Anja in Urban pripravljena na Best Young Driver v Madridu!

Mednarodno tekmovanje za najboljšega mladega voznika bo 8. oktobra 2022. Organizira ga španski klub RACE.

Anja Kren in Urban Ostrež z vodjo ekipe Best Young Driver Erikom Logarjem in trenerjem Manuelom Pungertnikom
Anja Kren in Urban Ostrež z vodjo ekipe Best Young Driver Erikom Logarjem in trenerjem Manuelom Pungertnikom

Najboljša mlada voznica in voznik Slovenije 2022, Anja Kren in Urban Ostrež, se bosta 8. oktobra 2022 v Madridu pomerila na mednarodnem tekmovanju za najboljšega mladega voznika FIA Best Young Driver, ki poteka pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regije I. Organizator je španski mobilnostni klub RACE, poleg domačinov pa se bosta Anja in Urban pomerila še z vrstniki iz Nizozemske (ANWB), Bosne in Hercegovine (BiHAMK), Velike Britanije (IAM Road Smart), Madžarske (MAK), Avstrije (ÖAMTC), Poljske (PZM) in Bolgarije (UAB). V lov za prestižni naslov najboljšega mladega voznika v Evropi se podaja 17 tekmovalcev, med katerimi bo pet deklet. 

Pred odhodom v Madrid sta zmagovalca letošnjega izbora Najboljši za volanom trenirala v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Ob tem sta povedala, da že z nestrpnostjo pričakujeta odhod v Španijo in da se mednarodnega tekmovanja zelo veselita.

Upava na dober rezultat, še bolj pa to, da se bomo, tako kot na slovenskem izboru na Vranskem, tudi tokrat zabavali,

sta enotnega mnenja študentka laboratorijske biomedicine medicine in študent fakultete za organizacijo dela.

Video: Finale izbora Najboljši za volanom 2022

Slovenska ideja hitro prerasla nacionalne okvirje

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika je nadgradnja slovenskega tekmovanja, ki ga je AMZS prvič organiziral leta 1993 in znova obudil 2017. Ideja je hitro prerasla slovenske okvirje in tako je AMZS v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem oktobra 2019 organiziral prvi mednarodni izbor FIA Best Young Driver, na katerem je med 12 tekmovalci iz štirih držav slavil bolgarski voznik Simeon Tsvetkov. Koronsko leto 2020 je izbor zamaknilo, zato je lani poljski klub PZM organiziral tekmovanje za generaciji najboljših mladih voznikov v letih 2020 in 2021. Slovensko ekipo Najboljši za volanom 2021 so sestavljali zmagovalca Neca Galičič in Žiga Žgur ter drugouvrščeni med fanti z manjšim zaostankom za zmagovalcem Uroš Grubar, ekipo za 2020 pa zmagovalka in zmagovalec Petra Prašnikar in Matej Gorjan, Toma Dukarića pa je zamenjala Teja Vrbnjak Erbežnik. Pomerili so se z vrstniki iz gostiteljice Poljske, Avstrije in Bolgarije ter navdušili. Prestižni naziv Best Young Driver sta si priborila Szymon Pabich iz Poljske za leto 2020 in Avstrijec Simon Seiberl za leto 2021. Na zmagovalnem odru so bili tudi trije slovenski mladi vozniki: Matej Gorjan je bil tretji, prav tako Neca Galičič, Žiga Žgur pa je osvojil drugo mesto.  


 

Ključne besede


FIANajboljši za volanomnajboljša mlada voznicanajboljši mladi voznikBest Young Driver

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji