Priprava voznika

Katere dokumente potrebujete?

V kolikor potujete v tujino, si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente . Najprej seveda preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljiv nakup dovoljenja za vožnjo tujega vozila . Ta dokument dobite pri AMZS oziroma turističnih pisarnah pri AMD.

Slovensko vozniško dovoljenje se priznava v vseh državah Evrope (ne le EU), vendar velja opozoriti tiste voznike, ki nameravajo v tujini najeti vozilo, da lahko rent-a-car agencija od njih vseeno zahteva mednarodno vozniško dovoljenje . V evropskih državah je to sicer bolj izjema kot pravilo, vseeno pa prihaja tudi do takšnih primerov.

Naj bodo vaše poti brez skrbi

Vsem, ki potujejo izven Evrope, polagamo na srce, naj imajo pri sebi tudi mednarodno vozniško dovoljenje . Če ga policist ob prvi kontroli ni zahteval od vas, to še ne pomeni, da po mednarodnih konvencijah ni obvezno. Skupaj z MVD morate vedno imeti tudi svoje nacionalno vozniško dovoljenje.

Velja opozoriti, da včasih tudi MVD ne zadostuje. V Sloveniji namreč izdajamo MVD v skladu s konvencijo iz leta 1968. Nekatere države tega dovoljenja ne priznavajo (npr. Japonska), zato svetujemo, da se pred odhodom v tujino pozanimate, kako je s priznavanjem vozniškega dovoljenja.

Mobilna garancija, asistenca ali raje kar članstvo AMZS?

Če imate novejši avto, preverite kako je z njegovo mobilno garancijo v državah, v katere potujete. Dodatne informacije o tem lahko dobite na telefonski številki operaterja mobilne garancije. Še posebno se pozanimajte ali so storitve mobilne garancije brezplačne ali plačljive.

Storitvam mobilne garancije je enakovredno članstvo v AMZS, ki ga v marsikaterem pogledu krepko prekaša, saj zagotavlja še številne druge ugodnosti. Ob potovanju v tujino je priporočljivo skleniti tudi članstvo Plus ali Premium, ki zagotavljata, da boste tudi v tujini vedno dobili ustrezno pomoč. Ta vsebuje popravilo avtomobila, če to ni možno v kratkem času ali če se vam je zgodila nesreča, pa tudi ustrezno vrnitev domov z drugimi prevoznimi sredstvi.

Izberite AMZS Premium in si zagotovite nezgodno zavarovanje in zdravstveno asistenco v tujini - kar za celo družino! 

Pogosto kampirate?

Za vse, ki pogosto kampirate, je priporočljiva nabava kartice Camping Key Europe . Kartica Camping Key Europe (CKE) je ključ do sproščenega in varnega kampiranja. Lahko se jo uporablja kot osebni dokument ali kot kartico za popuste in ugodnosti v evropskih kampih, tudi v Skandinaviji. Kartica namreč vsebuje tudi ugodnosti kartice za Skandinavijo Camping Card Scandinavia. Tudi to kartico izdaja AMZS.

Kam sploh potujete?

Pred odhodom na pot je priporočljivo narediti vsaj okviren načrt potovanja. Pri tem vam bodo v pomoč ustrezne avtokarte in turistične karte, večina potrebnih informacij pa vam je na voljo že na naših spletnih straneh. 

Željeno relacijo vnesite v naš iskalnik in preverite, katere informacije so vam na voljo za to pot. 

Cene goriv

Informacije o cenah goriv in prometnih kaznih v evropskih državah so zbrane na spletnih straneh AMZS. Pri tem je potrebno upoštevati, da se v tujini cene goriv med različnimi ponudniki in različnimi lokacijami lahko močno razlikujejo. Cene, ki so navedene na spletnih straneh AMZS so cene, ki jih posredujejo tuji avtoklubi. Navedene cene so običajno povprečne cene ali pa najpogostejše cene. Vozniki naj zato, še preden »posveti lučka«, spremljajo cene na črpalkah ob cesti, da ne bodo na koncu zaradi nuje izbrali ravno najdražje. Nakup goriva je praviloma povsod možen s plačilno kartico.

Cestnine in predornine

Cestnine in predornine lahko praviloma plačate tudi s plačilno kartico. Za vožnjo po nekaterih Evropskih državah (Avstrija, Švica, Češka, Madžarska) je potrebna vinjeta. Nadzor je dokaj strog, kazni precejšnje, zato se tveganje, da vozite brez vinjete praviloma ne izplača.

Prometna pravila in vozne navade

Pri vožnji spoštujte prometna pravila. Kajti nadzor je vedno bolj temeljit, kazni pa vedno višje. Pri prometnih kaznih velja tudi omeniti, da so v mnogih državah odvisne tudi od stopnje ogrožanja, ki ga je voznik s prekrškom povzročil, in lahko tako dosežejo krepko visoke vrednosti.

Že samo pri vožnji v sosednjih državah se hitro pokažejo razlike v voznih navadah, zato ne škodi, če ste prilagodljivi in svojo vožnjo prilagodite prometu okoli vas. Ponekod bo to pomenilo, da boste vozili bolj umirjeno, drugod pa bo od vas zahtevalo hitrejšo odzivnost in odločnost. Nikar pa se ne pustite zavesti v nizanje prekrškov samo zato, ker si to dovolijo domačini.

Ob vstopu v tujo državo bodite pozorni na obvestilno tablo, kjer so navedene splošne posebnosti vožnje – hitrostne omejitve, uporaba dnevnih luči, … Takšne informacije so sicer dostopne tudi na naših spletnih straneh.

V državah, kjer se vozi po desni, ne smete voziti »na pamet«, raje premislite vsak premik z vozilom in menjavo smeri, kar se kot pomembno izkaže predvsem pri vstopu in izstopu iz krožišča. Pozorni morate biti tudi na položaj vozila, voznik vozila z volanom na levi je namreč v tem primeru na zunanji strani vozišča in ne na notranji, kot je vajen.

Pred odhodom na pot se pozanimajte o stanju na cestah, predvsem v času počitnic pa se izogibajte potovanju ob sobotah, ko je na evropskih cestah največ gneče in zastojev.

5 zlatih pravil, ki jih je dobro upoštevati na daljši poti z avtomobilom:

  • pred potovanjem obvezno preverite veljavnost dokumentov – osebnih in avtomobila
  • za volan vedno sedite spočiti, v primeru pojava utrujenosti med vožnjo se ustavite na počivališču – to ne bo koristilo le vozniku temveč tudi potnikom
  • s seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo – gazirane in alkoholne pijače odsvetujemo – prav pa nam lahko pride tudi kaj za pod zob
  • na pot se odpravite pripravljeni:preverite podrobnosti naše poti – razdalje in čas vožnje,
  • posebnosti držav, kamor potujete – valute, cestnine, prometni predpisi, dokumenti,
  • izberite ustrezen dan in uro odhoda
  • ne hitite, saj vas to lahko zelo drago stane (ne le denarno …), raje vozite umirjeno, s konstantno potovalno hitrostjo.

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam