Nasvet: Kako hitro in učinkovito očistiti zaledenela stekla?

Nasveti

Ledena zavesa


Za večino tistih, ki svojega avta nimajo v pokriti garaži, se zimska jutra začnejo s čiščenjem zaledenelih avtomobilskih stekel. Vozniki se s to zimsko nadlogo spopadajo na različne načine in z različnimi pripomočki: kateri so najučinkovitejši?

Ledena obloga na vetrobranskem steklu in ostalih steklenih površinah avtomobila je res le voda, a čiščenje zmrznjene vode s stekel vseeno ni enostavno. Če je ledena obloga debela - kar se na primer zgodi, ko pade ledeni dež ali je v zraku veliko vlage - imamo vozniki s čiščenjem stekel kar nekaj dela, ki v ledenih zimskih jutrih ni prav udobno in prijetno.

Vozniki se s to zimsko nadlogo spopadajo na različne načine in z različnimi pripomočki: kateri so najučinkovitejši? 

Plastična strgala

Odgovorni in urejeni vozniki, ki morajo avto ponoči puščati zunaj, imajo pozimi v avtu običajno tudi ustrezne pripomočke za čiščenje ledu s stekel. Najpogostejša so plastična strgala, ki jih lahko kupimo na vseh bencinskih servisih in v večini trgovin.

Naprodaj so strgala različnih velikosti, oblik in tudi funkcij. Če se slučajno ozirate po kakšnem od teh plastičnih strgal, izberite takšnega, ki ima več namenov: nazobčano strgalo za odstranjevanje debelejših ledenih oblog, ravno plastično rezilo za natančno drgnjenje ledu, po možnosti pa tudi gumijasto rezilo, s katerim s stekel obrišemo vodo. Izberite strgalo z ergonomskim ročajem, pameten je tudi nakup strgala, ki ima pritrjeno “rokavico” iz blaga: zimska jutra so lahko zelo hladna in pri čiščenju leda s stekel nas hitro zazebe v prste. Učinkovitost plastičnih strgal za led je odvisna od velikosti plastičnega rezila, a tudi od ustreznega pritiska roke in tehnike drgnjenja ledu. Tu najbolj pomaga že omenjen ergonomski ročaj.

Čeprav v trgovinah še nismo zasledili strgal s kovinskim rezilom, pa je vseeno na mestu nasvet: kovinska strgala (na primer pleskarska lopatica) niso primerna za stekla, saj z njimi zelo hitro lahko opraskamo oziroma poškodujemo steklene površine! Plastična strgala so razmeroma poceni, saj jih je mogoče dobiti že za nekaj evrov.

Tekočina za odmrzovanje stekel

Na bencinskih servisih je mogoče kupiti tudi posebno tekočino za odmrzovanje s pršilom, ki jo sestavljata alkohol in glikol. Tekočina je zelo učinkovita: stekla odmrznejo že nekaj sekund po tem, ko jih popršimo s tekočino. Uporabnik mora nato le še obrisati tekočino s stekel - z vetrobranskega stekla ob pomoči brisalnikov, sicer pa z gumenim strgalom. Pomembno je vedeti, da tekočina ne škoduje gumenim delom ali avtomobilskemu laku. Edina pomanjkljivost tekočine za odmrzovanje je v tem, da tekočino porabimo in jo je treba dokupovati: običajno nam je zmanjka prav takrat, ko jo najbolj rabimo. 

Pol litra takšne tekočine s pršilom stane malce manj kot 5 evrov in zadostuje za kar nekaj ledenih juter.

Če kdo razmišlja, da bi zmrznjena stekla odtalil z vročo vodo, naj se temu izogne: temperaturne razlike lahko povzročajo napenjanje stekel in lahko povzročijo celo razpoke!

Strgalnik kärcher deluje s potisnim stikalom: vrtenje sprožimo s pritiskom na steklo. Plastično rezilo lahko tudi zamenjamo z novim, ko se robovi izrabijo.

Baterijsko strgalo za led

Drgnjenje ledu s stekel je lahko naporno in dolgotrajno opravilo, zato so pri nemškem izdelovalcu visokotlačnih čistilnih naprav in opreme Kärcher razvojniki staknili glave in zasnovali baterijski strgalnik za zamrznjena stekla edi 4. Baterijski strgalnik ima na spodnjem delu vrtljivo plastično ploščo z več rezili, ki s kroženjem učinkovito postrga led s stekel. Vgrajena litij-ionske baterija zagotavlja dovolj energije, da z enim polnjenjem lahko očistimo do 7 avtomobilov, s priloženim napajalnikom pa baterijo lahko hitro napolnimo. Kot pomanjkljivost lahko omenimo, da je napajalnik 220-voltni, kar pomeni, da moramo strgalnik napajati doma: prav bi prišla različica z 12-voltnim napajanjem, ki bi jo lahko priključili v eno od avtomobilskih vtičnic.

Baterijski strgalnik tehta približno pol kilograma, oblika ročaja pa lepo sede v dlan: masa strgalnika je v tem primeru prednost, saj lahko učinkoviteje pritisnemo na steklo. Strgalnik deluje s potisnim stikalom: vrtenje sprožimo s pritiskom na steklo. To preprečuje, da bi se strgalnik sam vključil in nas opraskal. Plastično rezilo lahko tudi zamenjamo z novim, ko se robovi izrabijo.

Edi 4 učinkovito očisti tudi najdebelejši led, zaradi okrogle oblike pa s njim ne moremo doseči vseh kotov stekel. A približno 90 odstotkov steklenih površin avta z baterijskim strgalnikom očistimo v nekaj minutah.  V Kärcherjevih trgovinah pri nas je treba za baterijski strgalnik odšteti 50 evrov.

Prekrivna ponjava

Proti zmrznjenim steklom se lahko učinkovito zaščitimo tudi s posebno prekrivno ponjavo, ki jo dobimo v specializiranih trgovinah z avtomobilsko opremo. Če se odločate za takšno rešitev, izberite ponjavo iz trpežnega materiala, ki ima ob straneh zavihke, ki jih pripremo z avtomobilskimi vrati in tako pritrdimo ponjavo ob vetrobransko steklo. Nekatere ponjave imajo vgrajene tudi posebne magnetke za pritrditev. V trgovinah jih dobite že za 10 evrov.
Nikar pa za zaščito stekla ne uporabljajte kartona; ta namreč iz ozračja potegne vlago, tako navlažen pa potem primrzne ob vetrobransko steklo. Z odstranjevanjem trdno prilepljenega kartona z vetrobranskega stekla imamo potem še več dela.


Nemoten pogled iz avta

Pogosto lahko na cestah vidimo avtomobile, ki imajo očiščen le majhen del vetrobranskega stekla - toliko, kolikor nepreviden voznik ocenjuje, da ga rabi za vožnjo. Takšno početje zaradi slabe vidljivosti iz avta ni samo nevarno, ampak tudi kaznivo. Očistite vse steklene površine: celotno vetrobransko steklo, celo zadnje steklo in tudi vsa stranska. Varnost je na prvem mestu.

Vaše mnenje ...

Vaše mnenje nam je pomembno.

Kako vi najpogosteje odstranjujete zmrzal na steklih?

  

Pazite na metlice brisalnikov

Ko zamrzne vetrobransko steklo, se lahko zgodi, da na vetrobransko steklo primrznejo tudi metlice brisalnikov. Če jih s silo dvignemo s stekla, tvegamo, da poškodujemo oziroma natrgamo gumo metlic. Pomagamo si lahko z zobno nitko, ki previdno vtaknemo med steklo in gumo metlice, nato pa počasi vlečemo nitko po dolžini metlice in jo osvobodimo ledenega primeža.

Še bolj učinkovita je tekočina za odmrzovanje, ki jo omenjamo v tem članku: z njo lahko popršimo tudi zaledenele metlice brisalnikov, počakamo nekaj sekund in jih nato previdno dvignemo od stekla. Če vemo, da avto čaka ledena noč, lahko že zvečer dvignemo metlice s stekel in tako preprečimo, da bodo zamrznile ob stekla. Če metlice vseeno ostanejo primrznjene, je bolje, da se odpeljemo in počakamo, da se ob pomoči gretja ogreje vetrobransko steklo in metlice odmrznejo. Seveda se najprej prepričamo, da nimamo vklopljenega samodejnega vklopa brisalnikov.

Ne ogrevajte avta na mestu!

Ogrevanje avtomobila na mestu in čakanje, da bo topel zrak iz prezračevalnih rež segrel in odmrznil stekla, je nekoristno, neekološko in jalovo početje. Preden se motor dovolj segreje, da začne iz rež pihati vroč zrak, mine veliko časa: v tem času avto po nepotrebnem onesnažuje okolico. V Nemčiji je na primer takšno početje kaznivo. Očistite stekla, zaženite motor in se odpeljite.

 

 

Ključne besede


NasvetinasvetizimaZimski nasveti

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

58

Priljubljenost članka

58

Shrani

Delite s prijatelji