(Korona)Mobilnost

Uvodnik

Epidemija novega koronavirusa je v nekaj tednih zaustavila svet in zatresla temelje naše družbe.


Epidemija novega koronavirusa je v nekaj tednih zaustavila svet in zatresla temelje naše družbe. Ali se bomo kot družba res znašli v položaju, kakršnega nismo doživeli vse od zadnje svetovne vojne, je odvisno od učinkovitosti boja za zajezitev širjenja novega koronavirusa, a že zdaj je jasno, da po koncu te krize nič več ne bo tako, kot je bilo pred njo.

Gospodarstvo je (skoraj) obstalo, močno je prizadeta tudi avtomobilska industrija; avtomobilske tovarne že zaustavljajo svoje proizvodne linije, velik padec prodaje avtomobilov je neizbežen, prav tako je neizbežna prekinitev skoraj vseh spremljevalnih dejavnosti in storitev v avtomobilskem svetu.

Nova družbena realnost, ki nas je v boju proti širjenju koronavirusa izolirala in osamila, pa je opozorila na še eno dejstvo: za zagotavljanje osebne mobilnosti, s katero si mnogi zagotavljamo oskrbo z življenjsko nujnimi potrebščinami, so nam ostale le še noge, kolo - in osebni avto. Javni potniški promet se je ustavil: če želimo do oddaljene trgovine ali delovnega mesta, gremo lahko le peš, s kolesom ali s svojim avtomobilom. Tudi sposojeni avtomobili predstavljajo (pre)veliko tveganje za okužbo. Avto je kot mobilna izolacijska enota še toliko bolj pomemben, če moramo bolni - ali okuženi - k zdravniku. Pri tem se člani AMZS - pa tudi ostali, ki rabijo pomoč na cesti - še naprej lahko zanesete na AMZS; tudi v obdobju spopadanja z epidemijo novega koronavirusa AMZS zagotavlja pomoč na cesti in vleko vozil 24 ur na dan in vse dni v tednu. Edina razlika je v tem, da vam fantje AMZS pomoči na cesti ne smejo podati roke.

Že v prejšnji Motoreviji smo - nevede, kakšne bodo posledice epidemije novega koronavirusa - objavili zdravstvene nasvete o nevarnostih vožnje avtomobila z gripo in drugimi virusnimi obolenji. Takrat seveda nismo vedeli, da nam bodo osebno mobilnost kmalu zagotavljali le še naši avtomobili, vemo pa to zdaj - in zato v tej Motoreviji objavljamo nove nasvete, kako si zagotovimo varnost in zaščito pri uporabi avtomobila.

Ostale vsebine v tej Motoreviji nalašč niso prav nič “krizne”; trdno verjamemo, da bomo s skupnimi močmi kos tudi najhujšim izzivom in da se bo življenje prej ali slej vrnilo v svoje tirnice ali vsaj v njihovo bližino. Vsekakor pa se bo zaradi vsega, kar se dogaja sedaj, nedvomno spremenil tudi pogled na mobilnost v prihodnosti.

Ostanite zdravi, pazite nase in na svoje bližnje!

Ključne besede


AMZSUvodnikmobilnostkoronavirus

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

37

Priljubljenost članka

37

Shrani

Delite s prijatelji