Supertest: hyundai ioniq 1,6 GDI PHEV premium - pod črto

Test

Pod drobnogledom: ultramaraton na bencin in elektriko


Zaključujemo naše enoletno testno druženje s sodobnim priključnim hibridom - Hyundaijevim ioniqom. Po 31.478 prevoženih kilometrih lahko brez dvoma zatrdimo, da je priključni hibrid ta trenutek najboljša izbira med alternativni pogoni.

Največja prednost v primerjavi s povsem električnimi avtomobili je, da ioniq PHEV navkljub električnemu kablu ne zahteva nikakršnih prilagajanj ali vnaprej načrtovanih polnjenj akumulatorjev na daljših poteh. Ne glede na zalogo elektrike se lahko z ioniqom kadarkoli odpelješ naprej. Avto smo temeljito preizkusili na vseh možnih poteh; od dolgih avtocestnih etap in vožnje v strnjenem mestnem prometu in gorskih cestah, do klasičnih avtomobilskih potovanj v vseh vremenskih razmerah.

Poudarjamo pa, da je pravo poslanstvo zelene mobilnosti ioniqa PHEV v tem, da se električni kabel uporablja. Komur je to odveč, naj razmisli o običajnem samooskrbnem hibridu, ki je z rekuperacijo zmožen ujeti in na kolesa ponovno spraviti del energije zaviranja, ki bi sicer bila izgubljena.

Električni avto za blokovska naselja

Enoletni test je razkril še eno zelo pomembno prednost tega avtomobila: predvsem zaradi sorazmerno majhnega litij-ionskega akumulatorskega sklopa zmogljivosti 8,9 kWh je ioniq PHEV primeren tudi za voznike, ki na domačem parkirišču nimajo na voljo svoje vtičnice. Električni avtomobili z vse večjimi zalogovniki energije doma vselej potrebujejo prosto vtičnico za nočno oskrbo z energijo, v mestnih blokovskih naseljih pa je to bolj ali manj nemogoče. Ioniq PHEV ima dovolj zmogljiv sklop akumulatorjev in je hkrati dovolj varčen, da je v električnem voznem programu z njim po mestu mogoče prevoziti med 50 in 53 kilometrov, kar je precej več kot znaša povprečna slovenska dnevna kilometrina. S kombinacijo dosega v EV načinu in krajših polnilnih časov - na običajni hišni vtičnici se napolni v treh urah in pol - je ta priključni hibrid primeren za vsakogar. Tudi, če si doma v stolpnici, ga boš v času nakupov ali ogleda kino predstave oziroma večernega druženja s prijatelji brez težav napolnil na javni polnilni postaji, ki jih je v Sloveniji vse več tudi v manjših mestih. Poudarjamo pa, da je pravo poslanstvo zelene mobilnosti ioniqa PHEV v tem, da se električni kabel uporablja. Komur je to odveč, naj razmisli o običajnem samooskrbnem hibridu, ki je z rekuperacijo zmožen ujeti in na kolesa ponovno spraviti del energije zaviranja, ki bi sicer bila izgubljena. Poudarjamo, da je le ob pomoči dodatne energije iz omrežja mogoče doseči našo povprečno porabo, ki je znašala od 3,8 do 4,5 litra na 100 kilometrov. Stroške elektrike je ob zelo zmerni porabi praktično zanemarljiv, saj eno polnjenje stane manj kot evro. V primerjavi z dizlom je cena elektrike pri priključnem hibridu primerljiva s ceno adblue dodatka za čiščenje izpuha pri sodobnih dizlih.

Zimske vozne razmere in zimske pnevmatike z večjim kotalnim uporom niso bistveno posegle v učinkovitost ioniqa PHEV: električni doseg je znašal od 39 do 43 kilometrov, povprečna poraba goriva pa ni presegla 4,5 litra na 100 kilometrov.

Ceneje kot z dizlom: na črpalko po 1112 kilometrih

Z ioniqom smo dokazali, da se ob električno-bencinskem energijskem zavezništvu, kolesa varčno in učinkovito vrtijo tudi onstran dizelskega sveta. S 37 litri goriva smo na eni od testnih etap prevozili kar 1112 kilometrov. V akumulatorskem sklopu vedno ostane rezervirane toliko energije, da ioniq vselej speljuje na elektriko in pri avtocestnih hitrostih ob spuščenem pedalu za plin jadra na elektriko. V letu dni smo prevozili 31.478 kilometrov, kar je razdalja, pri kateri je bil do nedavnega stroškovno najbolj učinkoviti dizelski pogon. Zimski mraz in pnevmatike z več kotalnega upora so električni doseg zmanjšali za 10 kilometrov in porabo goriva povečali za 4 decilitre na 100 kilometrov. A ob tem smo uživali ob ogrevanem volanu in sedežih.
Hyundai ioniq PHEV je dokaz, da dizel ni edina rešitev za tistega, ki se vozi veliko oziroma daleč. Na testu doslej še nismo imeli 4,5 metra dolgega avtomobila z uporabnim 550-litrskim prtljažnikom, 107 kilovati sistemske moči in 270 Nm navora, ki bi 100-kilometrsko razdaljo premagal s povprečno porabo manj kot 4,5 litra. V dinamičnem voznem programu ioniq uprizori sunek dizelskega navora. V ekonomski primerjavi z dizlom se velja spomniti še na ceno rednega servisa, za katerega smo plačali 104,53 evra in na 5-letno garancijo brez omejitve kilometrov: hitro je jasno, da je družinski stroškovnik tega avtomobila zelo konkurenčen.

Na testu smo vsaj četrtino vseh kilometrov naredili na elektriko. Avto smo večino časa polnili na domačih vtičnicah.

Pod črto ...

Priključno-hibridni hyundai ioniq ni poceni, a je polnovreden družinski avto, ki bo v daljšem časovnem obdobju upravičil svojo ceno. Ne smemo spregledati tudi dejstva, da bo ta varen, varčen in vozniško prepričljiv družinski avtomobil tudi ob zaostreni okoljski politiki z električnim dosegom prišel tja, kamor avti s klasičnimi pogonskimi sistemi morda sploh ne bodo imeli brezplačnega vstopa.

Hyundai ioniq se je izkazal kot uporaben družinski avto zmožen družini za veliko število varnih, udobnih in poceni kilometrov.

 

5 zanimivosti iz našega supertesta

Hyundai v nekaj letih med vodilne znamke alternativnih pogonov

Hyundai je avtomobilski izdelovalec, ki je v zadnjih letih pokazal veliko napredka pri naprednih varnostnih tehnologijah in alternativnih pogonih. Ta hip ima enega najboljših električnih avtomobilov na svetu, navdušuje pa tudi s svojim programom gorivnih celic. Dovolj zgovoren podatek o ugledu znamke so pokazali rezultati naše ankete, ki smo jo na primerjalnem testu ioniqa PHEV in toyote priusa plugin hybrida objavili na našem profilu družabnega omrežja Instagram. Ob vprašanju, katerega bi izbrali, se vas je kar 69 odstotkov od 649 sodelujočih odločilo za ioniqa in ne priusa, ki velja za začetnika nove dobe ekološko učinkovitejših avtomobilov. Prvi ioniq je na ceste zapeljal leta 2016, prvi prius pa skoraj dve desetletji prej, leta 1997.

Supertest: S ceste - Jug in vzhod Evrope ima bencinske črpalke, vtičnic pa ne.
Po prvem polčasu: našega priključnega hibrida hyundai ioniqa smo odpeljali na prvi redni servis.
Pod drobnogledom: elektrika in prtljaga.

Eno ime - trije eko bratje

Hyundai ioniq je še vedno edini avtomobil na svetu, ki ponuja vse tri različice sodobne mobilnosti: polni oziroma samooskrbni hibridni pogon, priključni hibridni pogon in električni pogon.

Slovensko poprečje dnevne kilometrine pa ne preseže 50 kilometrov. Izračuni kažejo, da povprečen slovenski voznik za svojo mobilnost, za svoj avto torej, zapravi približno 40 odstotkov dohodka, v povprečju pa ga uporablja manj kot eno uro na dan.

Ioniq je avtomobil, ki ti da misliti, koliko in za kakšen denar se vozimo

Povprečni voznik v na območju EU na dan ne naredi več kot 60 kilometrov, kar pomeni, da bi glede na zmogljivosti in porabo električne energije z našim testnim ioniqom dnevno na bencin naredil le dobrih 10 kilometrov. Slovensko poprečje dnevne kilometrine pa ne preseže 50 kilometrov. Izračuni kažejo, da povprečen slovenski voznik za svojo mobilnost, za svoj avto torej, zapravi približno 40 odstotkov dohodka, v povprečju pa ga uporablja manj kot eno uro na dan. Ioniq tako hitro nastavi ogledalo stroškom, saj je velik del osebne mobilnosti v resnici zmožen slovenskemu vozniku ponuditi z vsemi prednostmi vožnje električnega avtomobila. Potrebno energijo za povprečno slovensko dnevno kilometrino ponudi za manj kot evro in pet ljudi se lahko vozi za ta denar.

Odločitev je največji podvig, a tudi tu pomaga ekološka nota

Ob upoštevanju 4500 evrov državne subvencije in financiranja Eko sklada, ki je cenejše (EURIBOR + 1,3%) od vseh razpoložljivih avtomobilskih ponudb lizingov in kreditov, je testnega ioniqa mogoče brez pologa kupiti za 319,11 EUR na mesec. Toliko bi znašal obrok kredita pri Eko skladu Republike Slovenije za financiranje fizičnih oseb z odplačilno dobo 8 let, kolikor tudi traja tovarniška garancija za njegove akumulatorje. Ob doslednem izkoriščanju električnega potenciala tega avtomobil in ugodnih nakupnih pogojih, stroškovnik zelene mobilnosti postane na dolgih progah konkurenčen tudi dizlu.

 

Zanesljivo tretje oko

Kot priključni hibrid je ioniq zmožen voziti skoraj neslišno, zato ima vgrajen umetni generator zvoka. To je pomembno za varnost pešcev in kolesarjev; sistem vklopimo s stikalom “vess” na levi strani armaturen plošče. Naš supertestni hyundai izpolnjuje pogoje za 2. stopnjo avtonomne vožnje. Aktivna pomoč deluje v širokem območju hitrosti (od 8 do 180 km/h). Na poligonu AMZS centra varne vožnje smo na dnevu Hyundaijevih varnostnih tehnologiji izvedli več kot 100 zaviranj v sili in sistema nikoli nismo ujeli na “levi” nogi.

Ioniq je opremljen s sistemom za pametno upravljanje energije. To je napreden sistem za nadzor delovanje akumulatorjev med vožnjo. Vseskozi zbira in obdeluje podatke o poteku vožnje, značilnosti prevožene poti, vozniškemu slogu in navadah voznika. Na podlagi podatkov poskrbi za optimizacijo energije pri vsakem prevoženem kilometru. Če voznik pot vnese v navigacijo, pa na osnovi pridobljenih podatkov o slogu vožnje in novih parametrov nastavljene poti sistem vseskozi gleda dva kilometra vnaprej ter porabo energije čim bolj učinkovito razporedi glede na vzpone, spuste, hitrostne omejitve … Pri tem se izmenjujeta električni in bencinski pogon, da so prehodi čim bolj učinkoviti in da se izkoristi vsaka priložnost za obnavljanje energije ob zaviranju.

Ključne besede


TestHyundaiTest avtapriključni hibridelektrikahibridni pogonElektromobilnostHyundai ioniqsupertest

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

54

Priljubljenost članka

54

Shrani

Delite s prijatelji