Najem prikolice - nasveti za varno pot

Vpliv bočnega vetra

veterBočni veter močno vpliva na obnašanje prikolice, ki se upre v prikolico in povzroča nenadzorovane premike. Lahko se tudi prevrne, zato je potrebno upoštevati vremenske razmere in omejitve. Saj veste, kako izgleda jadrnica v močnem vetru.

Hitrost

števecKer prikolice niso opremljene z elektronskimi pomagali za nadzor stabilnosti, je pomembno paziti na primerno hitrost. Naj se vam nikamor ne mudi.

 

OMEJITVE HITROSTI:

Avtocesta:      100 km / h
Ostale ceste:  90 km / h
Naselje:           50 km / h

Zaviranje

avto in prikolicaAMZS prikolice so opremljene z naletno zavoro, zato je zavorni učinek boljši. Še vedno pa je potrebno biti previden pri zaviranju, še posebej na klancu navzdol in v slabem vremenu. Si predstavljate kako je, ko hodite po hribu navzdol z ogromnim nahrbtnikom? Tako se počuti vaše vozilo in zavore, zato previdno.

Uporaba stranskih ogledal

tovorna prikolicaZaradi preglednosti boste morali uporabljati ogledala. Pri prvi vožnji s prikolico prosite nekoga za pomoč in preizkusite svoje veščine varno na parkirišču. Vaja dela mojstra, če mojster to naredi varno.

Vožnja skozi ovinke

ovinkiKaj hitro se lahko zgodi, da vam bo v levih ovinkih prikolica ušla na sosednji vozni pas, pri desni ovinkih pa boste prikolico peljali po bankinah in pločnikih. Zato pred prvo vožnjo preizkusite vožnjo na parkirišču in imejte v glavi tovornjak – vse boste morali vzeli bolj »naokoli«.

Vzvratna vožnja in parkiranje

parkingPri vzvratni vožnji se moramo vrniti k fiziki v srednjo šolo in se spomniti sil. Prikolica gre vedno tja, kamor si ne želimo in se lahko zelo hitro postavi pravokotno na vozilo. Fizika in izkušnje nas učijo, da prikolica pri vzvratni vožnji vedno zavije v nasprotno smer. Zato manever izvajajte počasi in prosite nekoga, da vam pri tem pomaga.

Postopek pripenjanja prikolice

  • Najprej poravnajte prikolico (napravo za spenjanje – kroglično sklopko) in vlečno vozilo (vlečno kljuko),
  • priklop namestite nad vlečno kljuko in prikolico spuščajte na vlečno kljuko in zapnite prikolico,
  • namestite varnostno jeklenico, ki jo namestite okoli priklopa,
  • ko je prikolica priklopljena lahko popustite ročno zavoro,
  • priključite elektriko in ustrezno namestite električni kabel, da ne drsa po tleh in se med vožnjo ne poškoduje,
  • obvezno dvignite pomožno kolo in ga ustrezno zavarujte proti izpadu,
  • pred speljevanjem preverite delovanje svetlobnih naprav.

Katero kategorijo vozniškega izpita potrebujete za vleko prikolice?

B kategorija: vleka lahkega priklopnika (do NDM 750 kg) ali priklopnika, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa vlečnega in priklopnega vozila ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.

B kategorija s kodo 96: vleka priklopnika, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa vlečnega in priklopnega vozila presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg.

BE kategorija: vleka priklopnika, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa vlečnega in priklopnega vozila presega 4.250 kg, a ne presega 7.000 kg.

Prikolica, izposojena pri AMZS, ima največjo dovoljeno maso (NDM) 1.000 kg (masa prikolice 250 kg + nosilnost prikolice 750 kg).

Več nasvetov za varno pot s prikolico

 

Avtomobilisti

Na intenzivnem tečaju boste hitro spoznali, da ste lahko še boljši voznik.

Prijava na prost termin

Oglasna sporočila