Najboljša za volanom 2022 sta Anja Kren in Urban Ostrež

Novice

Najboljša za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojo Fordovo Fiesto Active, oktobra bosta AMZS in Slovenijo zastopala na FIA evropskem tekmovanju za najboljšega mladega voznika, ki bo v Madridu, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala tudi mlada AMZS ambasadorja varne vožnje.


AMZS je že šesto leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa. V dobrem mesecu je bilo rešenih več kot 2700 vprašalnikov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev se je uvrstilo v praktični del tekmovanja.


Polfinale je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekalo 12. in 13. aprila 2022, danes pa se je najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti:

  • ukrepanje v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba zavarovati kraj prometne nesreče in  nuditi prvo pomoč ponesrečencu,
  • vožnja v prometu (simulacija izpitne vožnje),
  • zanašanje, umikanje in parkiranje, pri čemer se je preverjala zlasti natančnost, vajo pa je bilo treba opraviti v čim krajšem času,
  • slalom z žogo in brez žoge ter natančno parkiranje, 
  • terenska vožnja. 

Zmagovalec in zmagovalka domov odpeljala novo Fordovo Fiesto Active

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila 20-letna študentka laboratorijske biomedicine medicine Anja Kren in 20-letni študent fakultete za organizacijo dela Urban Ostrež. 

Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado: eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojo Fordovo Fiesto Active. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford.

Najboljša mlada voznica ima vozniško dovoljenje leto in pol, je pa tudi voznica kombija, saj, kadar ima čas, pomaga pri razvozu pohištva.

Že na polfinalu mi je bilo zelo všeč, dobila sem veliko novih izkušenj. Danes sem si želela dober rezultat, a ker so bila tudi druga dekleta zelo dobra, zmage v tako zahtevni konkurenci nisem pričakovala,

je navdušeno pripovedovala po razglasitvi najboljših. Na vprašanje, kam se bo najprej odpeljala s svojo novo Fiesto Active, je odgovorila, da jo bodo prvi kilometri vodili domov v Ljubljano, nato pa bi bil super kakšen izlet na Primorsko. 

Anja Kren, najboljša mlada voznica Slovenije 2022

Najboljši mladi voznik je za volanom avtomobila že od 16. leta, saj je izkoristil možnost vožnje s spremljevalcem, nato pa takoj ob polnoletnosti opravil vozniški izpit. Vožnja in različna prevozna sredstva – od motorjev, avtov in tudi štirikolesniki – ga navdušujejo že od malih nog. Njegovi prvi vtisi po osvojitvi laskavega naslova pa: 

V izboru Najboljši za volanom sem spoznal dobre ljudi, že to je veliko vredno. Zagotovo pa sem se naučil marsikaj novega, saj so bile tu takšne situacije, ki se ti lahko zgodijo tudi na cesti, zato je dobro, da znaš odreagirati.

Na prvo vožnjo z novo Fordovo Fiesto Active bo povabil svoje dekle in jo odpeljal na večerjo. 

Urban Ostrež, Anja Kren, najboljši mladi voznik Slovenije 2022

Anja in Urban sta se prdružila mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje iz minulih let: Neci G. Strniša in Žigi Žgurju (2021),  Petri Prašnikar in Mateju Gorjanu (2020), Lauri Cerovšek in Luki Grilu (2019), Klemnu Pongračiču (2018) in Davidu Severju (2017). 

S finalistkami in finalisti sta se se družila tudi lanskoletna zmagovalca izbora Najboljši za volanom Neca G. Strniša in Žiga Žgur

Privlačne nagrade tudi za druge finaliste in finalistke

Tudi drugi finalistke in finalisti domov niso odšli praznih rok, saj so partnerji izbora Najboljši za volanom zanje pripravili številne zanimive nagrade: 

  • 2-krat e-skiro Ring RX8 s čelado, torbico in vzvratnim ogledalom ter bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava;
  • 2 kompleta 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 400 €;
  • 2-krat športna ura Garmin Vivoactive 4s;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 250 €;
  • 2-krat tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 150 €;
  • 2-krat darilni bon za 40 € za AMZS članstvo.

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika bo letos v Madridu

AMZS izbor najboljšega mladega voznika in voznice se že nekaj let širi po Evropi. Prvi mednarodni izbor Best Young Driver pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA je bil leta 2019 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, lani pa je tekmovanje, na katerem so poleg mladih iz Slovenije sodelovali še tekmovalke in tekmovalci iz Avstrije, Bolgarije in Poljske, za leti 2020 in 2021 organiziral poljski avtomobilski klub PZM. Letos je interes za sodelovanje na tekmovanju, kjer bosta AMZS in Slovenijo zastopala najboljša mlada voznica in najboljši mladi voznik Slovenije 2022, Anja Kren in Urban Ostrež, izrazilo 11 avtomobilskih klubov iz FIA Regije I – ta v mednarodni avtomobilistični zvezi združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, tekmovanje pa bo 8. in 9. oktobra 2022 v Madridu organiziral španski avtomobilski klub RACE. 

AMZS je na finalnem dogodku letošnjega izbora najboljšega mladega voznika in najboljše mlade voznice Slovenije Valu 202, Zavarovalnici Sava, Summit motors Ljubljana in Petrolu podelil posebno priznanje za odlično petletno neprekinjeno sodelovanje pri izboru Najboljši za volanom. 

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez se je vsem partnerjem zahvalil za dosedanjo podporo pri organizaciji izbora, mladim pa za njihov entuziazem in pripravljenost graditi boljšo vozniško skupnost.

Četudi so sodobni avtomobili opremljeni z naprednimi asistenčnimi sistemi, je ključni steber varne vožnje še vedno voznik. Z AMZS Najboljši za volanom, ki smo ga uspeli popeljati tudi onstran meja Slovenije, smo že šestič zapored dokazali, da je na tisoče mladim voznikom, ki so pokazali zanimanje za širjenje vozniških znanj in veščin, in nam, ki soustvarjamo ta izbor, še kako pomembno zavedanje, da prometno varnost gradimo ljudje. Prepričan sem, da Najboljši za volanom predstavlja pomemben kamenček v mozaiku poti do cilja, ko ceste ne bodo več terjale krvnega davka. Današnji finalistke in finalisti so tisti voznice in vozniki, ki znajo paziti drug na drugega in se zavedajo, da se življenja ohranjajo s strpanostjo, sodelovanjem in spoštovanjem. Hvala vsem in vsakomur posebej! 

Nudenje prve pomoči je stalnica pri Izboru Najbolji za volanom, saj gre za znanje, ki rešuje življenje. 

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom mladi vozniki in voznice vseskozi potrjujejo, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Rezultati finala Najboljši za volanom 2022

Dekleta:
1. Anja Kren
2. Nika Kren
3. Azin Alenabi
4. Katja Benčuk
5. Lana Trtnik
6. Katarina Stepišnik
7. Talija Legan Macur
8. Tijana Vidmar
9. Nika Potočnik Mavsar
10. Natalija Krek

Fantje:
1. Urban Ostrež
2. Blaž Vičman
3. Gal Prah
4. Simon Stanonik
5. Primož Lah
6. Matej Kortnik
7. Žan Vidic
8. Lev Ogrin
9. Jurij Štaner
10. Matic Planinc

Izjave partnerjev AMZS izbora Najboljši za volanom

Matjaž Leskovar, Policija
»Mladi so tudi letos pokazali zelo veliko znanja. Četudi imajo manj vozniških izkušenj kot vozniki z več kilometri, pa ta primanjkljaj uspešno premagujejo z zelo veliko znanja. Menim, da se lahko tudi starejši oziroma izkušenejši vozniki od mladih ogromno naučimo. Upam, da bo AMZS takšno tekmovanje, kot je Najboljši za volanom za mlade, ki je zares odličen, organiziral tudi za voznike z daljšim stažem, ali pa da bi se različne generacije voznikov pomerile med sabo.«

Cvetka Tomin, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije
»Rdeči križ Slovenije pri Najboljši za volanom sodeluje že šesto leto. Ponosni smo, da soustvarjamo edinstven dogodek, ki je izjemno priljubljen med mladimi in širše. Veseli nas, da je prva pomoč, ki je veščina, ki je potrebna v vseh obdobjih in sferah življenja, vključena v ta projekt. Na mladih svet stoji, kar poudarjamo tudi pri RKS, zato širimo pomen znanja prve pomoči že od malih nog, od vrtca dalje. Kljub temu je še vedno prvi in žal nemalokrat tudi edini stik z možnostjo pridobivanja znanja s tega življenjsko pomembnega področja opravljanje prve pomoči v postopku pridobivanja vozniškega dovoljenja. Na RKS si zato prizadevamo za spremembo zakonodaje, ki naj bi določala obnovitvena usposabljanja na tem področju in tako pripomogla k večji ozaveščenosti prebivalstva in večji varnosti celotne družbe, saj prva pomoč rešuje življenja.«

Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., direktor Javne agencije RS za varnost prometa
»Agencija za varnost prometa s svojimi programi posebno pozornost namenja tudi mladim voznikom in voznikom začetnikom, že v času gimnazijskih let pa z delavnicami Vozimo pametno. Ko ste pridobili vozniško dovoljenje, ste se v promet podali z odličnim poznavanjem prometnih pravil, vozniške izkušnje pa si nabirajte z odgovorno vožnjo, ki je vedno prilagojena razmeram na cesti. Sprejmite pametno odločitev in za volan vselej sedite trezni, na vsaki poti se pripnite z varnostnim pasom, poskrbite, da so pripeti vsi vaši potniki. Verjamem, da je to še poseben izziv, a res vas prosim, da se med vožnjo odpoveste uporabi mobilnega telefona. Vaša odgovornost je, da prav vsako vožnjo odpeljete strpno, odgovorno do sebe in vseh drugih udeležencev v prometu. Polagam vam na srce, bodite še posebej pozorni na najbolj izpostavljene udeležence na naših cestah, to so pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev, motoristi. Vsaka vožnja je odgovorno dejanje, zato vam želim, da bi prevozili veliko varnih kilometrov in bili obenem tudi pozitiven zgled svojim vrstnikom, drugim mladim voznikom in voznikom začetnikom.«

Mag. David Jurič, generalni direktor Summit motors Ljubljana, zastopnika vozil Ford
»Iskrene čestitke zmagovalki in zmagovalcu. Z veseljem že peto leto predajamo glavno nagrado najboljšima mladima voznikoma, ki z odgovornim obnašanjem v prometu postajata prepoznavna ambasadorja blagovne znamke Ford. Odgovorno obnašanje v prometu, kjer je na prvem mestu varnost, je naša ključna prioriteta. Razvoj najnovejših tehnologij gre v smeri povečevanja udobja in varnosti v vseh prometnih režimih. Sodobna Fordova vozila so že standardno opremljena s številnimi pasivnimi in aktivnimi varnostnimi sistemi, ki voznika lahko rešijo iz številnih zagat. Že v nekaj letih bomo govorili le še o električnih vozilih in povsem novih trendih mobilnosti. Znanje in potrošniške navade mladih ljudi bodo pri tem imele pomembno vlogo, zato je sodelovanje v tem projektu za naš še toliko bolj pomembno. Prepričani smo, da se bosta zmagovalca z užitkom lotila dnevnih izzivov, saj jima bo najnovejša Ford Fiesta Active z bogato opremo in številnimi varnostnimi sistemi v neizmerno veselje in pomoč pri varni vožnji.« 

Ključne besede


FIAPolicijaNajboljši za volanomRdeči križ Slovenijenajboljša mlada voznicanajboljši mladi voznikAndrej BrglezAnja KrenUrban Ostrež

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

35

Priljubljenost članka

35

Shrani

Delite s prijatelji