DoberAvto in kakovostno Petrolovo gorivo: Nasveti za učinkovitejšo vožnjo

Petrol

Poraba goriva – tako boste najhitreje privarčevali največ!

Ste že kdaj izračunali, kakšen izdatek predstavlja vaša osebna mobilnost ali mobilnost vašega podjetja? Poraba goriva je tema, ki se ji morate posvetiti, če želite optimizirati stroške poslovanja ali v družinskega proračuna. Ena od ključnih postavk učinkovitejše vožnje pa je tudi  kakovostno gorivo. To zagotavlja energijo za vožnjo z manj izgubami, poleg tega pa kakovostna "hrana" mobilnosti pomeni tudi manjšo obrabo motorja in s tem prihranke pri lastniških stroških. Pri varčevanju pa seveda pomembni vlogi igrata tudi vozniško znanje in avto. 

Prvi korak je seveda odločitev za pravi avto. Zato zavijte na DoberAvto.si kjer boste lahko izbirali tako med dobrimi rabljenimi avtomobili kot povsem novimi. Na portalu boste v tehničnem opisu vsakega avtomobila našli tudi uradno porabo goriva, ki jo navaja proizvajalec in celo stroške lastništva za naslednja leta uporabe. Odločitev ali izbrati avto z bencinskim, dizelskim ali hibridnim motorjem je seveda vaša, vsekakor pa svetujemo, da si naredite izračun glede na predvidene kilometre, ki jih boste z avtomobilom prevozili na leto, in njegovo ceno ter stroški rednega servisiranja. Potem bo izbira lažja in podkrepljena z dejstvi.  

V AMZS centru varne vožnje na Vranskem je med programi razpisan tudi tečaj varčne oziroma učinkovite vožnje.

AMZS tečaj za varčno vožnjo

Prav neverjetno je, kako na porabo goriva vpliva že najmanjša malenkost. Poleg načina vožnje na porabo vpliva tudi tehnično stanje vašega avtomobila. Že zgolj 0,5 bara nižji tlak v pnevmatikah od priporočenega poveča porabo goriva za kar 5 odstotkov. Tudi to, ali imate na strehi prtljažnik in s kakšno močjo vam dela klimatska naprava v avtomobilu, bo vplivalo na porabo goriva.

Tu je nekaj konkretnih nasvetov  kako prihraniti gorivo:

Dobro predvidevanje prometnih situacij in ustrezno prilagojena vožnja je osnova za varčno vožnjo.
S pravilnim prestavljanjem in izkoriščanjem navora motorja boste optimizirali tudi porabo goriva.
Pravilna uporaba sklopke zmanjšuje obrabo mehanskih delov in porabo goriva.
Zavirajte ob pomoči motorja.
Uporabite sodobne pripomočke za vožnjo kjer je to možno (program prediktivne vožnje, radarski tempomat,…itd).

Še več načinov za nižjo porabo pa boste spoznali prek  v ta namen zasnovanega programa v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. 

Petrol: Porabo goriva je mogoče znižati tudi za 10 odstotkov

Za nasvet in dodatne informacije glede porabe goriva smo se obrnili tudi na strokovnjake za pogonska goriva. Petrol, naša največja energetska družba  pravi, da je osnova za optimalno porabo goriva v dobro delujočem in pravilno nastavljenem avtomobilu. Če tehnika ne deluje pravilno to privede do povečanja porabe, povedo. Na porabo pa vpliva tudi kakovost goriva. Sodobna aditivirana goriva zagotavljajo optimalnejše stanje motorja, to pa ima posreden vpliv tudi na njegovo porabo. Ta prihranek je lahko do nekaj odstotkov, vendar običajno ne več kot 5.

Še vedno pa velja, da z načinom vožnje v največji meri vplivamo na porabo. Z zmerno vožnjo, ki ni agresivna, in z  dobrim sledenjem prometnih situacij okoli nas lahko porabo znižamo tudi za 10% in več pravijo strokovnjaki pri Petrolu. Na tem mestu je seveda še kako vmesno vprašanje ali je poraba goriva odvisna tudi od same kakovosti slednjega. Pri Petrolu pojasnjujejo:

Poraba je odvisna tudi od kakovosti goriva, vendar posredno.

Na Petrolu točijo goriva, ki so pridobila najzahtevnejši evropski certifikat kakovosti EQTM, kar med drugim pomeni tudi najboljšo osnovo za zmanjševanje porabe, izpustov in obrabe. 

V Sloveniji imamo kakovostno gorivo

Med vozniki se je pogosto pojavljala trditev, da imajo različni ponudniki goriva ob naših cestah boljše oziroma slabše gorivo. A pri Petrolu poudarjajo, da je razlike v porabi goriva med posameznimi črpalkami potrebno iskati na cesti, v slogu vožnje in vplivih okolja. Pri njih točijo goriva, ki so pridobila najzahtevnejši evropski certifikat kakovosti EQTM, kar med drugim pomeni tudi najboljšo osnovo za zmanjševanje porabe, izpustov in obrabe. 

Glede razlik v dosegu oziroma porabi goriva med posameznimi ponudniki pri Petrolu pojasnjujejo, da razlike nastanejo zaradi drugih okoliščin in ne goriva:  V realnosti bomo zelo težko vedno dotočili povsem enako količino goriva saj je to odvisno od več pogojev, ki vplivajo na količino dotočenega goriva in na koncu tudi na samo porabo goriva. Celo pri uporabi goriv istega proizvajalca oziroma ponudnika lahko od polnitve do polnitve rezervoarja pride do manjših razlik v porabi goriva. Enako velja seveda tudi za goriva različnih ponudnikov. 

Nikakor pa ni možno, da bi z gorivom drugega proizvajalca prevozili bistveno večjo ali manjše število kilometrov z eno polnitvijo. Razlog v navideznih razlikah v porabi je potrebno iskati v različnih pogojih vožnje ali napačni oceni količine goriva v rezervoarju. Dejstvo je, da pri polnem rezervoarju (ko vanj pod običajnimi pogoji ne moremo več dotakati novega goriva), ta fizično nikoli ni povsem napolnjen z gorivom. Razlika nastane zaradi sistema odzračevanja, ki skrbi za izpust zraka in naftnih hlapov iz rezervoarja, medtem, ko vanj vstopa novo gorivo, še povedo v Petrolu.

Ključne besede


GorivoPetrol

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

61

Priljubljenost članka

61

Shrani

Delite s prijatelji