Ugodne možnosti za smučanje

Promet

Premik urnih kazalcev konec oktobra je prvi znak, da prihajamo v zimski čas. Čas, ki ga marsikdo zaradi kratkih dni, mraza in snega, pa tudi oteženih voznih razmer ne mara, spet drugi pa ga komaj čakajo, saj prinaša obilo radosti in užitkov. Še zlasti se ga veselijo smučarji. Kaj jim prinaša prihajajoča zima? Zbrali smo nekaj možnosti za prijetno in cenovno ugodno smuko.


Zima prihaja!

Na slovenskih smučiščih ni prav velikih novosti. Še največ novega bo na Kaninu, ki naj bi po nekaj letih samevanja spet začel obratovati. Kabinska žičnica iz Bovca na vrh Kanina naj bi bila obnovljena še pred zimo in tako bo naše najvišje smučišče spet lahko sprejelo smučarje. Ti bodo lahko smučali tako na slovenski kot na italijanski strani Kanina, kar temu smučišču daje še poseben čar.

Manj sreče so imeli snovalci novega smučišča v Bohinjski Bistrici, saj je zaenkrat vse ostalo pri načrtih. Žičnice Vogel so dobile novega lastnika in zanimivo bo videti, kaj bo to pomenilo za smučanje na smučišču, ki je odvisno le od naravnega snega.

Že tradicionalno številni slovenski smučarji sezono začnejo z otvoritvenim smučanjem v Italiji in Avstriji. V Italiji je zelo priljubljeno smučanje v enem izmed dvanajstih središč, ki so združena v enotno vozovnico Superski Dolomiti. Vsa skupaj premorejo 1200 km smučarskih prog, kar 97 odstotkov pa jih lahko zasnežujejo z umetnim snegom, kar jamči zanesljivo smuko. Sezona se bo ponekod začela zadnji konec tedna v novembru, drugje prvi konec tedna v decembru. Ponujajo posebne ugodnosti kot je na primer smučanje in bivanje štiri dni za ceno treh dni.

Zadnji novembrski konec tedna se bo začela nova smučarska sezona v nekaterih smučarskih centrih v Avstriji. Avstrijska protiutež Superski Dolomiti je Ski Amade, ki združuje pet centrov, ki so iz Ljubljane lažje in hitreje – že v dobrih dveh urah – dostopni kot italijanska smučišča. Imajo 760 km prog in tudi tu lahko zasnežijo kar 90 odstotkov prog. Samo pred letošnjo zimo so v naprave za zasneževanje vložili 44 milijonov evrov. Za letošnjo zimo so pripravili nekaj posebnosti: tako bodo ob nekaterih smučarskih kočah ponujali regionalne kulinarične specialitete po sistemu ski in, kar pomeni, da se bo smučar lahko kar prismučal do stojnic. Pripravljajo tudi najvišje ležečo kmečko tržnico na 2600 metrih nadmorske višine v Gasteinu, ki bo odprta od 12. do 19. marca.

Sodobna tehnologija si utira pot tudi na smučišča – ne zgolj z vzpostavljanjem wi-fi točk za povezavo s svetovnim spletom in posebnimi aplikacijami na mobilnih telefonih za lažjo orientacijo in boljše informiranje, temveč sedaj tudi prek tako imenovanih podatkovnih očal. V smučarska očala je vgrajen poseben zaslon, na katerem se smučarju prikazujejo razni podatki, ki jih prikliče z upravljanjem na upravljalniku na roki. Prikazovalnik deluje do hitrosti 20 km/h, nato pa prikazuje hitrost, s katero smučar smuča. Zaenkrat so takšna očala še draga, saj stanejo več kot 500 evrov, bodo pa na voljo za sposojo za 19 evrov na dan. Tudi za nakup vozovnic ne bo treba več stati v vrsti pred blagajno, temveč bodo omogočali nakup elektronskih vozovnic prek telefona.

Za smučarje starejše od 60 let bodo na voljo ugodni paketi za tedensko bivanje in smučanje. Ena izmed posebnosti na smučišču Grossarltal bo možnost zgodnjega smučanja (začetek ob 7.30) v skupini in pod vodstvom smučarskih učiteljev na sveže steptanih progah, saj bo urnik delovanja žičnic prilagojen tem skupinam. Ko bodo drugi smučarji šele prišli na progo, bodo zgodnji smučarji sedli k zajtrku v eni od koč na smučišču in potem lahko nadaljevali z običajnim smučanjem. Bo pa takšno zgodnje smučanje z zajtrkom stalo 34 evrov. Druga zanimiva ponudba smučišča Grossarltal je ugodno smučanje za družine z več otroci, saj družina plača le smučarski vozovnici za dva do 19 let stara otroka, drugi bodo smučali zastonj, po 15. marcu pa imajo vsi do 15 let stari otroci smučanje zastonj.

Eno izmed lahko in hitro dostopnih smučišč je tudi Obertauern, ki leži na 1740 metrih nadmorske višine in ponuja smučišča do nadmorske višin več kot 2300 metrov. Letošnjo sezono bodo odprli zadnji novembrski konec tedna z velikim otvoritvenim koncertom. V januarju ponujajo posebne pakete za otroke stare do 15 let s smučarsko vozovnico in učenjem smučanja. Za iskalce zakladov bodo tudi to zimo organizirali iskanje v sneg zakopanih zakladov v vrednosti več kot 100.000 evrov.
Številne ugodnosti ponujajo tudi na smučišču Mokrine (Nassfeld), kjer bodo ob začetku sezone odprli novo šestsedežnico na sedlo Rudnig.

Seveda pa se na zimo pospešeno pripravljajo tudi v številnih drugih smučiščih v Sloveniji in njeni bližini, tako da bo priložnosti za smučanje več kot dovolj – če bo le vreme. Člani AMZS članstva premium pa tudi ne bodo imeli nobenih skrbi z zavarovanjem, saj članstvo premium vsebuje tako zdravsteno kot turistično zavarovanje.

Ključne besede


Nasvetinasvetizimasmučanje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji