(Iz)popolnitev

Za volanom

Prenovljena škoda octavia RS in scout


 

Že v marčevski številki Motorevije smo predstavili osveženo škodo octavio, ki je ob prenovi dobila nov prednji del z dvojnima žarometoma. Enake lepotne operacije sta bili deležni še dve različici octavie – RS in scout.

Octavia RS je namenjena voznikom s športno žilico, octavia scout tistim, ki se radi zapeljejo s ceste na brezpotje. Nova, deljena žarometa sta zagotovo najbolj in najprej opazen del prenove (ki ni nujno povšeči vsem), a pri octavii RS se novosti skrivajo tudi pod pokrovom motornega prostora. Bencinski 2-litrski štirivaljni TSI motor je namreč pridobil 7 kW (10 KM) moči in zdaj zmore 169 kW (230 KM), kar pomeni tudi malce boljše zmogljivosti (6,3 sekunde pospeška do 100 km/h, največja hitrost 250 km/h). Škodini inženirji so octavii RS izostrili tudi vozne lastnosti; ob centimeter in pol nižjo oddaljenosti od tal od običajnih octavij ima RS tudi za 3 cm širši zadnji kolotek od predhodnice. Dizelski RS je odslej na voljo tudi s štirikolesnim pogonom (le v paketu s 6-stopenjskim DSG menjalnikom), bencinski RS pa ostaja avto s pogonom na prednji kolesi.

Druga Škodina spomladanska novost, pustolovska octavia scout, je odslej na voljo s prenovljeno motorno oziroma pogonsko paleto. Ob 1,8-litrskem bencinskem štirivaljniku s 132 kW sta odslej na voljo tudi dva 2-litrska dizla s 110 in 135 kW. Šibkejši, ki je zamenjal dosedanji 1,6-litrski TDI, je na voljo tudi s 7-stopenjskim DSG menjalnikom, ostali motorji s 6-stopenjskim ročnim ali DSG menjalnikom. Vse octavie scout imajo štirikolesni pogon s sredinsko lamelno sklopko in elektronsko zaporo diferenciala, ki ob večji oddaljenosti od tal in terenskim voznim programom s sistemom za samodejno spuščanje po strmih klancih ponuja zelo suverene terenske vozne lastnosti. Obe novi različici sta dobili bogatejši in sodobnejši nabor varnostnih in voznih pripomočkov – tudi sistem za zaviranje pred pešci in za opozarjanje pred vozili v mrtvem kotu. Octavia scout po novem premore tudi pripomoček za manevriranje s prikolico, vse različice pa sodobnejšo multimedijsko in komunikacijsko opremo.

Čeprav povsem na vrhu ponudbe, sta octavia RS in octavia scout prodajno zelo uspešni, saj se zanju pri nas odloči kar četrtina kupcev octavie (15 odstotkov za octavio RS in 10 odstotkov za octavio scout). Obe prenovljeni octavii že lahko kupite; RS za najmanj 27.450 evrov, scout za najmanj 28.922 evrov.

Prenovljena škoda octavia RS in scout
- lepotna in tehnična osvežitev obeh različic
- bencinska octavia RS z močnejšim motorjem
- dizelski RS tudi s štirikolesnim pogonom
- octavia scout z 2-litrskim TDI namesto z 1,6-litrskim TDI
- obe novi octavii že naprodaj

Ključne besede


škodaZa volanomOctaviaRSScout

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji