AMZS gostil 1. mednarodni izbor Najboljši za volanom

Novice

Na prvem mednarodnem izboru Najboljši za volanom - Best Young Driver, ki ga je AMZS gostil v Centru varne vožnje na Vranskem, je med 12 tekmovalci iz štirih držav slavil Simeon Tsvetkov iz Bolgarije.


AMZS je danes v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral prvi mednarodni izbor Najboljši za volanom – Best Young Driver. Pomerili so se mladi iz štirih držav: Bolgarije, Poljske, Slovenije in Srbije.

AMZS je leta 2017 obudil izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice Slovenije, ki ga je prvič organiziral leta 1993. Ideja je zelo hitro prerasla slovenske okvirje: Najboljši za volanom po slovenskem zgledu že organizirajo v Bolgariji, na Poljskem in v Srbiji. Vsi štirje avtomobilski klubi so letos združili moči tudi v okviru mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki je podprla izvedbo prvega mednarodnega tekmovanja mladih voznikov v organizaciji AMZS.

Danes so se na Vranskem zbrali po trije najboljši mladi vozniki iz sodelujočih držav oziroma avtomobilskih klubov. Slovenijo in AMZS so zastopali Laura Cerovšek, Luka Gril in Aleksander Kitić. Zasnova praktičnih vaj na poligonu je bila podobna kot pri slovenskem izboru Najboljši za volanom. AMZS je v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije pripravil zanimive in po mnenju udeležencev tudi zahtevne izzive. Rek »naj zmaga najboljši« je imel na prvem mednarodnem izboru Najboljšega za volanom posebno težo, saj na poligonu na Vranskem nič ni bilo prepuščeno naključjem.

 

Zmagovalec je moral prikazati obvladovanje vožnje skozi spolzek ovinek, pokazati veliko prostorske predstave in natančnosti pri spretnostni vožnji s pomočjo kamere, pa dokazati konsistentnost pri vožnji na čas z ročnim in samodejnim menjalnikom ter pokazati znanje iz nudenja prve pomoči ponesrečencu, ki  ga je povozil avto. Za piko na i je bilo treba odkriti napako v kompleksnem tehničnem drobovju avtomobila, ki ni hotel iz garaže.

Vseh 12 tekmovalcev je zrelo in osredotočeno pristopilo k izzivom, a zmagovalec je postal le eden. Najbolje se je za volanom znašel Simeon Tsvetkov iz Bolgarije. Drugo mesto je osvojil Luka Gril iz Slovenije, tretje pa še en mladi bolgarski vozniški up, Tsvetomir Stamov. »Zelo sem vesel, a zmage nisem pričakoval. Trenutno živim v Rotterdamu in več kot en mesec pred tekmovanjem nisem vozil avta. Nobenih posebnih priprav nisem imel,« je prvi Best Young Driver dejal po razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad – dobil je posebno plaketo ter udeležbo na Audi quattro zimski avtomobilistični izkušnji v Planici. »Čestitke za dobro organizacijo tekmovanja. Bilo je zabavno in nepozabno. Organizatorji so se zelo potrudili, da je bila vozniška izkušnja kar najboljša in da je bilo ob tem poskrbljeno tudi za varnost,« je AMZS pohvalil Tsvetkov, ki je sicer kot najzahtevnejšo nalogo na tekmovanju izpostavil preizkus znanja nudenja prve pomoči ponesrečencu v prometni nesreči.

S prvo izvedbo mednarodnega izbora najboljšega mladega voznika je bil zelo zadovoljen tudi predsednik FIA Regije I Thomas Møller Thomsen: »Navdušilo me je znanje in zavzetost mladih, ki so pokazali izjemno osredotočenost. Upam, da bodo kot ambasadorji varne vožnje svoje znanje in izkušnje prenašali na svoje prijatelje, družino in na ta način prispevali, da bodo ceste varnejše.«

Navdušen in ponosen, da je AMZS gostil prvo mednarodno tekmovanje mladih voznic in voznikov, je bil tudi predsednik AMZS Anton Breznik, ki ga angažiranost mladih, pripravljenost na učenje in pridobivanje novih veščin, navdaja z neizmernim optimizmom. "Prepričan sem, da bodo ceste, tudi z njihovo pomočjo, bolj varne in da Vizija 0, h kateri stremimo, ni neuresničljiva," je dodal.

Ambicija AMZS in FIA, ki je letos AMZS za projekt Najboljši za volanom podelila prvo nagrado za inovativnost na področju prometne varnosti, je, da bi se izbor razširil na še več sodelujočih držav oziroma avtomobilskih klubov in da bi na ta način mlade iz vse Evrope vključili v prizadevanja za večjo prometno varnost.

 

 

Ključne besede


Najboljši za volanomtekmovanje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji