Nasvet: Kaj morate vedeti o snežnih verigah?

Nasveti, Na poti

Snežne verige so iz jekla, ne iz blaga ali plastike!


Slovenski predpisi o zimski opremi avtomobilov dovoljujejo tudi uporabo letnih pnevmatik z globino kanalov najmanj 3 mm in ustrezno velike snežne verige. Pa ste se kdaj vprašali, kakšne morajo biti snežne verige in kako jih je treba uporabljati?

Pravilnik o delih in opremi vozil za snežne verige določa le, da morajo le-te biti zgolj ustrezno velike, dopušča pa tudi uporabo verigam enakovrednih pripomočkov za pogonska kolesa. Enakovrednost pripomočkov odobri homologacijski organ v Republiki Sloveniji – to je Agencija za varnost prometa RS, ki ji je zaupana tovrstna vloga. Pravilnik še določa, da morajo imeti vozila s stalnim štirikolesnim pogonom verige vsaj za eno os, s priklopljivim štirikolesnim pogonom pa vsaj za stalno vklopljeno os.

Verige in verigam enakovredni pripomočki

Slovenski zakonodajalec tako dokaj ohlapno predpisuje uporabo snežnih verig, saj dopušča tudi uporabo verigam enakovrednih pripomočkov. Pri tem gre za različne pripomočke, ki jih lahko namestimo na pogonska kolesa, da z njihovo pomočjo avto lahko premaga večje strmine oziroma se izkoplje iz težav. Prav tako to velja za tekstilne verige, ki so jih njihovi izdelovalci proglasili kot enakovredne jeklenim verigam.

Osnovna zahteva za uporabo snežnih verig je plast snega na cestišču, kajti na kopnem cestišču uporaba verig ni priporočljiva. Ker je nameščanje jeklenih verig kar precej zahtevno opravilo, še zlasti v slabem vremenu (sneženju) in v mrazu, se marsikdo skuša izogniti uporabi verig. Prav na to je ciljal izdelovalec plastičnih verig, češ da jih lahko namestite na kolesa na toplem v garaži in se z njimi vozite tudi po kopni cesti. Zelo podoben je tudi argument za uporabo tekstilnih verig. A tudi tisto, kar na prvi pogled izgleda kot prednost, se izkaže za slabost. Tako je tudi hitrost vožnje s plastičnimi verigami omejena na 50 km/h, kot to velja za vse verige, vožnja na kopni cesti pa je povzročala veliko tresljajev in je bila zato zelo neudobna. Podobno velja za tekstilne verige. Na AMZS testu verig pred leti smo ugotovili, da snežne verige pri vožnji po kopni cesti dokaj hitro razpadejo, zato tudi zanje velja, da jih je treba namestiti pred začetkom vožnje po zasneženi cesti in jih tudi takoj sneti, ko zapeljemo na kopno cesto.

#NeSpreglejte: 

Zima na cesti zahteva veščega, pozornega voznika, brezhibno tehniko in ustrezno opremo

Verige pri nas in v tujini

Predvsem pa velja pri tekstilnih verigah upoštevati, da kot snežne verige veljajo samo pri nas, ne pa tudi v tujini, na primer v Avstriji in Italiji. Pri našem partnerskem avtomobilskem klubu OAMTC poudarjajo, da uporaba tekstilnih verig po avstrijskih predpisih ne šteje kot uporaba snežnih verig, povrh vsega pa vas policaj ob njihovi uporabi lahko tudi kaznuje, ker pnevmatike nimajo zakonsko predpisane minimalne globine kanalov na tekalni površini, ker je tekalna površina prekrita z gladkimi tekstilnimi verigami. Če se torej odpravljate v Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Francijo ali druge države in predvidevate, da boste vozili po cestah, kjer je (lahko) obvezna uporaba verig, je treba imeti v prtljažniku jeklene verige.

Preberite navodila za uporabo avtomobila

A tudi pri uporabi jeklenih verig lahko pride do težav, zato je zelo priporočljivo, če pred nabavo verig v navodilih za uporabo avtomobila preberete tudi poglavje o snežnih verigah. Pri marsikaterem avtomobilu je namreč uporaba snežnih verig lahko omejena le na določene dimenzije pnevmatik. Še zlasti na pnevmatikah velikega premera in nizkega preseka uporaba verig ni dovoljena oziroma mogoča ali pa je mogoča le uporaba zelo tenkih verig.
Samo nekaj primerov: pri fiatu tipu največ 9 mm debele snežne verige lahko namestite le na 15 in 16 palčna kolesa, pri 17 palčnih kolesih, ki so tudi homologirana, pa verig ni mogoče uporabljati. Pri oplu insignii lahko uporabljate do 10 mm debele verige, pri citroenu C4 elysse je dovoljena uporaba največ 9 mm debelih verig. Pri škodi octavii ni dovoljena uporaba verig na kolesih s pnevmatikami 225/45 R 18, pri manjših kolesih pa so verige lahko debele največ 13 oziroma 12 milimetrov. Pri renaultu capturju uporaba verig ni dovoljena in mogoča za 17 palčna kolesa, ki so na primer sestavni del opreme initiale paris. V navodilih za uporabo suzukija swifta pa je zapisano, da mora uporabnik preveriti, ali je med nameščenimi verigami in blatnikoma dovolj velika razdalja, dodan pa je še napotek, da morata biti med uporabo verig kolesna pokrova sneta, saj ju verige lahko poškodujejo.

V ponudbi AMZS so kakovostne snežne verige slovenskega ponudnika Veriga Lesce. Na voljo so modeli:

PRO COMPACT 9 mm in 12 mm – klasične jeklene snežne verige,
STOP&GO CAR 12 mm – jeklene snežne verige z dodatnim zateznim sistemom Stop&Go,
STOP&GO SUV 14 mm – jeklene snežne verige za lahke terence z dodatnim zateznim sistemom Stop&Go,
PROFESSIONAL – jeklene verige za terenska vozila, kombije in avtodome, debelina členkov je 16 mm,
SOCK – tekstilne snežne verige primerne za vozila z aluminijastimi platišči in za vozila z znižanim podvozjem,
SEVEN – jeklene snežne verige, debelina člena je 7 mm.

Ne pozabite na rokavice, podlogo za klečanje

Čeprav je nekatere sodobne snežne verige dokaj enostavno namestiti na kolesa avtomobila, pa še vedno velja dobro znano priporočilo, da je tudi za nameščanje verig treba nekaj vaje. Najlažje je, če se nameščanja verig naučite na suhem in toplem, ne pa, da si belite glavo z nameščanjem ob prvi uporabi. Predvsem pa ne pozabite, da k snežnim verigam nepogrešljivo sodijo tudi primerne rokavice, s katerimi boste zaščiti roke ob nameščanju verig v snegu in mrazu, pa tudi primerna podloga, na katero boste lahko pokleknili ob nameščanju verig, saj je čepenje zelo neprimeren položaj za nameščanje verig. Ob vsem tem pa ne pozabite tudi na primerno obleko ob nameščanju verig (bunda, kapa…) in tudi na primerno obutev – v čevljih z usnjenimi podplati bodo prsti na nogah hitro otrpli.

Suha vaja bo koristila: najlažje je, če se nameščanja verig naučite na suhem in toplem, ne pa, da si belite glavo z nameščanjem ob prvi uporabi.

Ključne besede


zimaZimazimska opremasnegzimske razmereSnežne verigezimske pnevamtikeZimska vožnja

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

476

Priljubljenost članka

476

Shrani

Delite s prijatelji