Za volanom: Opel grandland X 2.0 turbo D ultimate

Za volanom

Širitev družine cestnega terenca ...


Grandland X se bo odslej s tekmeci pomeril bolj ambiciozno; z zmogljivim dizelskim motorjem, osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in bogatejšim paketom
opreme.

Grandland X družina se širi: bencinskemu trivaljniku in 1,6-litrskemu dizelskemu motorju so dodali še močnejši 2-litrski dizelski štirivaljnik s 130 kW, ki je na voljo le z novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Novost je tudi paket opreme ultimate z več varnostnimi pripomočki in udobju ter prestižu namenjenih dodatkov.

Zelo prožen motor, mišice za vleko 2 tone teže prikolice

Nov pogonski sklop v grandlandu X poznamo že iz avtov koncerna PSA, ne pa tudi iz drugih Oplovih avtomobilov. 2-litrski štirivaljni dizel s 130 kW in 400 Nm navora ima dve odmični gredi v glavi, spremenljivo geometrijo dovodnih lopatic turbinskega polnilnika in v blok motorja vgrajeno protitresljajno gred. Motor je seveda zelo prožen in več kot dovolj zmogljiv, hkrati pa prijetno tih in miren; ob delni obremenitvi je v potniški kabini (skoraj) neslišen. Pri Oplu pravijo, da je to prvi njihov motor, ki ustreza najnovejšemu okoljevarstvenemu standardu euro 6 d TEMP, kar pomeni, da tudi pri meritvah v realnem prometu iz izpuha ne pride več kot 168 g/km NOx (oziroma 80 g/km pomnoženo s faktorjem 2,1). Nov 8-stopenjski samodejni menjalnik motorju odlično pristoji – prestavlja mehko in dovolj odločno tudi pri bolj športno ambicioznih vozniških manevrih. Škoda, da kupec ne more izbrati še obvolanskih prestavnih ročic. Še to: z novim motorjem je grandland X za 200 kg težji kot različica z 1,6-litrskim motorjem, vleče pa lahko priklop nik (z zavorami) mase do 2000 kg.

Zmogljivejši in v vožnji prepričljivejši grandland X 2.0 turbo D je pri nas že naprodaj – zanj je treba odšteti najmanj 29.390 evrov (s paketom opreme innovation). Za še 4600 evrov več kupec dobi paket opreme ultimate, ki med drugim vsebuje tudi celovit paket varnostnih pripomočkov, aktivna LED žarometa in še veliko druge opreme.

Novi 2-litrski dizel je dobrodošla novost za grandlanda X, ni pa edina; v prihodnjih mesecih bo nov 1,5-litrski dizelski štirivaljnik zamenjal dosedanjega 1,6-litrskega, 8-stopenjski menjalnik bo na voljo tudi za 1,2-litrski bencinski motor, ki se mu bo kmalu pridružil tudi 1,6-litrski bencinski turbo motor s 132 kW. Največja novost pa je prihranjena za prihodnje leto: grandland X bo dobil priključni hibridni pogonski sistem, ki bo omogočal tudi štirikolesni pogon.

Pod črto ...

- 2-litrski dizelski štirivaljnik s 130 kW
- 8-stopenjski samodejni menjalnik
- nov paket opreme ultimate
- že naprodaj za najmanj 29.390 evrov

 

Ključne besede


Opelcestni terenecopel grandland x

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

4

Priljubljenost članka

4

Shrani

Delite s prijatelji