Nov AMZS karting in moto športni center

Na poti

Kilometer dirkaških užitkov: ob kanalu Drave 13 ovinkov dirkaškega asfalta za razvoj varne vožnje in moto športa.


AMZS je naredil pomemben korak naprej za razvoj kartinga, pa tudi drugih zvrsti moto-športa moto-športa, saj je Slovenija dobila nov kilometer čisto pravega dirkaškega asfalta za karting dirke. Prva dirka v kartingu na novem AMZS kartodromu na Ptuju bo 17. junija.

Video: Kaj sta o stezi povedala dva zanimiva, znana gosta?

Asfalt sta še v senci delovnih stroje preizkusila boksarski šampion Dejan Zavec in avtomobilski novinar ter vloger Ciril Komotar.

Ciril Komotar o novi karting stezi na Ptuju:

To je prostor, kjer lahko mejo prestopiš na varen način!

Vsi se dobro zavedamo, da Slovenija nujno potrebuje sodoben kartodrom, malo pa je tistih, ki so dejansko pripravljeni in sposobni od besed preiti k dejanjem. AMZS je naredil prav to: v Slovenji vasi, neposredno ob kanalu HE Drava, je položen dober kilometer čisto svežega asfalta na novem kartodromu. To ni veliko dirkališče, je pa novo dirkaško prizorišče, ki bo v tem delu Slovenije postalo pomemben center kartinga, varne vožnje in moto športa. Veliko poguma, truda in naporov je bilo potrebnih, da se je 6,5 hektara veliko območje neuporabnega grmičevja lahko začelo spreminjati v moto športni center. Ta bo v prihodnosti dobil še 1,1 hektarja urejene površine, namenjene vsebinam šole vožnje oziroma vajam varne vožnje. A prvi korak je narejen in na Ptuju bodo 17. junija “gospodje znova zagnali motorje”. Na sporedu bo krstna karting dirka, kar bo za AMD Ptuj ob vsem vloženem trudu po besedah predsednika društva Uroša Langerholca nedvomno velik dan. Ponosni so, saj ima karting pri njih dolgo tradicijo; prva dirka je bila namreč na Ptuju izpeljana že leta 1968.

Foto: projekt je že zapeljal v ciljno ravnino ...

 

1005 metrov zabave

V teh dneh je na delovišču še vedno zelo živahno, saj potekajo zaključna dela prve stopnje projekta, v kateri je na površini 8965 kvadratnih metrov nastala 1005 metrov dolga in od 8 do 10 metrov široka dirkalna steza. Zasnovana je tako, da je mogoče voziti v obe smeri, torej levi ali desni krog. Tehnično kar zahtevna “pista” bo sicer zelo varna, obdana z ustrezno velikim izletnimi površinami in zaščitno ograjo. Ob stezi bo kasneje postavljen še montažni objekt z vso potrebno infrastrukturo in dobrih 1700 kvadratnih metrov velikim prostorom za bokse. Seveda smo morali preveriti oprijem novega asfalta; kljub dejstvu, da ta zaradi delovnih aktivnosti ob stezi še ni bil očiščen, je izza volana karta jasno, da bo nudil odlično izkušnjo. Steza je dovolj široka in dovolj tehnično začinjena, da bodo na njej tekmovalci lahko pokazali, iz kakšnega dirkaškega testa so. Najhitrejši bodo imeli možnost poiskati prostor za ključni dirkaški manever – prehitevanje. Po konfiguraciji in dimenzijah je to dirkališče namenjeno predvsem karting, minimoto in skuter dirkam. Prav zanimivo bo spremljati bitko s stotinkami, saj ta trenutek še nimamo podatka o najhitrejšem času kroga. Čakamo junaka, ki bo postavil prvi dirkaški mejnik.

Obiskovalcem bo na voljo tudi storitev rent-a-gokart!

Cenik - redni Cena za člane AMZS Redna cena
Najem karta - solo 10-minutna vožnja 12,00 € 15,00 €
Najem karta - dvosed 10-minutna vožnja 12,00 € 15,00 €
Najem karta - otroški 10-minutna vožnja 10,00 € 12,00 €
Uporaba proge - lasten kart / motor dnevna (glede na urnik obratovanja) 30,00 € 35,00 €
Uporaba proge - lasten kart / motor poldnevna (do 13. ali po 13. uri) 25,00 € 30,00 €
Najem garaže 3 x 3 m mesečni 80,00 € 100,00 €
Najem garaže 3 x 6 m mesečni 130,00 € 150,00 €
Najem garaže 3 x 3 m letni 800,00 € 1.000,00 €
Najem garaže 3 x 6 m letni 1.300,00 € 1.500,00 €
Najem objekta za izvedbo prireditev   po dogovoru/ponudbi
Izvedba dogodkov   po dogovoru/ponudbi

Vse cene vključujejo DDV.

10 kartov Sodi RT8 (270 kubični), en kart namenjen otrokom Sodi LR5 (160 kubični) in en dvosed Sodi 2Drive (390 kubični)

Tehnične značilnosti steze

dolžina: 1005 metrov
število ovinkov: 13 ovinkov – vozi se levi ali desni krog
število ovinkov za levi krog: 8 levih, 5 desnih
število ovinkov za desni krog: 8 desnih, 5 levih
širina: 8-10 metrov
površina steze: 8965 m2
vzdolžni nagib: 0-2 %
prečni nagib: 2-4,5 %
skupna površina centra: 6,5 ha
prva dirka: 17. junij 2018, dirka državnega prvenstva v kartingu
Seveda smo morali preveriti oprijem novega asfalta. Kljub dejstvu, da ta zaradi delovnih aktivnosti ob stezi še ni bil očiščen je izza volana karta jasno, da bo nudil odlično izkušnjo. Steza je dovolj široka in dovolj tehnično začinjena, da bo na njej mogoče tekmecem pokazati iz kakšnega vozniškega testa si. Ključno pa je, da je taka steza učilnica vozniškega znanja, saj vaja dela mojstra.

 

Ključne besede


AMZS Center varne vožnjekartingPtujAMZS center kartinga in motošporta