Obljube in glasovi

Uvodnik

S politiko je tako kot z Googlom. Mogoče se mi ne zanimamo zanj, ampak Google se vselej zanima za nas.


S politiko je tako kot z Googlom. Mogoče se mi ne zanimamo zanj, ampak Google se vselej zanima za nas. Prav mogoče je, da vam politika ni blizu. Še več, morda se vam sem in tja celo upira, prav gotovo pa bi bil čudež, če vas politiki vsaj občasno ne bi spravili v slabo voljo. Ampak kakorkoli obračamo, politika je tu in po svoji definiciji vpliva na naša življenja. 

AMZS ima zaradi svojega temeljnega poslanstva, zagotavljati svojim članom varno, udobno in dostopno mobilnost ter v družbi aktivno delovati kot največji zastopnik interesov voznikov ter drugih udeležencev v prometu, do politike zelo jasno definiran odnos. Naš prispevek k oblikovanju bolj varne mobilnosti, skrbne do okolja in dostopne vsem, je v tem, da državi in politikom s strokovnimi, nepristranskimi in koristnimi rešitvami, pripombami in kritikami pomagamo tlakovati spremembe, ki bodo zagotovile sodobno in trajnostno mobilnost ne le sedanje, temveč tudi prihodnjih generacij. Volitve so v tem pogledu vselej zanimiva okoliščina. 
Eksplozija obljub, ki jih v predvolilnem času proizvedejo politiki, kar kliče po tem, da jih vprašamo tudi kaj resnega o prometu in mobilnosti. O temah torej, ki se jim predvolilna soočenja sicer praviloma izognejo. Kar je zanimivo in nerazumljivo – glede na to, da imamo v državi dveh milijonov ljudi 1,2 milijona avtomobilov, vozniki pa smo za državno blagajno eden najbolj zanesljivih in koristnih plačnikov.

V aprilski Motoreviji smo vam predstavili, kaj v AMZS pričakujemo od nove vlade oziroma naše pobude in predloge, kako v bližnji in daljni prihodnosti izboljšati mobilnost državljank in državljanov Slovenije. Z njimi smo seznanili tudi stranke, ki se potegujejo za glasove na letošnjih državnozborskih volitvah. Ob tem smo jim zastavili tudi vprašanja, premišljeno oblikovana po področjih in vsebinskih kriterijih. V njih se skriva želja, da bi ugotovili, če med strankami obstaja vsaj teoretična možnost za poenotenje razvojnih prioritet; to je najmanjši potrebni skupni imenovalec, brez katerega se ne moremo premakniti k oblikovanju bolj trajnostno naravnane mobilnosti Slovenije 2.0. Ni prvič, da smo politike vprašali, kaj konkretno nameravajo ukreniti za večjo prometno varnost, katerim ekološkim ukrepom nameravajo dati večjo večji pomen in na kakšen način bodo reševali vedno večji problem prometnih zastojev v dnevnih migracijskih tokovih. Odgovore, ki smo jih zbrali, vam kot največja slovenska nevladna organizacija na področju mobilnosti predstavljamo na naši spletni strani www.amzs.si – v upanju, da bomo s tem na volilni dan vsi skupaj nekoliko bolje informirani. Volitve so namreč tudi trenutek zadovoljstva, saj z njimi na najbolj oseben in neposreden način sodelujemo pri odločanju o tem, kdo naj bi skrbel za naš boljši jutri. Na nas je, da izberemo. In predvsem, da na volitve gremo! Na politikih pa je, da znajo dati prave obljube in jih nato izpolnijo. V AMZS jih bomo pri tem vestno opazovali. Kajti s politiki je tako kot z najstniki – lepo je, da jim zaupamo, a dobro in celo potrebno je, da njihovo početje tudi spremljamo in vrednotimo. 

Andrej Brglez, predsednik Avto-moto zveze Slovenije

Ključne besede


UvodnikMobilnostpredsednik AMZSvolitve

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji