Kako se pred virusi zaščitimo v avtu?

Nasveti

Epidemija koronavirusa: Ostanite varni tudi v avtomobilu!


V razmerah epidemije koronavirusa, ko bomo le z doslednim upoštevanjem zaščitnih ukrepov lahko zajezili širjenje virusa, je osebni avto ostal eno redkih prevoznih sredstev, s katerim si lahko zagotovimo osebno mobilnost. Če že moramo potovati z avtom, poskrbimo za lastno varnost in za varnost sopotnikov v avtu. Pravilno razkuževanje našega avtomobila je zelo pomembno.

V teh časih je avto res nekakšna mobilna izolacijska enota, v kateri se lahko učinkovito izognemo stiku z drugimi ljudmi, je pa po drugi strani mnogim edina možnost, da se oskrbujejo s hrano, zdravili in drugimi nujnimi potrebščinami za življenje. V teh časih je avto tudi edini možni način prevoza oseb do zdravstvenih ustanov.

Z zaščitno masko smemo za volan!

Zakon o pravilih cestnega prometa v prvem odstavku 35. člena določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V zakonu je poleg telefona ali slušalk kot primer navedena tudi maska, ki bi se uporabljala na način, ki bi zmanjševala voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Mask, ki so nameščene čez celoten obraz - takšne so na primer pustne maske - zato pri nas vozniki ne smemo uporabljati med vožnjo avtomobila.

Zaščitna maska, ki prekriva le nos in usta, po mnenju Ministrstva za infratrukturo ne zmanjšuje voznikovega slušnega ali vidnega zaznavanja ali zmožnosti obvladovanja vozila, zato jo voznik ne glede na določbo 35. člena ZPrCP lahko uporablja med vožnjo.

Po mnenju NIJZ uporaba zaščitnih mask, ki prekrivajo nos in usta, dodatno zmanjšuje nevarnost prenosa okužbe, saj lahko delno zadrži pot kapljic, v katerih so lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni (COVID-19), ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi ob govorjenju.

Zaščitno masko voznik ne glede na določbo 35. člena ZPrCP lahko uporablja med vožnjo.

 

Splošna pravila varnih potovanj v avtomobilu smo zato strnili takole:

če ni nujno, ne potujte,
če že morate potovati z avtom, si tega ne delite z drugimi osebami,
če že morate imeti v avtu sopotnike, se prepričajte, da ti nimajo akutnih znakov okužbe ali dihalnih obolenj,
če imate sopotnike, se možnost okužbe zmanjša, če uporabljate masko za zaščito dihal - če nimate respiratorne maske, uporabljajte vsaj navadno zaščitno masko,
avto lahko preventivno večkrat prezračite, čeprav po zagotovilu strokovnjakov ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal tudi po zraku (aerogeno),
zagotovite si kontaktne podatke svojih sopotnikov, da jih boste lahko obvestili, če se pri vas pojavi okužba,
o prevozu osebe s sumom na okužbo s koronavirusom se posvetujte z zdravnikom,
za prevoz bolnika ob poslabšanju koronavirusne bolezni COVID 19 pokličite 112.

Vožnja z virusi

O vožnji z virusi smo v Motoreviji pisali že pred dvema letoma, ko še nismo imeli izkušenj s tako kužnim virusom, kot je SARS-Cov-19. Ta je, kot se zdaj kaže, večkrat bolj kužen od virusov gripe. Takrat nam je dr. Maja Sočan, dr. med., predstojnica Centra za nalezljive bolezni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, povedala, da se tveganje za okužbo najbolj poveča, ko si svoj avto delimo z bolnimi osebami. Te ob kihanju, kašljanju ali zgolj glasnem govorjenju z izločki dihal oziroma kužnimi kapljicami virus širijo v neposredno okolico bolnika.

Ob kašljanju in kihanju kužni delci potujejo po zraku in se zanesejo v dihala osebe v bližini.


Z virusi se tako onesnažijo tudi površine v razdalji vsaj enega metra, kar moramo vzeti v obzir, tudi kadar se vozimo z izposojenimi vozili. Virusi se lahko zadržijo na volanu, kljukah, gumbih, prestavni ročici in tudi na otroškem sedežu.

Če se onesnažene površine dotakne sopotnik, lahko z rokami virus zanese na očesno veznico, nosno ali ustno sluznico.

“Možnost okužbe zmanjšamo, če si ob kašljanju, kihanju pokrijemo usta in nos z zgornjim delom roke (kašlja se v rokav in ne v dlan, saj se z dlanjo dotikamo površin) in če roke večkrat razkužimo. Za sopotnike pa velja, naj se z rokami ne dotikajo obraza, saj tako zmanjšajo možnost prenosa, in naj si roke večkrat razkužijo.”

Razkužiti je treba volanski obroč, prestavno ročico oziroma stikalo, ročico ali gumb parkirne zavore, naslonjala na vratih in naslonjala za komolce, stikala in gumbe avtoradia, zaslon multimedijske naprave, kljuke vrat, obvolanske ročice, stikala in vzvode za nastavitev sedeža in okvire vrat

Razkuževanje avtomobila

V avtu se voznik in sopotniki zelo pogosto dotikamo nekaterih površin - in ker se nov koronavirus ne prenaša le kapljično, ampak po vsej verjetnosti tudi ob stiku z okuženimi površinami, je najboljša zaščita pred takšnimi prenosi temeljita higiena rok in razkuževanje vseh površin, kjer se lahko nahaja koronavirus. Kot piše NIJZ, trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi virus preživi na površinah, a ostali koronavirusi lahko na površinah preživijo nekaj ur do nekaj dni. Nekateri strokovnjaki navajajo, da se novi koronavirus na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla lahko zadržuje do tri dni, Nekateri pa dopuščajo celo možnost, da na suhih površinah preživi tudi do 9 dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

Katere dele moramo razkužiti?

Razkuževanje zato vzemite zelo resno - in bodite temeljiti ter natančni. V notranjosti avtomobila je treba razkužiti volanski obroč, prestavno ročico oziroma stikalo, ročico ali gumb parkirne zavore, naslonjala na vratih in naslonjala za komolce, stikala in gumbe avtoradia, zaslon multimedijske naprave, kljuke vrat, obvolanske ročice, stikala in vzvode za nastavitev sedeža in okvire vrat. Ob tem pozor: elektronskih naprav - na primer zaslonov multimedijskih naprav - ne zalivajte preveč z razkužilom, saj ta lahko prodre v notranjost in povzroči okvaro: razkužilo nanesite na krpo ali papirnat robec in le obrišite zaslon.

Na zunanjem delu avta je treba redno in temeljito razkuževati kljuke vrat in kljuke oziroma gumbe za odpiranje prtljažnih vrat.

S čim lahko razkužimo avto?

Ker notranjih površin ne moremo umivati z milom, je najbolj učinkovito razkužilo z dovolj veliko vsebnostjo alkohola oziroma etanola - tega naj bo v razkužilu vsaj 60 do 70 odstotkov. Takšno razkužilo tudi ne bo poškodovalo plastike, lesa, kovine ali usnja v notranjosti naših avtomobilov. Priporočamo, da z alkoholnim razkužilom obrišete tudi površine sedežev.

Najbolj učinkovito razkužilo z dovolj veliko vsebnostjo alkohola oziroma etanola - tega naj bo v razkužilu vsaj 60 do 70 odstotkov.

Varno tudi na bencinski črpalki

Če se vozite z avtom, boste morali prej ali slej zaviti tudi na bencinski servis. Tudi ti so lahko vir okužbe, saj se na bencinskih servisih uporabniki dotikamo istih površin, obstaja pa tudi velika nevarnost okužbe po zraku. Nekateri bencinski servisi imajo že vgrajena zaščitna stekla, sami pa lahko poskrbimo za čim manj bližnjega stika z zaposlenimi na servisih. Če se le da, plačujte na brezstični način, uporabljajte tudi rokavice in razkužilo.
Razkuževanje avtomobila vzemite zelo resno - in bodite temeljiti ter natančni.

 

Ključne besede


zdravjeZdravjegripakoronavirusepidemija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

171

Priljubljenost članka

171

Shrani

Delite s prijatelji