Kako do vozniškega izpita?

1. Zdravniško spričevalo

Najprej opravite zdravniški pregled pri zdravniku, specialistu medicine dela, ki ga izberete sami. Le ta vam bo izdal zdravniško spričevalo, ki je veljavno tri leta. V primeru slabovidnosti ne pozabite s seboj prinesti tudi zadnje izvide okulista.

2. Tečaj in izpit iz prve pomoči (PP)

Sledi udeležba na tečaju in izpit iz prve pomoči. Tečaji potekajo na sedežu območnih enot Rdečega Križa Slovenije. Preverite proste termine. 

Pomni: Izpit PP ima trajno veljavo! Potrebujete ga le ob prvi prijavi na teoretični del izpita.

 Oprostitev opravljanja tečaja PP lahko zahtevajo:

 • kandidati s končano srednjo ali višjo medicinsko šolo (zaključno spričevalo)
 • zdravniki in zobozdravniki
 • študentje medicine in stomatologije z opravljenim izpitom (indeks)
 • bolničarji CZ in vojaki z opravljenim tečajem (vojaška knjižica ali potrdilo)

3. Tečaj iz cestnoprometnih predpisov (CPP)

Pogoji za vpis v tečaj CPP:

 • dosežena starost - kandidat lahko začne z obiskovanjem tečaja CPP za posamezne kategorije: AM (H) - ko 15 let dopolni v tekočem letu; A1 - ko dopolni 15,5 let; A2, A in B - ko dopolni 16 let
 • izpolnjen vpisni list v pisarni šole vožnje
 • osebni dokument
 • plačilo tečaja ali celotnega paketa

Tečaj CPP po zakonu obsega 20 šolskih ur. Opravljeno izobraževanje ima trajno veljavo.

Prijavite se na tečaj CPP

4. Republiški test CPP pri Izpitnem centru za voznike motornih vozil

Na republiški test CPP (teoretični del vozniškega izpita) se je možno prijaviti z opravljenim zdravniškim spričevalom, kartico PP in opravljenim tečajem CPP. Prijavite se na svoji upravni enoti. S praktičnim delom usposabljanja v avtošoli lahko pričnete, ko uspešno rešite teoretični del vozniškega izpita. Cena za teorijo znaša 31,91 EUR.

5. Program vožnje - praktični del usposabljanja

Pogoji za začetek

Vožnje potekajo po predpisanem programu. Ko želite pričeti z vožnjo se zglasite v naši pisarni. S seboj prinesite osebni dokument, zdravniško spričevalo in evidenčni karton vožnje. Pogovorili se bomo o izbiri učitelja vožnje in se dogovorili za pričetek vožnje. V okviru možnosti se prilagajamo vašim željam glede časa in kraja pričetka vožnje. Čas trajanje ure vožnje je zakonsko predpisan. Učna ura traja 50 min, 10 min pa je namenjenih odmoru učitelja vožnje.

P O Z O R ! Na vožnji morate vedno imeti:

 • evidenčni karton vožnje
 • zdravniško spričevalo
 • osebno izkaznico ali potni list

Če katerega od naštetih dokumentov nimate pri sebi, učitelj vožnje z vami ne sme voziti, saj je to prekršek!

Pomnite: bolje nekaj ur več, kot le ena premalo!

6. Izpitna vožnja pri Izpitnem centru za voznike motornih vozil

Izpitno vožnjo pogovorno pogosto imenujemo kar "glavna vožnja". Ko dopolnete ustezno starost in imate opravljen predpisan program v šoli vožnje se pri kateremkoli Izpitnem centru v Republiki Sloveniji prijavite na Izpitno vožnjo. 

Z opravljeno šolo vožnje si pridobil vozniški izpit in postal voznik začetnik

Ko uspešno opravite vozniški izpit pridobite status voznika začetnika. Vozniku začetniku se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo do dopolnjenega 21. leta starosti oziroma za dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja. Vozniško dovoljenje se vozniku začetniku podaljša, ko opravi program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in predloži potrdilo o opravljenem dodatnem usposabljanju voznikov začetnikov. 

Voznik začetnik se dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov lahko udeleži po preteklih vsaj šestih mesecih od pridobitve vozniškega dovoljenja.

AMZS Center varne vožnje na Vranskem je najsodobnejši center za izvajanje vadbe varne vožnje v Sloveniji, ki je zgrajen po zgledu tovrstnih centrov v Avstriji in Nemčiji. Dosega najstrožje evropske standarde, hkrati pa je usklajen tudi z zahtevami slovenske zakonodaje.

Priporočila pravih prijateljev


V šoli vožnje mi je bilo zelo všeč. Odločitev za to šolo je bila definitivno pravilna. Inštruktor vožnje me je dobro pripravil za voznico avtomobila, za to se mu zelo zahvaljujem. AMZS šolo vožnje priporočam vsem!

Larisa Š.

Z AMZS-jevo šolo in Polono sem bil zelo zadovoljen. Ure so bile sproščene in poučne. Inštruktorica je imela z mano dobro mero potrpljenja, tudi ob ponavljajočih se in trapastih napakah. Predala mi je veliko znanja in me dobro pripravila na vožnjo. Zelo mi je bil všeč tempo, nisva nadaljevala, dokler nisem osvojil predpisanih korakov.

Tjaš D.

Nobenih pripomb, odlična avtošola, priporočam vsem.

Nejc R.

Šolo AMZS sem izbrala, ker je priznana in odgovorna avtošola. Inštruktorico pa sem izbrala po dobrih izkušnjah sestre, ki je pri njej že vozila. Vožnje so bile poučne, zabavne in, kar mi je tudi zelo pomembno, da je inštruktorica vedno verjela vame, tudi ko sama nisem. Vse pohvale.

Martina S.

Izpit sem opravila lažje od pričakovanj. Roman se res potrudi za vsakega kandidata posebej. Zelo mi je bil všeč individualni pristop. Vožnja je bila zelo pozitivna izkušnja. Hvala, Roman, najboljši inštruktor! :)

Urška Ž.

Zelo bi pohvalil Polonco za njeno potrpežljivost. Težko bi dobil boljšo inštruktorico. Voznikom, ki pa še niso dobili izpita, želim veliko sreče.

Domen L.

Vse v avtošoli je bilo super, tudi oba inštruktorja, Grega in Duško.

Neža J.

Hvala Dejanu, Vaskotu in Duškotu, da ste me naučili voziti. Super ste!

Manca G.

Več o vozniškem izpitu iz Motorevije:

 

Tečaj CPP

Prijavite se na tečaj CPP pri priznanih inštruktorjih. V enem tednu boste predelali vso potrebno teorijo!

Prijava

 

AMZS darilne kartice

Podarite tečaj varne vožnje, AMZS članstvo ali vrednostno kartico za storitve v AMZS centrih po Sloveniji.

Več

Oglasna sporočila