Eko nalepke za nemška mesta

V vseh poslovnih enotah AMZS lahko kupite nemško EKO nalepko za vožnjo v določenih območjih znotraj nemških mest.

Za dostop do območij z omejitvijo prometa je potrebna zelena EKO nalepka, na kateri je navedena razvrstitev v emisijski razred Euro. Vsa območja ekoloških con oz. omejenega prometa so označena z znakom »Umwelt zone« - zemljevid mest.

EKO nalepka določa v kateri ekološki razred vozilo sodi. Na podlagi tega dobi vozilo nalepko zelene barve, najbolj neekološka vozila pa nalepke sploh ne morejo dobiti in jim je tako prepovedan vstop v središča mest z ekološkimi conami. Nalepko morajo obvezno pridobiti tudi vozila s kombiniranim pogonom npr. bencin + avtoplin oz. s hibridnim pogonom ter tudi električna vozila.

Za pridobitev EKO nalepke je potrebno predložiti prometno dovoljenje in potrdilo o skladnosti vozila (homologacijski dokument), iz katerega je razviden emisijski razred. Na podlagi tega se za vozilo izda ustrezna nalepka.

EKO nalepko je potrebno nalepiti na vetrobransko steklo in velja ves čas dokler je vozilo registrirano. Nalepka je vezana na registrsko številko vozila, zato je ob morebitni menjavi registrskih tablic potrebna tudi menjava nalepke.

V primeru menjave vetrobranskega stekla ali zamenjave registrske tablice stranka sama krije stroške nove nalepke.

Za člane AMZS je cena nalepke 12,60 EUR, za nečlane pa 19,95 EUR.

Kazen za vožnjo brez nalepke je 100 EUR.

Seznam nemških mest in ostale informacije o eko-nalepki so dosegljive na uradni spletni strani: www.umwelt-plakette.de in www.lowemissionzones.eu.

Vsa izdajna mesta pri avto-moto društvih in poslovnih enotah AMZS d. d., kjer lahko pridobite vinjete, eko nalepke in mednarodne dokumente

 

Še niste član?

Včlanite se in si zagotovite poti brez skrbi ter druge prednosti AMZS članstva.

Klik do članstva

Oglasna sporočila