Priprava voznika

Katere dokumente potrebujete?

Če potujete v tujino, si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente . Najprej seveda preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljiv nakup dovoljenja za vožnjo tujega vozila . Ta dokument dobite pri AMZS in v nekaterih slovenskih avto-moto društvih in avto-moto touring klubih.

Slovensko vozniško dovoljenje je priznano v vseh državah Evrope (ne le Evropske unije). Tiste voznike, ki nameravajo v tujini najeti vozilo, pa velja opozoriti, da lahko rent-a-car agencija od njih vseeno zahteva mednarodno vozniško dovoljenje . V evropskih državah je to sicer bolj izjema kot pravilo, vseeno pa prihaja tudi do takšnih primerov.

Naj bodo vaše poti brez skrbi

Vsem, ki potujejo izven Evrope, svetujemo, naj imajo pri sebi tudi mednarodno vozniško dovoljenje . Če ga policist ob prvi kontroli od voznika ni zahteval, to še ne pomeni, da po mednarodnih konvencijah ni obvezno. Skupaj z MVD mora imeti voznik pri sebi vselej še svoje nacionalno vozniško dovoljenje.

Velja opozoriti, da včasih tudi MVD ne zadostuje. V Sloveniji namreč AMZS izdaja MVD v skladu s konvencijo iz leta 1968. Nekatere države tega dovoljenja ne priznavajo (npr. Japonska), zato svetujemo, da se pred odhodom v tujino pozanimate, kako je s priznavanjem vozniškega dovoljenja.

Mobilna garancija, asistenca ali raje kar članstvo AMZS?

Če imate novejši avto, preverite, kako je z njegovo mobilno garancijo v državah, v katere potujete. Dodatne informacije o tem lahko dobite na telefonski številki operaterja mobilne garancije. Zlasti se pozanimajte, ali so storitve mobilne garancije brezplačne ali plačljive.

Storitvam mobilne garancije je vsaj enakovredno članstvo AMZS, v večini primerov pa slednje nudi mnogo več, saj zagotavlja še številne druge ugodnosti. Za potovanja v tujino svetujemo sklenitev AMZS članstva Plus ali Premium, ki zagotavljata pomoč na cesti v tujini (ta vključuje popravilo avtomobila, če to v kratkem času ni možno ali če se je zgodila nesreča, pa tudi ustrezno vrnitev domov z drugimi prevoznimi sredstvi), Premium pa tudi zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. 

Pogosto kampirate?

Za vse, ki pogosto kampirate, je priporočljiv nakup  kartice Camping Key Europe . Kartica Camping Key Europe (CKE) je ključ do sproščenega in varnega kampiranja. Imetnik jo lahko uporablja kot osebni dokument ali kot kartico za popuste in ugodnosti v evropskih kampih, tudi v Skandinaviji (kartica namreč vsebuje tudi ugodnosti kartice za Skandinavijo Camping Card Scandinavia).

Kam sploh potujete?

Pred odhodom na pot je priporočljivo narediti vsaj okviren načrt potovanja. Pri tem naj vam bodo poleg sodobnih navigacijskih naprav v pomoč tudi avtokarte in turistične karte, mnogo informacij pa vam je na voljo tudi na AMZS spletni strani in na spletnih straneh avtomobilskih klubov držav, v katere potujete. 

Željeno relacijo vnesite v naš iskalnik in preverite, katere informacije so vam na voljo za to pot.

Informacije o cenah goriv in globah za prometne prekrške v evropskih državah so zbrane na spletnih straneh AMZS. Pri tem je treba upoštevati, da se lahko v tujini cene goriv med različnimi ponudniki in različnimi lokacijami močno razlikujejo. Cene, ki so navedene na spletnih straneh AMZS, so cene, ki jih AMZS posredujejo tuji avtomobilski klubi. Navedene cene so običajno povprečne cene ali pa najpogostejše cene. Svetujemo, da, še preden »posveti lučka«, spremljate cene na črpalkah ob cesti, da vam ne bo treba zaradi nuje izbrali ravno najdražje. Plačilo goriva je praviloma povsod možno s plačilno kartico.

Cestnine in predornine lahko praviloma plačate tudi s plačilno kartico. Za vožnjo po nekaterih evropskih državah (Avstrija, Švica, Češka, Madžarska) je potrebna vinjeta. Nadzor je dokaj strog, globe visoke, zato se tveganje vožnje brez vinjete praviloma ne izplača.

Pri vožnji spoštujte prometna pravila. V nekaterih državah je nadzor zelo temeljit, tudi globe so lahko (še) višje kot pri nas, pri čemer je treba še izpostaviti, da so te v mnogih državah odvisne tudi od stopnje ogrožanja, ki ga je voznik s prekrškom povzročil.

Že pri vožnji v sosednjih državah se hitro pokažejo razlike v voznih navadah, zato ne škodi, če spremljate dogajanje v prometu in svojo vožnjo prilagodite okoliščinam. Ponekod bo to pomenilo, da boste vozili bolj umirjeno, drugod pa bo od vas zahtevalo hitrejšo odzivnost in odločnost. Nikar pa se ne pustite zavesti v nizanje prekrškov zgolj zato, ker si to dovolijo domačini.

Ob vstopu v tujo državo bodite pozorni na obvestilno tablo, kjer so navedene splošne posebnosti vožnje – hitrostne omejitve, uporaba dnevnih luči, … Takšne informacije so sicer dostopne tudi na naših spletnih straneh.

V državah, kjer se vozi po desni, ne smete voziti »na pamet«, raje premislite vsak premik z vozilom in menjavo smeri, kar se kot pomembno izkaže predvsem pri vstopu in izstopu iz krožišča. Pozorni morate biti tudi na položaj vozila, voznik vozila z volanom na levi je namreč v tem primeru na zunanji strani vozišča in ne na notranji, kot je vajen.

Pred odhodom na pot se pozanimajte o stanju na cestah, predvsem v času počitnic pa se izogibajte potovanju ob sobotah, ko je na evropskih cestah največ gneče in zastojev.

6 zlatih pravil, ki jih je dobro upoštevati na daljši poti z avtomobilom:

  • pred potovanjem obvezno preverite veljavnost dokumentov – osebnih in avtomobila;
  • za volan vedno sedite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni ali zaspani, se ustavite na počivališču – to ne bo koristilo le vozniku temveč tudi drugim potnikom;
  • s seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo, na daljši poti, še zlasti, če so pričakovani zastoji, je smiselno, da imamo s sabo tudi prigrizek oziroma malico; 
  • na pot se odpravite pripravljeni: preverite podrobnosti poti – razdalje in čas vožnje, ter posebnosti držav, kamor potujete – valute, cestnine, prometne predpise, katere dokumente potrebujete;
  • izberite ustrezen dan in uro odhoda;
  • ne hitite, saj vas to lahko zelo drago stane (ne le v finančnem smislu …) – raje vozite umirjeno, s konstantno potovalno hitrostjo.

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam

Oglasna sporočila