lahko glede vzdrževanja klimatske naprave storite zelo malo, ste pa zato lahko pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbite za servis pri strokovnjaku. Priporočljivo je, da se kabinski filter zraka zamenja vsako leto, res pa je, da to ni vedno potrebno.

Bodite pozorni na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne, kadar klimatsko napravo zaženete in ko jo izklopite. Poglavitni krivec za to je pojav vlage v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike in posledično množenje bakterij. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo opravimo v našem servisu.

Pri uporabi klimatske naprave ne pretiravajte z jakostjo – tudi v najbolj vročih dneh!

Kaj pa prtljaga?

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Količina prtljage med počitnicami pomeni tudi svojevrstno tegobo, ki se je velja lotiti pravilno. Ni namreč pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, temveč tudi to, kako jo boste pravilno zavarovali, kajti nepravilno zavarovana prtljaga je lahko ob nenadnem zaviranju ali blažjem trku za potnike smrtonosno nevarna, na kar je treba misliti pred začetkom in ob zlaganju prtljage v vozilo.

Sistematično se lotite zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil. To pomeni, da morate imeti vso prtljago pripravljeno in vsaj približno urejeno glede na velikost oziroma težo.

Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično. To pomeni, da morate imeti vso prtljago pripravljeno in vsaj približno urejeno glede na velikost oziroma težo.

Težje predmete, ki so običajno tudi večji, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa vendarle ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.

V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem pa glede obremenitve obvezno upoštevajte navodila proizvajalca (tako prtljažnika kot avtomobila). Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo treba zapirati na silo. V takšnem primeru namreč lahko poškodujete tečaje ali ključavnice, lahko se tudi zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo.

Nasveti za varen prevoz prtljage:

 • zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno potrebno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino;
 • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi;
 • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu;
 • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, četudi zadaj ni potnikov;
 • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku;
 • v avtu imejte vedno pritrdilne trakove;
 • drobne kose prtljage pospravite v škatle;
 • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo;
 • pazite na pravilno razporeditev teže: težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kilogramov, pa ne polagajte na mesta za potniki;
 • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki);
 • posebno težke predmete položite v prostor za noge sovoznika – če je sedež seveda nezaseden.

 

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam

Oglasna sporočila