Zimske radosti

Na poti

Kam na smučanje?


 

Kdaj se začne zima? Kdo bi pravzaprav vedel. Pa saj je tudi vseeno, ali je to 21. decembra, kot to trdijo meteorologi, ali 1. decembra, ko se začne koledarska zima, ali celo 15. novembra, kot to določajo slovenski predpisi o zimski opremi na avtomobilih. Zima pa seveda ne prinaša zgolj nevšečnosti, ki jih tako radi poudarjamo, temveč omogoča tudi veliko lepega.

Ob zimskih radostih večina najprej pomisli na smučanje, aktivnost, s katero se ukvarja zelo veliko Slovencev. Za pravi užitek na snegu je ob lepem vremenu pomembna tudi izbira primernega smučišča. Slovenci imamo srečo, da ob svojih smučiščih tudi relativno hitro pridemo do številnih smučišč v Avstriji in Italiji.

Kaj bo novega na slovenskih smučiščih?

Na slovenskih smučiščih letos ne bo prav veliko novosti, vsaj glede novih žičniških naprav ne. Več novosti je med lastniki smučarskih naprav, saj so v kar nekaj slovenskih smučarskih centrih v zadnjem obdobju dobili nove lastnike naprav. To velja za Vogel, Kranjsko goro, Kope, Črmošnjice, o spremembi lastništva se pogovarjajo na Krvavcu, na Rogli, na Cerknem in še kje. Na Pohorju je lastnica naprav DUTB, ki se je soočila (z dragim) s stečajem SK Branik, ki jih bo verjetno spet oddala v najem. Pričakujemo lahko, da bodo novi lastniki znali dobro poskrbeti za urejenost smučišč in s tem privabiti smučarje, saj jim bo le to omogočilo dobro poslovanje in s tem možnost za posodobitev, ki jo marsikatero slovensko smučišče nujno potrebuje, če želi še naprej biti konkurenčno s tujimi smučišči.

Edina prava letošnja novost bo smučišče Kanin, ki bo spet začelo obratovati, saj so poleti prenovili kabinsko žičnico, ki znova omogoča dostop do našega najvišjega smučišča. Na smučišču bodo obnovili tudi ostale žičniške naprave. Kanin je tudi edino slovensko čezmejno smučišče, saj je s štirisedežnico Prevala povezano z italijanskim smučiščem Sella Nevea. Kdor bo želel smučati na obeh smučiščih, bo za dnevno vozovnico odštel 35 evrov, otroci 26 evrov, seniorji pa 31 evrov, za smučanje zgolj na Kaninu pa bo dnevna vozovnica v glavni sezoni (od 23. decembra do 12. marca) stala 29 evrov.

Slovenski smučarji imamo številne možnosti tudi za obisk tujih smučišč, saj so nekatera zelo blizu slovenske meje, pa tudi nekatera velika smučišča niso prav oddaljena od središča Slovenije: v nekaj urah ste v osrčju Dolomitov ali na največjih avstrijskih smučiščih.

Priljubljene Višarje

Eno najbolj priljubljenih smučišč blizu slovenske meje so Višarje oziroma Trbiž v Italiji. Smučišče je lahko dostopno, vožnja ni obremenjena z nakupom dodatne vinjete ali plačila predornine. Ker je sedaj smučišče povezano tudi z zgornjo povezavo od Višarij do trbiškega dela, je prehod z enega dela smučišča na drugega lažji in hitrejši, pestrost smučarskih prog pa večja.

Obertauern: začetek že 16. novembra

Avstrijsko smučišče Obertauern je od Ljubljane oddaljeno dobri dve uri vožnje, najbolj enostavno skozi plačljiva predora Karavanke in Katschberg, seveda pa je treba imeti tudi avstrijsko vinjeto.

Po cesti se pripeljete v središče vasi na nadmorski višini 1700 metrov, ki ima le 280 prebivalcev, a kar več kot 9000 postelj za turiste v 150 objektih. Še bolj pomembno pa je, da Obertauern velja za kraj v Avstriji, ki ima največ snega, celo več kot kraji na Arlberškem – to dokazujejo podatki o višini snežne odeje od leta 1908, snega pa je v zadnjih letih celo več kot nekdaj.

Smučarje na smučiščih, ki segajo do nadmorske višine 2313 metrov, prevaža 26 žičniških naprav s skupno zmogljivostjo prevoza 50.000 oseb na uro, na voljo pa je 100 km urejenih smučarskih prog. Ob smučanju so na voljo tudi številne druge aktivnosti: od smučarskega teka do sankanja in drsanja. Že prihodnje leto bodo zgradili še dve novi žičnici, kot pravijo, pa je bolj kot dolžina prog pomembna njihova urejenost. Tudi sicer je priseganje na kakovost osrednje vodilo turističnih delavcev na Obertauernu.

Obertauern pa nima samo največ snega, temveč tudi med prvimi začenja zimsko sezono – če seveda odmislimo ledeniška smučišča. Prve žičnice bodo pognali že 16. novembra – koliko, je odvisno od vremenskih razmer za pripravo umetnega snega in seveda od količine naravnega snega, 3. decembra pa bo tradicionalno odprtje zimske sezone z glasbeno prireditvijo. Smučarska sezona bo trajala vse do 1. maja. Med prireditvami velja omeniti iskanje zaklada sredi aprila, ko odkrivalce skritih zakladov čaka za 100.000 evrov nagrad.

V januarju in v tretjem tednu v aprilu ponujajo posebne tedenske pakete za otroke. Za do 5 let stare otroke, ki spijo pri starših, je cena paketa 199 evrov, za 6 do 14 let stare otroke, ki spijo v svoji sobi, pa 299 evrov. Paket vsebuje tudi smučarsko karto in udeležbo v smučarskem tečaju.

Turracher Hohe: zelo dolga sezona

Na zelo podobni nadmorski višini kot Obrertauern je tudi smučišče Turracher Hohe, ki leži na meji med Koroško in Štajersko. Iz Slovenije je najlažje dosegljivo mimo Beljaka ali prek Celovca in Feldkirchna, iz Štajerske pa prek Muraua.

Smučišče leži ob jezeru Turracher, nad katerim se do nadmorske višine 2400 metrov vzpenjajo vrhovi v pogorju Nockberge. Smučišče ima 42 km smučarskih prog, ki segajo do višine 2205 metrov. Smučarske naprave – imajo 14 žičnic in vlečnic – so v zadnjih dveh letih močno posodobili z vložkom 16 milijonov evrov. Ob tem imajo še snežni park z različno zahtevnimi 1,5 kilometra dolgimi progami, snežni poligon in novost letošnje zime: otroška proga Nocky.

Smučišče Turracher Hohe je iz Ljubljane z avtom dosegljivo v dobrih dveh urah – lahko tudi brez nakupa avstrijske vinjete – in je primerno tudi za dnevne smučarje, ponujajo pa tudi številne prenočitvene zmogljivosti: od udobnega grajskega hotela z zelo dobro kulinarično ponudbo Seewirt in od 32 do 77 m2 velikih apartmajev, posebnost pa je kar 49 lesenih počitniških koč Alpenpark, ki omogočajo bivanje do 16 ljudem, vsaka koča pa ima zasebni wellness center.

Na smučišču Turracher Hohe zelo veliko pozornost namenjajo kakovosti svojih storitev tako na smučarskih progah kot tudi pri vsej drugi ponudbi.

Ceno dnevne smučarske vozovnice so letos podražili za dva evra na 44,5 evra. Njihova posebnost so družinski dnevi, ko do 14 let stari otroci v spremstvu staršev lahko smučajo brezplačno. Prvi tak dan bo 21. januarja.

Smučarska sezona na Turracher Hohe se začne že v začetku novembra, ko pripravijo prvo smučarsko progo, običajno pa traja vse do 1. maja, zato velja za neledeniško smučišče z najdaljšo smučarsko sezono.

Dolomiti Superski

Številni slovenski smučarji prisegajo na smučanje v italijanskih Dolomitih, še zlasti na dvanajstih smučiščih, ki so povezana z enotno smučarsko vozovnico Dolomiti Superski in so iz Slovenije tudi dokaj enostavno in hitro dosegljiva, še zlasti Kronplatz, Civetta, Arraba… Na teh smučiščih je kar 450 žičnic, ki lahko prepeljejo 630.000 smučarjev na uro in 1160 km smučarskih prog. Kar 97 odstotkov prog ima naprave za umetno zasneževanje. Letos so vložili kar 80 milijonov evrov v posodobitev smučarskih naprav, novosti pa je preveč, da bi jih navedli.

Letošnja smučarska sezona na teh smučiščih se bo začela 26. novembra in bo trajala do sredine aprila. Najbolj znana krožna smučarska proga okrog gorovja Sella z imenom Sella ronda naj bi bila odprta že 3. decembra.

Tudi letos do 24. decembra ponujajo že vrsto let uveljavljeno ponudbo 4 = 3, kar pomeni, da ob nakupu štirih prenočitev eno dobite zastonj, prav tako pa je četrti dan brezplačna uporaba žičnic. Skozi celo zimo ponujajo posebne popuste za otroke stare do 8 oziroma do 16 let. Za vse, ki se želijo izogniti vrsti ob nakupu smučarske vozovnice, omogočajo nakup vozovnice po spletu (www.dolomitisuperski.com/hss). Plačilo je s kreditno kartico, kupec pa vozovnico prevzame v svojem hotelu.

Novost v letošnji zimi je možnost nakupa 8-dnevne vozovnice, ki jo imetnik lahko uporabi po dnevih po svoji želji v skladu s snežnimi razmerami in vremensko napovedjo. Cena takšne vozovnice je 355 evrov.

Podatki o smučiščih na spletni strani AMZS

Podatke o številnih večjih smučiščih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Franciji, Švici in v Bosni in Hercegovini lahko najdete na spletni strani www.amzs.si v rubriki Na poti v področju: Smučišča. Vsa smučišča so prikazana na zemljevidu, ob tem pa so na voljo tudi opisi prog, cene dnevnih smučarskih vozovnic in povezava na uradno spletno stran smučišča. 

Ključne besede


smučanje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji