Priprava voznika

Pred odhodom na pot je zelo pomembno njeno načrtovanje in preverjanje stanja na cestah. Namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov poiščite alternativne poti in morda pot na počitniško destinacijo združite z ogledom kulturnih in naravnih znamenitosti ter si tako še dodatno popestrite vaš dopust.

Aktualno stanje na slovenskih cestah in mejnih prehodih lahko preverite na spletni strani AMZS, sprotni prikaz pretočnosti naših cest v realnem času pa najbolje prikazuje brezplačna AMZS mobilna aplikacija.

Kdaj na pot?

Na pot se odpravite takrat, ko so glavne prometnice proti turističnim destinacijam manj obremenjene. Če to ni mogoče, izberite manj obremenjene ceste in mejne prehode ter se na pot odpravite v čim bolj zgodnjih jutranjih urah. Poskrbite za poln rezervoar goriva oziroma pri električnih vozilih za polno baterijo, dovolj vode ter kakšen prigrizek, če obstanete v daljšem zastoju.

Preverite stanje na cestah z AMZS mobilno aplikacijo

Kako ravnati v zastoju?

Če obstanete v zastoju poskrbite za dovolj veliko varnostno razdaljo in ustrezno razvrščanje - v zastoju vedno vzpostavite reševalni pas (na avtocesti ali hitri cesti se moramo vozniki takoj, ko opazimo, da se promet ustavlja, razvrstiti skrajno levo, če smo na prehitevalnem pasu, oziroma skrajno desno, tudi na odstavni pas, če smo na voznem pasu; ne vemo namreč, ali je zastoj nastal zgolj zaradi zgostitve prometa, zoženja cestišča in podobno, ali je njegov vzrok prometna nesreča, zato je treba v vsakem primeru vzpostaviti reševalni pas, s čimer omogočimo, če je to potrebno, prosto pot in dostop reševalcem ter intervencijskim vozilom). V zastoju nikoli ne zapuščajte vozila, ki stoji v koloni, saj je to lahko smrtno nevarno (avtocesta ni postajališče oziroma počivališče, kjer bi se mirno sprehajali, zato vozila ne zapuščajte, če to ni nujno potrebno).

Reševalni pas rešuje življenja

Katere dokumente potrebujete?

Če potujete v tujino, si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumenteNajprej seveda preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljiv nakup dovoljenja za vožnjo tujega vozila. Ta dokument v AMZS centrih in v nekaterih slovenskih avto-moto društvih in avto-moto touring klubih.

Priporočamo, da si za pot v tujino uredite tudi mednarodno vozniško dovoljenje (MVD)
– vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem ga potrebujejo, če potujejo v neevropske države. MVD je namreč prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in je dokument, ki ga priznava Organizacija združenih narodov. Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta. V nekaterih državah je obvezen, za mnoge pa priporočljiv dokument (v nekaterih državah le za določene narodnosti). Vsekakor pa je MVD povsod v tujini dokument, ki pomaga vozniku ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj lahko olajša in pospeši formalnosti. Vozniki morajo imeti v tujini poleg MVD vselej s sabo tudi nacionalno vozniško dovoljenje.

AMZS izdaja MVD po dveh konvencijah:

 • v obliki knjižice s prevodi, ki jo predpisuje Ženevska konvencija o cestnem prometu iz leta 1949 in velja eno leto,
 • v obliki knjižice, ki jo določa Dunajska konvencija iz leta 1968 in velja tri leta od dneva izdaje, lahko tudi manj, če slovensko vozniško dovoljenje poteče pred tem rokom.

MVD po konvenciji iz leta 1949 je še zlasti priporočljiv za sledeče države: Avstralija, Kanada, Japonska, Malezija, Tajska in ZDA. V državah, ki so podpisnice obeh konvencij, potrebujete MVD po konvenciji iz leta 1968.

V AMZS centrih so voznikom na voljo tudi vinjete za Švico in Avstrijo, eko nalepke za nemška mesta in mednarodna kartica za kampiranje Camping Key Europe s številnimi ugodnostmi (izpostavljamo, da je ta kartica obvezna v Skandinaviji in da so s kartico CKE imetnik in njegovi družinski člani zavarovani za primer nezgode ali povzročene škode med bivanjem na območju kampa, območju za avtodome, območju najemnih hišic ali hotelskem območju v Evropi, Turčiji in Maroku).

Mobilna garancija, asistenca ali raje kar članstvo AMZS?

Če imate novejši avto, preverite, kako je z njegovo mobilno garancijo v državah, v katere potujete. Dodatne informacije o tem lahko dobite na telefonski številki operaterja mobilne garancije. Zlasti se pozanimajte, ali so storitve mobilne garancije brezplačne ali plačljive.

Storitvam mobilne garancije je vsaj enakovredno članstvo AMZS, v večini primerov pa slednje nudi mnogo več, saj zagotavlja še številne ugodnosti v AMZS centrih in pri naših partnerjih. Osnovno članstvo zagotavlja pomoč na cesti v Sloveniji, za potovanja v druge države svetujemo sklenitev AMZS članstva Plus ali Premium, ki zagotavljata pomoč na cesti tudi v tujini. AMZS članstvo Premium poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini zagotavlja še celoletno turistično zavarovanje v tujini, s kritji do 55.000 evrov, ki vključujejo tudi morebitne stroške zdravljenja covida-19 v tujini.

 

Še niste član?

Včlanite se in si zagotovite poti brez skrbi ter druge prednosti AMZS članstva.

Klik do članstva

Pomoč v tujini je mogoče izbrati tudi v članstvu Po meri, pri katerem si član sam določi, katere storitve, prednosti in ugodnosti AMZS članstva želi. Ob tem je treba izpostaviti, da je AMZS članstvo v delu pomoči na cesti vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, kar pomeni, da lahko član pomoč na cesti koristi za več vozil, ki jih vozi (npr. avto, motor, avtodom, kolo, kombi …), četudi niso v njegovi lasti. AMZS pomoč na cesti v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem zagotavlja tudi kolesarjem, tako z navadnimi kot električnimi kolesi.

Kam sploh potujete?

Pred odhodom na pot je priporočljivo narediti vsaj okviren načrt potovanja s pomočjo različnih spletih orodij. Pri tem naj vam bodo poleg sodobnih navigacijskih naprav v pomoč tudi avtokarte in turistične karte, mnogo informacij pa vam je na voljo tudi na AMZS spletni strani in na spletnih straneh avtomobilskih klubov držav, v katere potujete.

Pred odhodom na pot preverite:

Pri vožnji spoštujte prometna pravila. V nekaterih državah je nadzor zelo temeljit, tudi globe so lahko (še) višje kot pri nas, pri čemer je treba še izpostaviti, da so te v mnogih državah odvisne tudi od stopnje ogrožanja, ki ga je voznik s prekrškom povzročil.

Že pri vožnji v sosednjih državah se hitro pokažejo razlike v voznih navadah, zato ne škodi, če spremljate dogajanje v prometu in svojo vožnjo prilagodite okoliščinam. Ponekod bo to pomenilo, da boste vozili bolj umirjeno, drugod pa bo od vas zahtevalo hitrejšo odzivnost in odločnost. Nikar pa se ne pustite zavesti v nizanje prekrškov zgolj zato, ker si to dovolijo domačini.

Ob vstopu v tujo državo bodite pozorni na obvestilno tablo, kjer so navedene splošne posebnosti vožnje – hitrostne omejitve, uporaba dnevnih luči, … Takšne informacije so sicer dostopne tudi na naših spletnih straneh.

V državah, kjer se vozi po desni, ne smete voziti »na pamet«, raje premislite vsak premik z vozilom in menjavo smeri, kar se kot pomembno izkaže predvsem pri vstopu in izstopu iz krožišča. Pozorni morate biti tudi na položaj vozila, voznik vozila z volanom na levi je namreč v tem primeru na zunanji strani vozišča in ne na notranji, kot je vajen.

Izraz oprijem običajno omenjamo, ko govorimo o pnevmatikah. A za varno vožnjo je zelo pomemben tudi oprijem med voznikovo nogo in pedali za plin, zavoro in sklopko: v vsakem trenutku mora biti voznik namreč sposoben s svojo nogo hitro, čvrsto in zanesljivo pritisniti na ustrezen pedal. Če tega oprijema ni, lahko hitro pride do nesreče – še zlasti, če je treba z vso močjo in hitro pohoditi pedal za zavoro.

V AMZS glede primerne obutve za vožnji svetujemo:

 • obujte dovolj čvrste čevlje ali športne copate, da ti lahko nemoteno prenašajo silo z noge na pedal,
 • podplat čevljev naj bo iz oprijemljivega materiala, ki ne dopušča, da bi stopalo zdrsnilo s pedala,
 • čevlji naj bodo ustrezne velikosti in oblike, ki ne dopuščajo, da bi pomotoma pritisnili na sosednji pedal.

V Sloveniji vožnja v natikačih ali bosih nog ni izrecno prepovedana, lahko pa bi policisti vožnjo v neprimernem obuvalu obravnavali po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. 

Kakšna so pravila glede vožnje v natikačih v nekaterih evropskih državah, objavljamo na: 
www.amzs.si/motorevija/mobilnost/nasveti/2019-07-08-nasvet-lahko-avto-vozimo-v-natikacih-ali-bosonogi.
 

Prikolica avtu doda uporabnost, prostor ali pa bivalno udobje, če gre za počitniško prikolico. Za varno vleko je treba upoštevati tri ključne dejavnike: hitrost, maso in nalaganje tovora. Kje so pasti? 

Več: www.amzs.si/motorevija/mobilnost/nasveti/2018-05-05-s-prikolico-v-svet

Predpogoj za varno vleko prikolice – tovorne ali počitniške – je ustrezno nameščena in glede vlečnih zmogljivosti vozila dovolj močna vlečna kljuka. Kako jo izbrati in na kaj je treba biti pozoren?

Več: www.amzs.si/motorevija/mobilnost/nasveti/2018-04-08-varno-pripenjanje

Preverite nasvete za varno vožnjo prikolice

Če potujemo s štirinožnimi prijatelji, je treba poskrbeti tudi za njihov varen prevoz. Najbolj varen prevoz psa je v transportnem boksu, ki ga namestimo in pritrdimo v prtljažniku. Če boks ni pritrjen, lahko ob nenadnem zaviranju ali trku tudi ta poleti po vozilu, pri čemer se poškodujejo tako pes kot ljudje v avtomobilu. Več: www.amzs.si/novice/aktualne-informacije/2018-01-10-kako-pa-vi-vozite-svojega-psa.

6 zlatih pravil, ki jih je dobro upoštevati na daljši poti z avtomobilom:

 • pred potovanjem obvezno preverite veljavnost dokumentov – osebnih in avtomobila;
 • za volan vedno sedite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni ali zaspani, se ustavite na počivališču – to ne bo koristilo le vozniku temveč tudi drugim potnikom;
 • s seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo, na daljši poti, še zlasti, če so pričakovani zastoji, je smiselno, da imamo s sabo tudi prigrizek oziroma malico
 • na pot se odpravite pripravljeni: preverite podrobnosti poti – razdalje in čas vožnje, ter posebnosti držav, kamor potujete – valute, cestnine, prometne predpise, katere dokumente potrebujete;
 • izberite ustrezen dan in uro odhoda;
 • ne hitite, saj vas to lahko zelo drago stane (ne le v finančnem smislu …) – raje vozite umirjeno, s konstantno potovalno hitrostjo.

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

Oglasna sporočila