“V avtu se izogibajte pretiranim aromatom”

Nasveti

Pogovor z Marjanom Juhartom iz podjetja Juvi Domžale


 

Pomen čim bolj nevtralnega, čistega vonja dobro prezračenega avtomobila izpostavlja tudi strokovnjak za čiščenje vozil in vzdrževanje materialov potniške kabine Marjan Juhart. Juhart je direktor podjetja Juvi iz Domžal, ki se ukvarja s tehnologijo čiščenja in s čistili oskrbuje ter svetuje več kot 4500 avtopralnicam pri nas. Za Motorevijo je razkril številne pasti nestrokovne, celo nevarne uporabe dišav in čistil, ki lahko tudi uniči površine v notranjosti avtomobila.

Kaj je osnovna težava pretirane uporabe osvežilcev in aromatičnih dodatkov zraka v avtomobilih? Kako izbrati pravo zadevo brez ogrožanja zdravja in materialov kabine? Kakšne nevarnosti pretijo na voznike?

Pretirana uporabo osvežilcev zraka in drugih aromatov je vsekakor škodljiva. Posebno nevarno je, ko se jih dotikamo pri nameščanju v vozilo. S prsti se nato nehote dotikamo obraza, jezika ali oči. Pri dotiku nas koža peče, povzroča draženje oči in sluznice. Večina aromatov in osvežilcev zraka vsebuje ftalate, ki so zdravju škodljivi. Zavirajo rast hormonov, so motilci hormonov, so dokazano rakotvorni, povzročajo raka na modih in dojkah, povzročajo bolezni pljuč, jeter in ledvic. Aromati in osvežilci so zelo nevarni za dojenčke in otroke. V poletnem času, ko je v vozilu vroče, takšni izdelki povzročajo bruhanje in odmerek vdihavanja se poveča za 10-krat. Aromati poškodujejo plastiko v vozilu, tekočine pri razlitju stopijo plastiko. So popolnoma nepotrebni in nesmiselni za uporabo. Voznikom rajši svetujemo globinsko čiščenje z ustreznimi detergenti vsaj dvakrat na leto, vsaj enkrat na leto pa čiščenje klimatske naprave.

Zlasti pri rabljenih kadilskih avtomobilih je vonj v avtomobilu lahko resna težava. Kaj svetujete voznikom – kako kakovostno in varno osvežiti notranjost avtomobila? Kaj lahko stori voznik sam in kdaj je nujno potrebno zadevo prepustiti strokovnjakom?

Kadilski vonj je neprijetna težava in težko se ga znebimo. Če je voznik dlje časa kadil v vozilu, je odprava cigaretnega vonja praktično nemogoča. Če želimo trajno odpraviti cigaretni vonj, je treba notranjo tkanino odstraniti iz avta (stropni, stranski in talni del) in jo temeljito očistiti. Prav tako sedeže in vso plastiko v vozilu. Temeljito očistimo vso golo notranjost karoserije, vse kovinske in druge površine. Veliko se da narediti s temeljitim globinskim čiščenjem in uporabo ustreznih sanitetnih detergentov ter osvežilcev zraka na sanitetni osnovi. Vsekakor priporočamo čiščenje notranjosti pri strokovnjakih.

Ali se glede na primere iz vaše prakse avto lahko prepoji z vonjem specifične uporabe?

Seveda, zlasti z dimom pri gorenju. V tem primeru zamenjamo vso notranjost, kar pa je ekonomsko vprašljivo.

Kaj storiti, če v avtomobilu pride do politja raznih tekočin ostrega vonja? Kako se stvari lotiti?

Trgovine ponujajo raznolike programe avtokozmetike, a takšni izdelki ne dosegajo visoke ravni kakovostnega čiščenja. Za vozilo naj poskrbi profesionalec. Ali je to avtopralnica, ki se s tem profesionalno ukvarja, ali se poišče pooblaščenega trgovca z vozili. Pooblaščeni trgovci z vozili v večini primerov za čiščenje uporabljajo ustrezna certificirana čistila. Vseeno ni odveč, če vprašamo, s kakšnim detergentom se bo vozilo globinsko očistilo. Čistila ne smejo biti jedka ali dražilna. Takšna čistila v večji meri vsebujejo natrijev hidroksid in lahko poškodujejo sedežno tkanino in sedalni del. Detergenti za tovrstno čiščenje ne smejo imeti na embalaži nobenega simbola nevarnosti. V avtopralnicah se velikokrat zgodi, da namesto ustreznega čistila uporabijo močnejša čistila, kot so čistila za predpranje vozila in odstranjevanje mušic. Takšni izdelki hitreje odstranjujejo umazanijo, kozmetik pa prihrani pri času.

Kaj so bili najtežji primeri, ki ste jih reševali? Je mit o politem in sesirjenem mleku res najtežje rešljiv primer, ki za vedno zaznamuje vonj potniške kabine?

So tekočine, kot je posušena barva, barvila, premazi, lepila in podobne, ki jih ni mogoče nikoli popolnoma odstraniti. Mleko vsebuje beljakovine in na zraku hitro razpada. Povzroča smrad in pri vdihavanju bruhanje. S pravim pristopom se načeloma da odstraniti neprijeten vonj, kar pa zahteva dolgotrajen postopek. Če se na primer mleko polije po sedežu, je treba sedež pred začetkom čiščenja odstraniti iz avta. Sedišče se temeljito namoči z vodo in detergentom, ki razkraja in čisti beljakovine. Paziti je treba, da se sedalni del ne čisti z jedkimi ali dražilnimi izdelki. Takšna čistila sedalni del poškodujejo do te mere, da postane nekompakten, izgubi volumen, prožnost in elastičnost. Tudi kri je težko očistiti. Imeli smo primer, ko nam je uspelo odstraniti večje količine krvi z ustreznim čistilom.

Kako po vašem mnenju vonj lahko vpliva na varnost vožnje oziroma voznikovo zbranost?

Pretirana uporaba osvežilcev in aromatov vozniku povzroča omotičnost in dehidracijo, še zlasti v poletnem času, ko so temperature visoke.

Katerih aromatičnih dodatkov vi kot voznik in strokovnjak ne bi nikoli namestili v avto?

Glede na to, da že 22 let delujemo na področju kemije, dobro vemo, kako kemija vpliva na zdravje ljudi in okolje. Malokrat se zavedamo, kako huda je lahko bolezen ob dolgotrajnem stiku s čistili ali drugimi nevarnimi substancami. Posledice načeloma niso takoj vidne, pridejo pa za nami. V našem podjetju kot tudi zasebno ne uporabljamo nobenih aromatov ali osvežilcev zraka v vozilu.

Kaj vas kot strokovnjaka pri avtomobilskih vonjih najbolj zmoti? Česa v avtomobilu ne prenesete?

Prijetno se je voziti v čistem in prezračenem vozilu brez vsakršnih dodatkov dišav. Sveže vozilo oddaja najmanj neprijetnih vonjav, ki lahko pridejo bodisi od zunaj ali od klimatske naprave. Klimatska naprava je spomladi zelo pomembna in ko se temperature povečajo, nastanejo neprijetne vonjave v kabinskem prostoru, v režah in sistemu za hlajenje. Tako hitro zaznamo smrad in lahko ukrepamo s sanitetnim čiščenjem in zamenjavo filtra na uparjalniku. Če so v avtu osvežilci zraka in aromati, pa tega ne zaznamo pravočasno in se v resnici dušimo v neprijetnem okolju.

Med najbolj značilnimi vonji oziroma ostrim smradom, ki nas lahko doleti v avtu, je vonj, ki se razvije, če se po avtomobilu razlije mleko. Neprevidno odložena vrečka na zadnjem sedežu, malo močnejše zaviranje in preproga ali sedež se lahko hitro napoji z mlekom ali jogurtom. Kako se znebiti neprijetnih vonjav?

Ukrepati moramo hitro. Mleko v toplem okolju hitro razpada in posledica tega je neznosen smrad. Madež v vozilu polijete s hladno vodo, še rajši pa z Radensko ali Donatom. Madeža ne čistite z vročo vodo. Če se je mleko polilo po sedežu, avto zapeljite do pooblaščenega trgovca, da vam ga strokovno odstrani iz avta. Z večjo količino mrzle vode ali Radenske namakamo sedež, da madež čim hitreje odstranimo. Nič ni narobe, če je sedež popolnoma moker. Ko je sedež dovolj namočen, uporabite kakovostno alkalno čistilo za ročno čiščenje, ki dobro čisti beljakovine. Čistilo je praktično brez vonja in uničuje vonjave. Napršite ga po tkanini in z nežno krtačo utirajte raztopino v sedež. Raztopino lahko polivate po sedežu, da steče skozi sedišče. Nato uporabite sanitetno čistilo za globinsko čiščenje. Sedež namočite z raztopino in ga pustite stati prek noči. Če je treba, postopek ponovite. Nato z ekstrakcijskim sesalnikom z vodo močite in sesate površino. Sedež pustite, da se posuši na zraku. Pri globinskem čiščenju ne uporabljajte čistil na osnovi benzena.

V.P.

Ključne besede


NasvetinasvetiVonjSmradVonjaveČiščenjeMarjan JuhartJuvi

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

36

Priljubljenost članka

36

Shrani

Delite s prijatelji