Španski pridih

Za volanom

Seat ateca


 

Ibiza, Toledo, Leon so španska mesta in tudi oznake Seatovih modelov avtomobilov. Sedaj se jim pridružuje še ateca, cestni terenec, ki je ime tudi dobil po istoimenskem španskem okrožju v Aragoniji. Kaj zmore prvi Seatov 4,36 metra dolg novinec?

Seatovim oblikovalcem je uspelo, da so v poplavi tekmecev naredili všečen in prepoznaven avto. S svojimi potezami, še zlasti ostrimi linijami na bokih, spominja na seat leon, dodali pa so mu nekaj tipičnih dodatkov za cestne terence kot so plastične obrobe na blatnikih in pragovih, zaščito dna avta v prednjem in zadnjem delu, nizka vzdolžna strešna nosilca. Prednjemu delu avta ob ozkih, razpotegnjenih žarometih in trapezoidni maski dajeta poudarek veliki odprtini na prednjem odbijaču, v katerih sta tudi prednji meglenki. V zadnjem delu so osrednji oblikovalski element deljene zadnje luči, zadnji stebriček pa je zajeten, saj je steklo za zadnjimi bočnimi vrati dokaj majhno.

V potniški kabini ateca preseneti s svojo prostornostjo, saj imata čvrsta, a udobna prednja sedeža dovolj dolg pomik, prav tako je dovolj prostora po višini, pa tudi širini. Tudi na zadnji klopi je dovolj prostora tako za kolena kot po višini tudi za višjerasle potnike. Instrumentna plošča z dvema velikima okroglima merilnikoma je dobro pregledna, ob njej je 8-palčni zaslon za prikaz raznih informacij, slike vzvratne kamere in navigacije. Armaturna plošča je narejena iz kakovostnih materialov, kar zagotavlja prijetno počutje v avtu,

Na konzoli med prednjima sedežema ima ob prestavni ročici osrednje mesto vrtljiv gumb za nastavitve voznih programov, pa tudi za izbiro ustreznega programa štirikolesnega pogona.

Voznik namreč lahko izbira med različnimi voznimi programi (eko, šport, individualne nastavitve), če je avto opremljen s štirikolesnim pogonom, pa vožnjo po asfaltnih cestah, po terenu ali snegu.

Štirikolesni pogon omogoča elektronsko uravnavana lamelna haldex sklopka, različni programi pa prilagajajo njeno delovanje.

Od vrste pogona je odvisna tudi velikost prtljažnika. V ateci s prednjim pogonom meri 510 litrov, v avtu s štirikolesnim pogonom 485 litrov. Prtljažnik ima dvojno dno, kar je še zlasti dobrodošlo pri prevračanju naslona zadnje klopi – ob pomoči ročic v prtljažniku –, ko meri do 1604 litrov, pri štirikolesnem pogonu do 1579 litrov.

Ateco bodo oktobra, ko bo zapeljala na slovenski trg, ponujali z različnimi motorji. Najmanjši bo trivaljni litrski bencinski motor s turbinskim polnilnikom, ki zmore 85 kW (115 KM) in 200 Nm navora, kar zadostuje za pospešek do 100 km/h v 11 sekundah, največjo hitrost 183 km/h in normno porabo goriva 5,2 l/100 km. Več dinamičnosti bo ponujal 1,4-litrski bencinski motor z tehnologijo izklopa dveh valjev, ki ima moč 110 kW (150 KM), 250 Nm navora, do 100 km/h pospeši v 8,5 sekunde. Prenos moči je prek ročnega 6-stopenjskega ali 7-stopenjskega DSG menjalnika, na voljo je tudi štirikolesni pogon. Tisti, ki prisegajo na dizelske motorje, bodo lahko izbrali med 1,6-litrskim motorjem s 85 kW, ki ima malenkost slabše vozne zmogljivosti kot litrski bencinski motor, a manjšo porabo goriva – na voljo je zgolj z ročnim menjalnikom in prednjim pogonom – in med 2-litrskim motorjem s 110 kW ali v močnejši različici s 140 kW z zelo dobrimi voznimi zmogljivostmi. Tudi seat ateca tako kot številni drugi avtomobili znamk, ki sodijo v koncern Volkswagen, uporablja modularno prečno platformo, s čimer je opredeljena tudi zasnova podvozja, avtu pa je prilagojeno vzmetenje oziroma blaženje. To ponuja dober kompromis med udobjem in dinamičnostjo v vožnji, saj učinkovito blaži tudi udarce s krajših grbin, v ovinkih pa je nagibanje avta zelo zmerno. Avto je natančno in lahkotno vodljiv, izkazuje se z dobro agilnostjo v vožnji.

Ateca ponuja tudi številne asistenčne sisteme za varnejšo in udobnejšo vožnjo.

Seat ateca v ponudbo cestnih terencev prinaša všečno obliko, uporabnost in sodobno tehniko, njen tržni uspeh pa bo odvisen od cen. Ponudba na slovenskem trgu naj bi se začela pri 20.000 evrih za ateco z litrskim bencinskim trivaljnikom.

Seat ateca
436,3 cm dolg, 161,5 cm visok in 184,1 cm visok cestni terenec
prostorna potniška kabina
dva bencinska in trije dizelski motorji
prednji ali štirikolesni pogon
pri nas oktobra

Ključne besede


AvtomobiliZa volanomSeatAteca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

4

Priljubljenost članka

4

Shrani

Delite s prijatelji