VIDEO: Snežne verige, pomemben člen varne mobilnosti

Avto-moto

Zasnežena vozniška delavnica za člane AMZS


Lepšega in primernejšega dne za preskušanje inovativnih snežnih verig, kot je bila januarska sobota na Krvavcu, si ne bi mogli želeti. Zimsko sonce, temperature globoko pod ničlo, sveže zapadli sneg in visokogorsko zimsko okolje Krvavca so naslikali idilično podobo zime, kakršno smo v časih klimatskih sprememb že skoraj pozabili. Smučarjem na Krvavcu so se na najlepši letošnji zimski dan pridružili tudi navdušeni člani AMZS, ki so se na povabilo Verige Lesce in AMZS udeležili vozniške delavnice o snežnih verigah - in spoznali, da so snežne verige še vedno eden od najpomembnejših delov zimske opreme v avtomobilih. Še zlasti, če gre za verige, ki jih na avto lahko nataknemo v manj kot minuti - in ki omogočajo oprijem tudi na najzahtevnejših zasneženih cestah …

Ko smo s predstavniki Verige Lesce in Rekreacijsko turističnega centra Krvavec snovali to vozniško doživetje za naše člane, smo seveda najbolj pogledovali v nebo oziroma v vremenske napovedi; na sneg in še bolj na prave snežne vozne razmere se v Sloveniji namreč ne da več računati z gotovostjo.

VIDEO: Avtomobilske dereze v svežem snegu Krvavca

A silovit vdor zime sredi januarja nam je postregel najprej s precejšnjo snežno odejo, že naslednji dan pa tudi s polarnimi temperaturami, kar je seveda ustvarilo odlične zimske razmere, a tudi kar nekaj dodatnega dela, da smo lahko zasneženo kotanjo pod spodnjo postajo nove šestsedežnice Zvoh na Krvavcu uredili tako, da smo vanjo lahko pripeljali avtomobile. Sneg je seveda nujna sestavina zimskega vozniškega doživetja, a če ga je preveč, se po njem ne da voziti z avti - tudi če gre za Hyuindaijeva cestna terenca santa-fe in tucson s štirikolesnim pogonom, večjo oddaljenostjo od tal in dobrimi zimskimi pnevmatikami na kolesih. K sreči pripravljalci smučišča na Krvavcu ne znajo poskrbeti le za steptana smučišča, pač pa tudi za dovolj utrjen vozniški poligon. 

Zahteven zimski poligon na Krvavcu. 

Tractiva - snežne verige za nerodne 

Krvavški vozniški poligon je bil zaradi obilice mehkega snega sicer krajši, kot smo si ga zamislili, a dve utrjeni vozniški površini navzgor proti Zvohu sta bili dovolj dolgi, da so udeleženci tega dogodka temeljito preskusili oprijem Veriginih snežnih verig tractiva, ki so bile glavna zvezda dogodka. Verige tractiva, o katerih smo obširneje pisali v lanski decembrski Motoreviji, so sicer enako učinkovite kot klasične snežne verige, a se od verig, kakšne poznamo že desetletja, razlikujejo po pomembni lastnosti: enostavnosti, praktičnosti in hitrosti nameščanja na kolesa. Zasnovane so namreč po načelu učinka vzmeti in samodejnega zatezanja pri vrtenju kolesa oziroma učinku centrifugalne sile. Enostavno montažo brez poseganja v kolotek in notranjo stran pnevmatike omogočajo nosilne jeklene roke, ki jih uporabnik pritrdi na platišče le z zunanje strani na enega od obstoječih vijakov. Nato mora le še vpeti poseben gumijast samozatezni element, ki poskrbi za ustrezno prilagajanje členov verige tekalni površini pnevmatike oziroma dokončno samodejno namestitev verige po speljevanju. 

Izjemno praktične snežne verige TRACTIVA, ki so jih vsi udeleženci delavnice na kolo namestili prej kot v eni minuti. 

Zadostuje 20 sekund 

Upam si trditi, da nihče od udeležencev dogodka ni pričakoval, da je namestitev verig tractiva v resnici tako enostavna, kot obljubljajo katalogi - in kot so nam razložili in pokazali Verigini strokovnjaki, ki so bili z nami na dogodku. A časovni izziv, ki smo ga zastavili udeležencem, dogodka, je razblinil vse dvome v ta inovativen Verigin izdelek: najhitreje je verige na kolo Hyundaijeve kone namestil udeleženec delavnice Dominik Strehar, ki je za namestitev verige na eno kolo porabil pičlih 20 sekund, pa čeprav je verige tractiva videl - in prijel v roke - prvič v življenju:

Ja, res je, na časovnem izzivu sem nove verige tractiva na kolo nataknil v dvajset sekundah, kar je bilo najboljše od vseh. In ne, tega nisem še nikoli preskusil, saj sem jih danes sploh prvič videl. Sem si pa dobro ogledal, kako jih natika Verigin strokovnjak in zato mi je šlo tako dobro. Verige tractiva so res izjemno enostavne za uporabo in zelo praktične. Sicer pa moram pohvaliti dogodek, vreme, temperature in vzdušje. Pohvala AMZS-ju!

Da je to naredil v snegu in ob nizkih temperaturah, je še dokaz več, kako dober izdelek so zasnovali v Lescah. 

Nova generacija prilagodljivih verig tractiva je na voljo v treh različicah: “Auto” za običajne avtomobile s 16-milimetrskimi členi , “SUV” za cestne terence s petimi jeklenimi kraki in “Sport” za športne avtomobile z malo prostora med pnevmatiko in kolotekom, saj je višina členov 10 mm. 

Foto: Snežne verige, nepogrešljiv del zimske opreme

Snežne verige so še vedno nepogrešljiv del zimske opreme vsakega avtomobila, pa čeprav zime niso več to, kar so nekoč bile. Tudi v času negotovih klimatskih sprememb in sila spremenljivih vozniških razmer nas namreč lahko preseneti sneg na cestah, kar je nenazadnje dokazal tudi nenaden izbruh zime v letošnjem januarju. V takšnih razmerah tudi najboljše zimske pnevmatike na strmem zasneženem klancu niso dovolj, da pridemo do vrha, zato pozimi v vsak avto spadajo kakovostne snežne verige. 

Verige tractiva so tudi zelo učinkovito zdravilo proti strahu, kako bomo v neugodnih vremenskih razmerah ob robu ceste v verige obuli kolesa naših avtomobilov. Namestitev je hitra in preprosta, brez prezeblih prstov na rokah in mokrih rokavov bunde ali jakne, kar so dokazali tudi udeleženci našega dogodka. 
Za konec še nasvet: kljub enostavni namestitvi verig tractiva vseeno priporočamo, da po nakupu novih verig prvič nataknemo verige na kolesa našega avta v udobju domače garaže - za vajo in samozavest, da bomo ravnali pravilno, ko bo šlo zares. 

Tractiva - inovativne snežne verige iz Lesc

Nova generacija prilagodljivih verig tractiva je na voljo v treh različicah: “Auto” za običajne avtomobile s 16-milimetrskimi členi , “SUV” za cestne terence s petimi jeklenimi kraki in “Sport” za športne avtomobile z malo prostora med pnevmatiko in kolotekom, saj je višina členov 10 mm. Verige tractiva so lažje od klasičnih verig in prilagojene 90 odstotkom vseh kolesnih dimenzij na našem trgu. Oprijem na poledenelih površinah verige tractiva omogočajo s posebnimi poliuretanskimi vodili s čepki iz volframovega karbida, dodaten oprijem v najzahtevnejših snežnih razmerah pa zagotavljajo posebni kvadratno oblikovani odseki verige s prečno postavljenimi kovinskimi profili.

Več informacij - tudi o tem, kjer je verige izdelovalca Verige Lesce mogoče kupiti - je na voljo na spletni strani www.veriga-lesce.com.
Čudovit zimski dan s člani AMZS na Krvavcu.

AMZS članstvo za nova doživetja!

Pri Motoreviji skupaj z različnimi partnerji že snujemo nove delavnice za člane AMZS, ki bodo na voznicam in voznikom na zanimiv in predvsem doživet način predstavile širok svet mobilnosti AMZS. Tudi v prihodnosti se bomo še srečali za volani zanimivih avtomobilov, skupaj bomo preskušali tehnologijo in se družili, kot smo se na tisti čudoviti zimski dan, na Krvavcu pa pred tem v Pivki in velikokrat poprej v AMZS centru varne vožnje na Vranskem. Vi morate samo spremljati naše objave in poskrbeti za podaljšanje članstva AMZS, ki vam zagotavlja številne ugodnosti. 

Ključne besede


HyundaiTucsonVerigečlanstvo AMZShyundai tucsonhyundai santa fedelavnica za člane AMZSVerige Lesce

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

56

Blaž Poženel

Blaž Poženel

Odgovorni urednik

Priljubljenost članka

56

Shrani

Delite s prijatelji