Vročina in gneča

Na poti

Začetek poletnih avtomobilskih počitnic


 

Če sodimo po začetku počitnic, bosta letošnje avtomobilsko poletje očitno krojila dva dejavnika: vročina in gneča na cestah. Vročine se ubranimo z brezhibno delujočo klimatsko napravo, o čemer smo obširneje pisali v prejšnji Motoreviji, zastojem pa se lahko izognemo s pravilnim načrtovanjem poti in dobrimi prometnimi informacijami. A ugodna klima in prazna cesta pred nami še nista zagotovilo, da se bomo do našega počitniškega cilja pripeljali brez težav. Na kaj moramo še paziti?

Na tem mestu naše bralce običajno pozovemo, naj pred odhodom na daljšo pot oziroma vožnjo poskrbijo za brezhibno delovanje svojega avta. Obisk servisa pred odhodom na počitnice je pametna odločitev, ki vam lahko prihrani marsikatero težavo na poti. Kdor ni povsem prepričan, če je z njegovim avtom vse v redu, naj se zapelje do ene od poslovnih enot AMZS in mehanike zaprosi za servisni pregled (o pregledu smo v Motoreviji že obširneje pisali). Izkušeni mehaniki bodo v 16 korakih preverili delovanje vseh najpomembnejših delov avtomobila in lastnika avta opozorili na šibke točke ali morebitne težave. Pregled traja le 30 minut, za člane AMZS pa je povsem brezplačen.

Kam – in kako – s prtljago?

Malo za šalo – malo pa tudi zares – lahko zapišemo, da se vsako daljše počitniško potovanje z avtom začne z velikim izzivom: kam z vso prtljago?

Skromni jo lahko spravijo v avto, iznajdljivi uporabijo strešni prtljažnik, ostali se znajdemo kako drugače. Le redki med nami pa pomislimo na to, da je nepravilno naložena prtljaga v avtu lahko zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka. Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko namreč tudi ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike.

Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto; težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso.

Še nekaj nasvetov za varno nalaganje prtljage:
• zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
• tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
• če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
• uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
• v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
• drobne kose prtljage pospravite v škatle,
• varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
• ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
• pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
• ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oz. masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki).

Pazite na avto – in stvari v njem!

Pot na počitnice je lahko stresna že zaradi svoje dolžine ali poletne gneče, kaj hitro pa se na poti lahko tudi zgodi kaj nepričakovanega in neprijetnega – na primer tatvina stvari iz avta ob postankih. Še zlasti je to nevarno, če se ustavljate na večjih avtocestnih počivališčih z veliko prometa. Zato velja upoštevati nekaj nasvetov.

• Ko se ustavite, vselej za seboj zaklenite avto – tudi če ga zapustite le za kratek čas ali se od avta oddaljite le za nekaj metrov. Če avto zaklepate z daljinskim upravljalnikom, se prepričajte, če ste avto res zaklenili.

• Med premori na avtocestnih počivališčih ali restavracijah dobro pazite na ključe svojega avtomobila. Ključ lahko v hipu izgine z mize, ali pa nepridiprav hipoma z daljinskim upravljalnikom odklene avto.

• Vsako tehnično varovalo proti kraji avtomobila je koristno – naj bo elektronsko ali mehansko. Več časa rabi tat za vlom v avto, več možnosti je, da ga nekdo pri tem zaloti ali prepodi. Učinkovita zaščita proti kraji je tudi dobra in glasna alarmna naprava, kar naj bo na avtu z ustrezno nalepko tudi vidno označeno – tatovi vselej izbirajo avtomobile, v katere lahko vlomijo enostavno in neopazno.

• V avtu ne puščajte vrednejših stvari. Tatovi sicer kradejo tudi avtomobile, a še pogosteje si postrežejo s stvarmi, ki jih pustimo v avtu. Vse dopustniške prtljage seveda ne moremo jemati s seboj na stranišče ali v restavracijo, a puščanje prenosnih računalnikov, dražjih mobilnikov, torbic ali celo denarnic v avtu ni nič drugega kot vabilo tatovom, naj si z njimi postrežejo – še zlasti, če jih pustimo na vidnem mestu v avtu.

• Osebnih dokumentov, denarja, kreditnih kartic in avtomobilskih dokumentov ne puščajte v avtu, ampak jih imejte vedno pri sebi. Če vam ukradejo avto in z njim še vse omenjene stvari, boste imeli še bistveno več težav kot sicer.

• Ko zapustite avto na počivališču, še enkrat preverite, če imate zaprta vsa okna – izkušeni tatovi kaj hitro izkoristijo že najmanjšo špranjo.

• Če je le mogoče, avto parkirajte na vidnem mestu oziroma tam, kjer je veliko prometa in ostalih obiskovalcev postajališča.

Kaj morate narediti, če pride do kraje? Takoj, ko ugotovite krajo, je treba poklicati policijo (tudi v tuji državi) in krajo prijaviti. Pred potovanjem velja narediti seznam vrednejših stvari v avtu, kar bo koristno ob prijavi. Še pred potovanjem tudi s pametnim mobilnikom poslikajte vse pomembne dokumente in slike shranite – fotografirajte osebne dokumente, dokumente avtomobila in zavarovalno polico. Tako bo imela policija vse potrebne podatke tudi v primeru, da so vam iz avta (ali pa skupaj z avtom) ukradli vse dokumente. Še enkrat preverite zavarovalno polico in se prepričajte, kaj vse krije vaše zavarovanje. Shranite si tudi telefonske številke zavarovalnice oziroma zavarovalnega agenta. Poznejše uveljavljanje škodnih zahtevkov bo tako lažje in hitrejše.

Kako ravnamo ob nezgodi v tujini?

Nihče si ne želi, da bi se mu na poti na počitnice zgodilo kaj neprijetnega. A če ste pripravljeni na najhujše, bo reševanje hitrejše in učinkovitejše. Kako ravnati, če se vam na potovanju v tujini zgodi nezgoda ali okvara?

V takšnem primeru je AMZS v resnici vaš najboljši prijatelj. Pomoč v tujini sicer obljubljajo tudi drugi sistemi asistenc, a noben od teh ne zna in ne zmore pomagati svojim članom tako hitro, celovito in temeljito kot AMZS.

Ob okvari na avtocesti ali hitri cesti je treba najprej poskrbeti za varnost. Ko se z avtom ustavite ob robu ceste (na skrajnem desnem robu odstavnega pasu oziroma ceste), vključite vse štiri smernike, si oblečite odsevni jopič in postavite varnostni trikotnik – postaviti ga moramo najmanj 100 do 150 metrov za avtom, v ovinku, ki zakriva mesto okvare, pa 100 metrov pred ovinkom.

Po postavitvi varnostnega trikotnika se je treba umakniti s ceste. Če je le možno, se umaknete za ograjo ob robu ceste oziroma ob odstavnem pasu. Če je avto iz kakršnegakoli razloga zaustavljen na prehitevalnem pasu, se postavite za srednjo varnostno ograjo, vedno pa za vozilo gledano v smeri vožnje.

Šele z označenim avtom in umaknjeni na varno pokličete na pomoč AMZS. V Sloveniji to storite s klicem na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 5305 353. Pri klicu na pomoč v klicni center AMZS operater, ki se javi na klic, najprej povpraša po natančni lokaciji okvare ali nezgode, šele nato pa po podatkih o vozilu in vrsti okvare. Zato je dobro, da veste, kje se takrat nahajate – koristni so podatki o kraju, o cesti in smeri vožnje, pa tudi o ulici in hišni številki stavb v bližini. Ne pozabite povedati tudi registrske številke vašega avtomobila.

Operater mora vedeti tudi znamko in model avtomobila v okvari, natančen opis okvare že vnaprej pa lahko pomaga pri odpravljanju okvare na licu mesta. Če ste dosegljivi na mobilnem telefonu, vas lahko operater pokliče nazaj in povpraša še po kakšnem podatku za hitrejšo pomoč.

Kje – in kdaj – bo letos največja gneča na cestah?

Ker je Slovenija tranzitna država za številne turiste na poti proti hrvaški obali in naprej proti jugu, so poleti naše avtoceste močno preobremenjene. Vsakoletno povečano število vozil na naših cestah še dodatno ovirajo dela na avtocestah; letošnje poletje pod nadzorom DARS-a potekata dve večji obnovitveni deli. Največjo zgostitev prometa lahko pričakujete na primorski avtocesti A1 pred zaporo med Uncem in Postojno – tako v smeri Primorske kot v smeri notranjosti države. Promet v nekaj več kot 6-kilometrski zapori bo ves čas obnove do novembra potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Najdaljše zastoje je pričakovati ob sobotah, in sicer 8., 15., 22., in 29. julija ter 12., 19. in 26. avgusta. Gost promet se pričakuje tudi ob nedeljah v juliju in avgustu, in sicer v obratni smeri, torej od Hrvaške proti Avstriji in Italiji.

Vozniki naj pred odhodom na pot preverijo stanje na cestah – možnosti za to imajo veliko. Natančne informacije o stanju na slovenskih cestah in mejnih prehodih ponuja spletna stran AMZS, sprotni prikaz pretočnosti naših cest v realnem času pa najbolje prikazuje mobilna aplikacija AMZS. Natančno stanje na cestah lahko izveste tudi s klicem v AMZS informacijski center na telefonsko številko 01 5305 300.

Ceneje do goriva na Hrvaškem!

 

Člani AMZS imajo popust na goriva na hrvaških bencinski servisih Tifon in Crodux
Člani AMZS, ki poleti z avtom potujejo po hrvaških cestah, lahko na bencinskih servisih Tifon in Crodux točijo cenejše gorivo. Ob predložitvi veljavne članske izkaznice in ob podpisu posebnega obrazca člani AMZS na Tifonovih bencinskih servisih za liter goriva plačajo 0,10 hrvaške kune manj, kot je redna cena za liter goriva.

Na bencinskih servisih Crodux je za člane AMZS popust na liter goriva 0,05 hrvaške kune.

Tifon, hrvaška naftna družba pod okriljem skupine MOL ima na Hrvaškem 43 bencinskih servisov, od tega jih je osem na avtocestah proti morju Zagreb – Split in Zagreb – Reka.

Crodux ima na hrvaških tleh 66 bencinskih servisov, ob popustu na goriva pa imajo člani AMZS tudi 10-odstotni popust v avtopralnicah na njihovih bencinskih servisih.

Ključne besede


NasvetinasvetiGorivoAMZSPočitniceamzspoletje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji